Zrození nového měsíce: Saturn je možná v očekávání

Trochu to připomíná snímek embrya u gynekologa - jeden ze snímků sondy Cassiny ukázal vytváření neobvyklého většího shluku v prstencích planety Saturn. Podle NASA se tak stáváme svědky zrození nového měsíce.

Zrození nového měsíce: Saturn je možná v očekávání
Zrození nového měsíce: Saturn je možná v očekávání
Zdroj: archiv

"Nic takového jsme dosud neviděli," komentoval snímky vedoucí studie Carl Murray z londýnské Queen Mary University. "Můžeme být svědky aktu zrození, kdy tento objekt právě opouští prstence a mění se v opravdový měsíc."

LOTOSOVÁ CHODIDLA ČÍNSKÝCH DÍVEK: KRUTÝ RITUÁL HRANIČÍCÍ S MUČENÍM

Snímky pořízené z Cassini zobrazují narušení jinak hladkého okraje prstence A. Je tam patrný shluk o 20 procent jasnější, než jeho okolí, který je přibližně 1200 km dlouhý a 10 km široký . Odborníci také našli neobvyklé výčnělky, které jsou zřejmě gravitačních sil v blízkosti objektu. Podrobnosti o pozorování byly publikovány online na webu Icarus.

Objekt, neformálně pojmenovaný Peggy, je příliš malý, aby mohl být pozorován dalekohledy ze Země. 

Je otázkou, zda se ze zaznamenaného objektu vytvoří měsíc a někteří astrofyzici varují, že by se mohl objekt také rozpadat. Saturnovy prstence byly podle jedné z teorií v dávné minulost mohutnější a postupně se tvorbou měsíců natolik vyčerpaly, že už z nich nemůže žádné větší těleso vzniknout. Ostatně, druhá největší planeta sluneční soustavy jich má už více než dost: 62.

KŘIŠŤÁLOVÉ LEBKY: ZÁHADA STARÁ 3500 LET NEBO GENIÁLNÍ PODVOD DVACÁTÉHO STOLETÍ?

 

Související články