Ze zahrady na stavbu: Mrkev jako klíč k pevnějšímu betonu a nižším emisím CO2

Tým výzkumných pracovníků z britské univerzity v Lancasteru se rozhodl vyzkoušet, co se stane, když v kuchyňském mixéru smíchají oblíbenou kořenovou zeleninu s cementem, který je velkým zdrojem oxidu uhličitého.

Zdroj: Profimedia.cz

"Zjistili jsme, že přidáním malého množství nanočástic extrahovaných z vláken mrkve se pevnost betonu zvýšila až o 80 %," říká vedoucí výzkumu Mohamed Saafi.

Tým potvrdil, že díky kořenové zelenině byl beton chráněn i proti vzniku trhlin. Zdá se, že by se tak mohla jednoduchým způsobem a pomocí minimálních nákladů snížit nejen spotřeba energie, ale především spotřeba cementu. Tím pádem by klesl i podíl oxidu uhličitého ve vzduchu, který se největší měrou podílí na vzniku skleníkového efektu.

Díky zvýšené hustotě mikrostruktury betonu by navíc byly budovy odolnější i vůči korozi, a tím pádem by nemusely být tak často opravovány.

Mrkev téměř z devadesáti procent tvoří voda. I přesto zůstává tuhá a křupavá, a to díky celulóze, která se nachází ve všech rostlinách. Právě díky ní jsou vlákna pevná – jde o hlavní „stavební“ sílu zeleniny.

Celulóza se vyskytuje i ve dřevě, ale je snadnější ji získat ze zeleniny. Vzhledem k velkému množství rostlinného odpadu by mohlo jít o levný a ekologický zdroj. Přitom stačí pouze malé množství ke změně vlastností cementu, protože jde o způsob, jak se voda chová během procesu, kdy cement tuhne.  „Celulóza umí skvěle držet vodu a mezi vlákny a cementem tak díky tomu dochází k důležité chemické reakci,“ vysvětluje vedoucí výzkumu Mohamed Saafi.

Tým bude pokračovat v testování směsí. Chce vyzkoušet i možnosti řepy. Velkou podporu má ze strany Evropské unie, která podpořila pokračování výzkumu částkou 195 000 liber s nadějí, že výsledky by mohly pomoci omezit emise uhlíku ve stavebnictví.

Cement je podle odhadů Mezinárodní agentury pro energii zodpovědný za 7 % celkových emisí oxidu uhličitého.

Související články