Zemřel Cheetah – osmdesátiletý šimpanz, který hrál v černobílém Tarzanovi

Cheetah byl jednou z největších hvězd meziválečného Hollywoodu. Umřel přímo na Štědrý den.

Zemřel Cheetah – osmdesátiletý šimpanz, který hrál v černobílém Tarzanovi
Zemřel Cheetah – osmdesátiletý šimpanz, který hrál v černobílém Tarzanovi
Zdroj: archiv

Šimpanzí samec Cheetah přežil všechny své lidské spoluherce z filmů o Tarzanovi - John Weissmuller (Tarzan) zemřel už roku 1984 a Maureen O'Sullivanová (Jane) odešla roku 1998. Opičák umřel v útulku pro primáty Suncoast Primate Sanctuary ve floridském Palm Harboru na selhání ledvin. 

Kromě několika filmových rolí se tento šimpanz dostal také do Guinessovy knihy rekordů – roku 2005 byl do ní zapsán jako nejstarší primát světa. Šimpanzi se přitom v zajetí normálně dožívají jen padesátky.

Až do posledních okamžiků se mu dařilo skvěle – rád maloval prsty na papír, v televizi sledoval americký fotbal a moc se mu líbilo, když se lidé smáli. Podle ředitelky útulku Debbie Cobbové se sice Cheetah snadno naštval (a pak házel po lidech výkaly), ale dal se uklidnit hraním kostelní hudby. 

Podívejte se na Cheetaha v akci ve filmu Tarzan a levhartí žena z roku 1946:

Do útulku se šimpanz dostal už roku 1960 a nikdy se nechoval jako lidská superstar. V útulku i na stříbrném plátně vynikal Cheetah schopností chodit vzpřímeně jako člověk. Narodil se v Africe, odkud ho ještě jako novorozence roku 1932 odvezl krotitel zvířat za oceán. A hned toho roku si zahrál v prvním filmu Tarzan syn divočiny. Od mládí byl Cheetah cvičen, aby se nebál lidí ani kamery a jeho majiteli se tato investice vyplatila… 

Šimpanzí samec vystupoval v celkem padesáti filmech, nejčastěji těch, které se odehrávají v džungli. Ve slavném filmovém Tarzanovi hrál přesto, že v románech E.A. Burroughse se nikdy šimpanz neobjevil. Ale aby ve filmu hrály opravdové gorily, to bylo ve 30. letech 20. století z bezpečnostních i finančních důvodů nemožné. Naposledy ve filmu hrál roku 1967. To už ale trpěl celou řadou zdravotních problémů – Hollywood byl tehdy úplně jiným místem než dnes. Pro herce bylo úplně normální, že opičákovi nabízeli alkohol a cigarety, takže Cheetah trpěl závislostí na obou těchto látkách. 

Ani v útulku ale nezahálel a na živobytí si důstojně sám vydělával. Jeho obrazy se dají koupit v cenách kolem 2000 korun.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články