Znáte historii, klima a rozlohu Chorvatska? Tohle je dobré vědět před odjezdem

Chorvatsko, nebo jak zní jeho oficiální název Republika Hrvatska, je oblíbenou letní destinací Čechů, protože je blízko, je zde poměrně levno a nabízí kombinaci toho nejlepšího, co od přímořské dovolené očekáváme. Znáte ale historii tohoto nádherného státu? Víte, kdy vyhlásilo Chorvatsko nezávislost, jaké jsou průměrné letní teploty a jak se jmenují hlavní oblasti? Pojďme se společně podívat na fakta, jenž se rozhodně vyplatí znát.

Zdroj: OPIS Zagreb / Shutterstock.com

Základní informace o Chorvatské republice

Chorvatsko se rozprostírá mezi střední a jižní Evropou, od 1. 7. 2013 je členem Evropské unie, patří do NATO i Schengenského prostoru. Chorvatsko bylo součástí federativní republiky Jugoslávie, ovšem v roce 1991 vyhlásilo nezávislost, jež byla o rok později mezinárodně uznaná. Ovšem do roku 1995 probíhala na území země válka za nezávislost mezi Chorvaty a Srby, která byla poměrně krutá a skončila výhrou Chorvatska.

Nicméně tento spor zemi po ekonomické stránce poškodil, protože v dobách existence Jugoslávie bylo právě Chorvatsko jednou z nejrozvinutějších zemí celého celku. Naštěstí ale chorvatská ekonomika od roku 2000 vzkvétá, a to zejména díky turistickému ruchu. Od 1. ledna 2023 je Chorvatsko též členem eurozóny, proto si nezapomeňte před jeho návštěvou připravit eura, nikoliv kuny.

Geografie Chorvatska

Chorvatská republika se rozkládá na břehu Jaderského moře a na dalších stovkách ostrovů v něm. Mezi chorvatské sousedy patří Slovinsko, Maďarsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Černá Hora. Celková rozloha země je 56,5 km2, což z ní činí 127. největší zemi na světě. Co se týče počasí v Chorvatsku je typickým příkladem středomořské země. Léta tu jsou dlouhá a teplá s minimem srážek a zimy krátké a vcelku mírné. Nejteplejším měsícem roku je jednoznačně červenec a průměrné letní teploty dosahují 34–38 °C,

Hlavní oblasti Chorvatska

V současné době se Chorvatsko dělí na hlavní oblasti, kterými jsou:

  • Istrie,
  • Kvarner,
  • Lika – Karlovac
  • Střední Chorvatsko,
  • Záhřeb,
  • Slavonie,
  • Dalmácie, jež se dále dělí na správní jednotky zvané župy a následně ještě na menši celky opčiny, což jsou města a vesnice.

Stovky ostrovů

Jak jsme již zmínili, součástí Chorvatské republiky jsou stovky ostrovů. Největším z nich je ostrov Cres, jenž má rozlohu přesahující 400 km2. Ihned v jeho závěsu je ostrov Krk, následovaný ostrovy Brač, Hvar, Pag a Korčula. Právě Korčula patří k těm vůbec nejznámějším, a tím pádem i nejnavštěvovanějším, chorvatským ostrovům. Ovšem každý z ostrovů i menších ostrůvků má své kouzlu a rozhodně vás příjemně překvapí.

Chorvatská kuchyně

Tradičními surovinami v chorvatské kuchyni jsou čerstvé ryby, masa, ovoce i zelenina. Mezi oblíbené pochoutky patří také chorvatské sýry, pršut a dezerty. Zatímco v Česku je poměrně oblíbeným pokrmem pečený losos, v chorvatské kuchyni si na této rybě můžete pochutnat například i v salátu. V přímořských oblastech můžete ochutnat černé rizoto, chobotnici pod pekou a grilované kalamáry. Ve vnitrozemí bývají jídla sytější, s pořádnou dávkou koření, cibule a česneku. Příkladem je pokrm duvec, což je směs rajčat, masa a zeleniny. Vynechat samozřejmě nesmíme ani lahodné chorvatské dezerty, mezi které se řadí salenjaci, kroštule, rožata a orechnjača.

Chorvatsko je zemí se stovkou ostrovů, krásným mořem a lahodnou kuchyní, proto rozhodně není překvapením, že právě jedním z hlavních příjmů země je cestovní ruch. Léto je v Chorvatské republice dlouhé, s dostatkem slunečních dní a téměř žádnými srážkami. Chcete-li si vychutnat nekonečné dny u moře, navštivte Chorvatsko v červenci, kdy teploty vzduchu dosahují naprostých maxim.