Zelené údolí Valle di Ledro vás nadchne. Nabízí odpočinek i adrenalin

Milovníky zeleně, hor a jezer s rodinnou atmosférou uspokojí příroda kolem krásného jezera Ledro. Na své si přijdou i ti, kdo touží po adrenalinu.

Zdroj: Bas Wit

Údolí Valle di Ledro patří mezi nejzelenější v Itálii. Nachází se v horách jen kousek na západ od jezera Garda. Srdcem tohoto údolí je průzračně čisté jezero Ledro, o poznání menší a klidnější než jeho slavný sourozenec. I jeho krásu umocňují okolní štíty hor, které se působivě zrcadlí na hladině. Nejvyšší vrchol patří hoře Tremalzo a při dobré viditelnosti se odtud dá dohlédnout přes jezero Ledro až na Gardu.

Kombinace jezera a hor činí z údolí ideální místo pro dovolenou v přírodě, ať už ve znamení uvolnění a odpočinku nebo sportu, jehož nabídka je zde opravdu pestrá, od pěší turistiky přes jízdu na horském kole až k vodním sportům na jezeře, které bývá často také dějištěm světových klání v jachtingu.

Jezero Ledro. O poznání menší a klidnější než Garda.

Údolí i pro odvážné


Údolí Ledro uspokojí i milovníky adrenalinu, kteří si mohou dokonce vybrat mezi kaňoningem a paraglidingem. Toužíte-li po neobvyklém dobrodružství, určitě vyzkoušejte kaňoning. Tento poměrně mladý sport se těší stále větší oblibě. Uvidíte, jak je zábavné nechat se unášet proudem, dostanete se do kouzelných jeskyní, které v průběhu staletí vymodelovala ohromná síla vody. Ke slovu přijdou i vodní skluzavky, skoky do tůní a slaňování - opravdová adrenalinová zábava!

Řeka Rio Palvico je pro tento sport považována za jednu z nejvhodnějších a díky nevelké náročnosti je ideální pro ty, kdo ho chtějí vyzkoušet poprvé. Rio Nero je o poznání dravější, a proto je při této volbě vhodné mít s kaňoningem již nějaké zkušenosti a také dobrou fyzičku.
Kdo se raději vznáší ve vzdušných výškách, může s nechat unášet větrem mezi zelenými štíty zdejších hor. Ty jsou totiž ideálním terénem pro paragliding. Let na dvoumístném padáku se zkušeným pilotem vám přinese úžasný zážitek, krásu údolí i jezera si vychutnáte pěkně z výšky. A sami zjistíte, že nebezpečí tkví především v možné návykovosti.

Kaňoning je možné vyzkoušet v ceně kolem 60 EUR, paraglidingové dobrodružství vás vyjde asi na 100 EUR.

Lago di Garda

Ovocné knedlíky po italsku


Ledrenské údolí má tak silné historické vazby na Čechy, jako málokterá jiná oblast. To, že v některých zdejších restauracích nabízejí Gnocchi boemi - české knedlíky nebo lívance, není žádná náhoda. Poté, co Itálie vstoupila do první světové války, stala se z okolních hor rakousko-italská fronta. Civilní obyvatelstvo celého údolí bylo odsunuto do rakousko-uherského vnitrozemí - v tomto případě do českých měst a vesnic a strávilo v českých rodinách celé čtyři roky. Po válce si Ledrenští z Čech odvezli spoustu českých tradic, vzpomínek na českou pohostinnost v těžké válečné době i přátelská pouta, která vydržela v mnoha případech na dálku formou korespondence i přesto, že se tito lidé už nikdy znovu nepotkali. Proto se nedivte, budou-li vás tady jako Čechy vítat ještě vřeleji, než jiné zahraniční turisty. Na počest vlídného přijetí ve válečné době nesou některé ulice a náměstí v údolí dokonce jména českých měst.

Poklad z jezera - domky na kůlech


Zkrátka nepřijdou ani milovníci historie. Jezero Ledro je totiž známé archeologické naleziště památek z doby bronzové, zejména zachovalých pozůstatků domků stavěných na kůlech. Jezero je vydalo poté, co bylo částečně vypuštěno kvůli opravě hrází. Je možné si je prohlédnout v Muzeu kůlových staveb - Museo delle pallafitti. To nabízí i kreativní laboratoře a naučné programy pro malé i velké návštěvníky. Zajímavé a poněkud neobvyklé je Muzeum lékárnické laboratoře Foletto v Pieve di Ledro, které zavede návštěvníky do historie původní lékárnické laboratoře z konce 19. století. Rodinná lékárna funguje dodnes v nové budově jen o pár set metrů dál a vyrábí ovocné sirupy a likéry, z nichž nejznámější je specilita této oblasti - likér Picco Rosso.

V údolí Ledro se na čtyřnohé kamarády nemračí


Chcete-li vyrazit na dovolenou se svým psím miláčkem, údolí Ledro vás nezklame. Patří totiž mezi 20 oblastí, kterým italské Ministerstvo turismu udělilo označení "animal friendly". V Itálii, kde má psa 8,5 milionu rodin, se objevují psí pláže stále častěji. U jezera Ledro najdete pláže hned čtyři, pro chundelaté kamarády a jejich majitele je vyhrazena pláž v obci Pur. Nebudete mít problémy ani s ubytováním, ani v restauracích.

Užitečné odkazy:
Ubytování nedaleko jezera Ledro najdete TADY
Tipy na prázdniny nedaleko trentinských jezer najdete ZDE