[článek] Mega-Země mění teorie o možnostech života ve vesmíru

Astrofyzici se dosud domnívali, že obří kamenná planeta nemůže existovat. Vedle v podstatě malých kamenných planet se předpokládala jen existence plynných obrů jako je Jupiter. Nově však objevili planetu 17krát masivnější než Země, která má možná i atmosféru.

Jde o soustavu, která je dvakrát tak starší než než ta naše, protože vznikla už tři miliardy let po velkém třesku. Velká kamenná planeta, která nesla označení Kepler-10c byla překřtěna na Mega-Zemi. Podle zprávy vědců z arvard-Smithsonian Center for Astrophysics se nyní budou muset zásadně změnit teorie o možnostech života ve vesmíru.

„Byli jsme pořádně překvapení, když jsme si uvědomili, co jsme našli," přiznal autor výzkumu Xavier Dumusque. Původně s kolegy považovali planetu s průměrem 2,3-krát větším než má Země za plynného obra jako je Jupiter nebo Neptun, ačkoli oproti těmto obrům je mnohem menší. Z nových analýz však vyplývá, že má planeta pevný povrch.

Přibližně 11 miliard let starý systém kolem hvězdy Kepler 10 se nachází 560 světelných let od nás. Rok na Mega-Zemi je velmi krátký – pouhých 45 dní.

Další překvapení je, že podle všeho má planeta i tenkou atmosféru.Teoreticky se tak nabízí možnost, že i na takových planetách by mohl vzniknout život, který by se nejspíš značně lišil od pozemského.

Ve stáří systému se pak pro vědce skrývá další problém v dosavadní teorii vzniku hvězdných soustav a planet. Dosud se domnívali, že ke vzniku kamenných planet nebylo na počátku dost prvků pro zformování kamenných planet a k dispozici byly jen mnohem lehčí vodík s heliem. Předpokládalo se, že těžší prvky se zformovaly až během miliard let.

Mega-Země navíc není ve své soustavě jediným podivným světem. Ještě blíže k slunci je planeta 1,5-krát větší než Země, kde rok trvá jen 20 hodin. Podle vědců jde o planetu, která je tvořena žhavou lávou.