Cesta do středu Země. Na Islandu můžete vstoupit do nitra sopky

Jules Verne o tom jen snil, ale na Islandu to dokázali uskutečnit. Místní cestovní kancelář začala nabízet zájezdy do nitra sopky Thrihnukagigur.

Zdroj: archiv

Na Měsíc se člověk dostal už před 40 lety. Ale do nitra sopek jsme začali pronikat teprve nedávno. Od července bude mít tu možnost každý, kdo si to zaplatí. Islandská cestovní kancelář 3H začala nabízet na letošní léto fascinující zážitek – sestup do vyhaslé sopky Thrihnukagigur. 

Island je svými sopkami proslulý – třeba o nechvalně známé Eyjafjallajokull se roku 2010 psalo ve všech novinách. Když v březnu toho roku vychrlila obrovský mrak popela, způsobila tím obrovské komplikace celé Evropě. Sestup do nitra Thrihnukagigur je však údajně zcela bezpečný. Sopka má rovnou tři magmatické rezervoáry – podle nich ostatně získala i své jméno: Thrihnukagigur znamená Kráter tří vrcholků. 

Sopka je výjimečná v mnoha ohledech: při její poslední erupci stékalo magma po vnitřní straně kráteru – proto působí jako z fantasy filmu. Jen toho draka nebo trpaslíky by tu člověk marně hledal… Potvrzuje to i Haraldur Sigurdsson, místní vulkanolog: „Thrihnukagigur je unikátní sopka. Vypadá, jako by z ní někdo vytáhl špunt a láva odtekla pryč.“

Podívejte se na video, které láká k návštěvě:

Jedinečná možnost navštívit sopku se turistům nabídne mezi 15. červnem a 31. červencem. Nejprve projdou 4 metry širokým hrdlem sopky a pak sestoupí komínem sopky 120 metrů dolů, do jednoho z rezervoárů. Poslouží jim k tomu výtah, který nechala cestovní kancelář nainstalovat do kráteru. Výpravy jsou možné jen během krátkého islandského léta, kdy je sopka bezpečně dostupná. Za den se podniknou celkem čtyři sestupy. 

Dole, na dně magmatické komory, čeká na návštěvníky pohled, na jaký nikdy nezapomenou. Strop je asi 120 metrů nad hlavami, tunely pod nohama se zase noří do hlubiny 200 metrů. Ztuhlá láva na sebe bere ty nejpodivnější barvy – od černé, přes rudou, až po zelenou. Celá procházka trvá asi 40 minut a návštěvníci během ní ujdou necelé tři kilometry. Společnost 3H ji nabízí za 37 islandských korun – v přepočtu docela přijatelných 5 400 korun. Za takový zážitek by spousta lidí ráda zaplatila i mnohem víc… 

Sopka leží jen 20 kilometrů od hlavního města Reykjavíku uprostřed přírodního parku Bláfjöll. S myšlenkou zpřístupnit vulkán lidem přišel už roku 2004 Árni B. Stefánsson, známý islandský geolog a jeskyňář. Do té doby byly návštěvy sopek možné jen pro několik vyvolených profesionálů. Stefánssonovi to přišlo líto a roku 2005 založil firmu, která měla tento zážitek přinést i dalším lidem. I tak však zůstane návštěva možná jen pro omezenou skupinu lidí – Steffánsson nechce, aby příroda pod náporem turistů příliš trpěla.

 FOTO: http://www.insidethevolcano.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články