Zajímavá místa v údolí Tiché a Divoké Orlice: co byste neměli vynechat?

Zdroj: Redakce

Vydejte se do malebného údolí Tiché a Divoké Orlice a poznejte krásy Podorlicka po proudu říční dvojice. Cestou vás čeká spoustu zajímavých míst, která by byla škoda během dovolené v Podorlicku nenavštívit.

Přehradní nádrž Pastviny

Malebné údolí obce Pastviny zalily vody řeky Orlice před více jak osmdesáti lety, dnes je rozsáhlá vodní hladina přehrady oblíbeným místem rekreantů. Pokud vás cestou nezláká některá z restaurací, celé přehradní jezero obejdete za čtyři hodiny, cestu vám tu ale zkrátí vláček Pastviňáček, který vám po cestě i povypráví mnoho zajímavých informací z historie přehrady. Během teplých letních dnů si přehradu „proplujete“ i na šlapadlech a lodičkách, oblíbenou atrakcí jsou také elektrolodě. Ubytování v Pastvinách je skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí užít příjemnou dovolenou v přírodě a odpočinek u vody.

Opukové skály Peliny

Strmé opukové skály najdete v přírodní rezervaci Peliny, která leží v zákrutech Tiché Orlice mezi Brandýsem nad Orlicí a Chocní. Jedinečná lokalita vznikla jako pozůstatek křídového moře a své jméno dostala podle Pelova mlýna, který byl poprvé uváděn v písemných pramenech z roku 1407. Až pětatřicet metrů vysoké opukové stěny nejrůznějších tvarů tu obrůstají květnaté bučiny, najdete tu ale také několik vzácných druhů měkkýšů. Skály si vás ale získají především výhledem, které shora nabízí, nedaleko je také oblíbená Doskočilova vyhlídka.

Za hrady a historií

Nad údolími řeky Orlice najdete i několik hradních zřícenin. Na vysokém ostrohu nad levým břehem Divoké Orlice u města Žamberk se tyčí zřícenina Lanšperka, tzv. plášťového hradu, který neměl věž a hlavní tíhu obrany zajištovala obvodová hradba. Severní část plášťové zdi a opevnění se dokonce i zachovala, stejně jako část klenutých sklepních prostor. Přímo u zříceniny navíc najdete malou vyhlídku, která turistům poskytne překrásný výhled na vesničku v podhradí i do hlubokého údolí. Jedinečnou zříceninou se budete moct kochat i z oken hotelů v Žamberku.

Zajímavým historickým místem je i hrad Potštejn, který se tyčí nad stejnojmenným městečkem. Město vypráví o pohádkovém pokladu ukrytém v některé z tajemných chodeb nynější zříceniny, který inspiroval spisovatele Aloise Jiráska k sepsání románu Poklad.