Žebříček nejsmutnějších a nejšťastnějších míst světa

Lze štěstí změřit? A můžeme být na světě všichni šťastni stejnou měrou? Průzkum agentury pro udržitelný rozvoj (SDSN) a Zemský institut na univerzitě v Kolumbii již čtvrtým rokem měří úroveň štěstí a pohody ve 157 státech světa. Zohledňuje se úroveň ekonomiky, zdraví obyvatel, délka života, míra korupce ve vládě a byznysu, ale také to, zda se lidé mají na koho obrátit v těžkých chvílích.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Švýcarsko své prvenství letos neobhájilo. Nejšťastnější zemí na světě se stalo Dánsko. Výsledky průzkumu vyzývají národy bez ohledu na bohatství k řešení nerovnosti a ochraně životního prostředí.

Do první desítky nejšťastnějších zemí se hned po Dánsku a Švýcarsku zařadil Island, Norsko, Finsko, Kanada, Nizozemsko, Nový Zéland, Austrálie a Švédsko. První trojice je stejná, jako v minulém roce, pouze se zamíchalo pořadí – vloni vedli Švýcaři, za nimi Islandani a Dánové na třetím místě.

Naproti tomu desítce nejméně šťastných mís k životu vévodí Burundi, Sýrie a Togo. K nim se přiřadil Afghánistán, Benin, Rwanda, Guinea, Libérie, Tanzánie a Madagaskar.

„Rozdíly mezi zeměmi, kde lidé žijí rádi a těmi, kde šťastní nejsou, jdou vědecky změřit. Důležité je pochopit, proč to tak je a něco s tím udělat," řekl agentuře Reuters profesor Jeffrey Sachs, spoluautor průzkumu," ředitel SDSN a zvláštní poradce generálního tajemníka OSN. „Poselství je jasné: Společnost, která prahne pouze po penězích, si zakládá na špatných věcech. Sociální struktury se zhoršují, stejně jako mezilidská důvěra."

„Pokud země cílevědomě sledují jednotlivé cíle, jako je ekonomický rozvoj a zanedbávají sociální a enviromentální cíle, mohou být výsledky pro obyvatelstvo velmi nepříznivé, dokonce i nebezpečné pro život. Mnoho států v posledních letech dosáhlo hospodářského růstu, ovšem zaplatilo za to sociální nerovností a zdravím životního prostředí."

Česká republika se umístila na 27. příčce, mezi Argentinou a Spojenými arabskými emiráty. Velká Británie je 23. a USA obsadily 13. místo. Francie zakotvila na 32. příčce, následována Thajskem a Saudskou arábií. Rusko obsadilo 56. pozici, Slovensko 63.

Mohlo by vás zajímat: