Zákeřné Amazonky: Armáda králových manželek bývala postrachem západní Afriky

Mýty a pověsti o ženských bojovnicích jsou doslova fascinující a staly se předlohou pro množství uměleckých děl, filmů a komiksů. Ženská armáda z Dahome však není mýtem. Neohrožené bojovnice tvrdě odrážely francouzské síly až do konce 19. století.

Ženské bojovnice Ahosi
Ženské bojovnice Ahosi
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Francouzští kolonizátoři jim příznačně říkali Amazonky. Samy se ale nazývaly Ahosi, což v překladu znamená "královy manželky". Ačkoli byly oficiálně provdané za krále, žily v přísném celibátu, aby jim případné těhotenství nenarušilo vojenskou kariéru. Přesto jim mužská část armády z neznámého důvodu přezdívala Mino - "naše matky".

Království Dahome se nacházelo na území dnešní Beninské republiky u Guinejského zálivu v Západní Africe. Už během 17. století si prý tehdejší král vybíral osobní strážce z řad ženských lovkyní slonů, postupem času se ale zformovala celá ženská elitní jednotka, která čítala přes 6000 neohrožených drsňaček.

Přestože o těchto vojačkách mluvíme jako o "ženách", často šlo o velmi mladé dívky. Některé se do armády rekrutovaly už v osmi letech a prošly drsným výcvikem. Při tréninku s trnovými větvemi akátů se učily snášet bolest, kurzem přežití pak byl devítidenní pobyt o samotě v džungli.

Francouzští vojáci při dobývání Dahome tvrdě narazili. Místní Amazonky jim stínaly hlavy uprostřed bitvy a zajatce s nimi vyměňovaly za zbraně a vyspělejší vojenskou techniku. Přesto ale Dahome nakonec nemělo proti lépe vyzbrojeným Francouzům šanci a po letech bojů se v roce 1900 stalo francouzskou kolonií. Temná armáda Ahosi tím byla nadobro rozpuštěna.

Související články