Když opice řeší problémy podobně jako lidé

Inteligenční schopnosti zvířat nepřestávají překvapovat vědecký svět. Donedávna se například mělo za to, že používání nástrojů k opatření potravy je výsadou lidí a šimpanzů. Stejnou schopnost přitom projevují i indonésští makakové.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Jedinečné video zachycuje makaky, jak rozbíjejí tvrdou skořápku korýšů kameny sebranými na útesu. Všimněte si, že k tomuto účelu nepoužívají jen tak nějaký kámen - pečlivě vyberou takový, který je dostatečně ostrý. Těžké ploché kameny jim pak podle vědců slouží k rozbíjení skořápek ořechů. "Díky tomuto pozorování si začínáme uvědomovat, že používání nástrojů je vlastní i makakům," uvedl professor Tomos Proffitt z londýnské univerzity s tím, že opice předávají svou zkušenost z generace na generaci a nejde o vrozenou schopnost danou geny.

Ještě pozoruhodnější je chování makaků žijících v thajském Lopburi. Místní opičky jsou známé tím, že vytrhávají kolemjdoucím turistkám vlasy a používají je jako zubní niť! Makakové tedy nevyužívají inteligenci jen ke získání potravy, ale také k následné ústní hygieně.

Naproti tomu gorily jsou zřejmě dostatečně silné na to, aby si potravu obstaraly vlastníma rukama. Neznamená to však, že jsou méně inteligentní. Jak zoologové vysledovali, gorily umějí využívat větve stromů k měření hloubky vody a dokážou stavět provizorní mosty přes bažiny.

Nevídaná je rovněž schopnost orangutanů: ti si umějí pohrát se svazkem listí tak, že z něho vznikne jednoduchá píšťalka. Pískáním potom varují další členy tlupy, když je na blízku nebezpečí v podobě hladového predátora. Podle vědců jde o jediný případ ve světě zvířat, kdy živý tvor používá uměle vytvořený nástroj za účelem komunikace.

Související články