Podivný nález koster na Ukrajině: Žena dobrovolně pohřbená zaživa se svým mužem

Láska až za hrob v doslovném slova smyslu. Tak by se dal charakterizovat cit ženy, jejíž ostatky byly nalezeny v prastarém hrobu na Ukrajině. Svého muže láskyplně objímá už 3000 let v pozici, do které by se podle vědců nemohlo nastylizovat mrtvé tělo. Žena podle nich musela být pochována zaživa.

Věční milenci z Ukrajiny
Věční milenci z Ukrajiny
Zdroj: Youtube

Archeologové se domnívají, že se dotyčná žena nechala pohřbít se svým mužem dobrovolně. Podle jejich hypotézy nešťastnice nejspíš vypila jed a odebrala se do hrobu za mrtvým druhem, aby ho naposledy objala. Neobvyklý nález dokazuje, že láska až za hrob existovala už v době bronzové.

Kostry nalezené u vesnice Petrykiv nedaleko města Ternopil zkoumal archeolog Mykola Bandrivskij, který se na hroby dávných předků specializuje. "Byl to jedinečný způsob pohřbení, muž a žena ležící v těsném objetí, tvářemi k sobě, jejich čela se dotýkala. Žena ležela na zádech, její pravé rameno jemně objímalo muže, zápěstí leželo na jeho pravém rameni," popsal Bandrivskij. "Nohy ženy byly skrčeny v kolenou a ležely na mužových nohou."

Podle odborníků by bylo nemožné, aby někdo stočil do této zvláštní pozice člověka, který už zemřel. Žena si tudíž musela do mužova hrobu lehnout ještě živá a potom teprve čekat na vlastní smrt.

"Podle našeho názoru tak učinila dobrovolně," řekl Bandrivskij. "Předpokládáme, že se řídila vlastním přáním. Mohla třeba vypít nápoj s jedem, aby se ke svému muži připojila snadno a bezbolestně. Je možné, že by po smrti muže musela žít s někým jiným, ale odmítla to a místo toho se raději rozhodla zůstat se svým milovaným - až za hrob."

Zdroj: Youtube

Související články