Existovalo bájné Eldorádo? Geoglyfy v Amazonii svědčí o neznámé dávné civilizaci

Kácení deštných pralesů v Amazonii činí vrásky ekologům, vědcům a vůbec všem, komu leží na srdci osud modré planety. Na druhé straně ale odhalilo podivné geometrické obrazce na zemském povrchu, které nemohly vzniknout přírodní cestou. Je možné, že amazonský prales nebyl v minulosti až tak nedotčený, jak se traduje?

Zdroj: Youtube

Až dosud nikdo nepochyboval, že zelené plíce planety v povodí jihoamerické Amazonky jsou jedním z mála panenských míst na světě, jehož se lidská ruka nedotkla od konce poslední doby ledové. Surová přeměna pralesa na plantáže zmenšila nedotčenou plochu zhruba o pětinu, což je samozřejmě alarmující údaj. Vykácené části pralesa ale nečekaně vydaly šokující svědectví o tom, že tuto oblast navzdory všem vědeckým předpokladům obývala vyspělá lidská civilizace, a to ve zcela nedávné době - konkrétně mezi prvním tisíciletím před n.l. a 15. stoletím našeho letopočtu.

Zdroj: Youtube

Na ploše 13 tisíc km2 se dosud našlo okolo 450 geoglyfů, většinou jednoduchého geometrického tvaru - čtverce, kruhu nebo mnohoúhelníku. Protože se však v této oblasti nenašly žádné vykopávky, které by mohly poukázat na příslušnost k určitému indiánskému kmeni, o autorech geoglyfů vůbec nic nevíme. Z rozborů půdy to vypadá, že tato neznámá civilizace využívala některých oblastí pralesa k pěstování kukuřice a tykví. Místo potom nechala zarůst bambusem a následně vypálila, aby se půda opět obohatila o živiny. Je možné, že vypalování deštných pralesů není výsadou přelomu tisíciletí?

Nečekaný amazonský objev nejenže podrývá kořeny dosavadních vědeckých dogmatů o deštném pralese, ale navíc přináší trochu respektu k doposud vysmívaným bájím a pověstem. V legendách kmene Kuikurů například přežívá vyprávění o předcích žijících ve vyspělých městech v povodí řeky Xingú. Nejslavnější legendou je pak ztracené "zlaté" město Eldorádo, jehož existence byla vědeckým světem důrazně popřena. Pokud ale v amazonských deštných pralesích vyspělá civilizace existovala, mohlo se zde nacházet i Eldorádo. Možná nebylo celé ze zlata, mohlo překypovat na svou dobu nezvyklým bohatstvím.

Britský plukovník Percy FawcettZdroj: Youtube

Ztracené "město Z" v Amazonii hledal už britský plukovník Percy Fawcett ve 20. letech minulého století, doprovázen svým synem a jedním dalším dobrodruhem. Fawcett byl přesvědčen, že Amazonii v minulosti obývala vyspělá kultura a hodlal v pralese najít její pozůstatky. Celá výprava však zmizela v džungli beze stopy, a tak se už nikdy nedozvíme, zda v ní Fawcett opravdu něco objevil.

Související články