Jak se žije v sultánských harémech? Nevládnou zde milenky, ale překvapivě matka

Pokud si představujete harém jako spoustu krásných polonahých žen, které jen čekají, až sultán na některou z nich ukáže, aby se s ní pomiloval, jste mimo.

<p>Muslimští muži opouštějí mešitu. Íránský Isfahán 1994</p>
<p>Muslimští muži opouštějí mešitu. Íránský Isfahán 1994</p>
Zdroj:

Přepychové komnaty, směsice vůní parfémů a tabáku, šustot drahých látek, tichá orientální hudba, ladně se vlnící bílá i tmavá těla tanečnic. Smyslné dusno se dá téměř krájet, příslib tělesných rozkoší visí ve vzduchu… Takové můžou mít lidé představy o životě v harému. Obzvlášť ti, kdo viděli film Angelika a sultán.

Většina obyvatelek harému však fungovala jako služebné. Staraly se o běžný chod domu a se sultánem se nikdy ani nesetkaly. Mnoho z nich zůstalo v harému jako v doživotním vězení. Vyšší skupinu tvořily takzvané privilegované; do ní byly vybírány krásné ženy a talentované hudebnice, zpěvačky nebo tanečnice.

Harém fungoval jako svět sám pro sebe, byl uzavřen okolnímu světu. Měli do něj přístup pouze nejbližší příbuzní sultána, sluhové a v určité dny lékaři a učitelé.

Kvůli množství jeho obyvatelek různého původu i charakterů to bylo místo intrik, žárlivosti, mocenských bojů, nudy, smutku a zoufalství. Výjimku nepředstavovaly ani vraždy. Proto byly pro mužské sultánovy potomky do věku 11 let určeny malé střežené komnaty, aby se prince někdo nepokusil připravit o život. Ale i tak v nich byli zavražděny desítky následníků trůnu.

Šéfem byla sultánova matka

Největší slovo v harému měla sultánova matka řečená valide. Ta dokonce synovi vybírala společnice na noc – údajně spravedlivě dohlížela na jejich rotaci. Ráno se pak zapsalo, která žena z harému to byla, aby její případné dítě mohlo být uznáno jako legitimní potomek sultána. Valide obvykle měla velký vliv na vládu syna i jeho vezírů, fungovala jako rádce ve všech záležitostech.

Ženy přes den trávily volný čas ve společných místnostech. Zabývaly se ručními pracemi, bavily se hudbou, cvičením, různými hrami a dlouhou chvíli zaháněly procházkami v zahradách a také tancem.

Tady je třeba uvést na správnou míru představu, že svůdným vlněním těla bavily sultána – břišní tanec předváděly pouze pro potěchu ženských obyvatelek harému! Mužům bylo dovoleno sledovat tento líbivý druh umění až poměrně nedávno.

Harémy (i když ne tak početné) existují také v současnosti, zejména v bohatých královských rodinách v oblasti Perského zálivu. Ženy šejchů i společnice princů jsou zahrnuty luxusem a získávají dobré vzdělání.

Všechno ovšem probíhá pouze v rámci panovníkovy rodiny a jeho paláce. Žijí zkrátka ve zlaté kleci – tedy pokud se tomu život dá říct.

Zálety jako vlastizrada

V soukromém harému svazijského vládce Mswatiho III. je 14 žen-manželek. Král je všechny bedlivě střeží a není ochoten se o žádnou dělit. Přesto si jedna z nich, 12. manželka Nothando Dube (22), začala románek s ministrem spravedlnosti Svazijského království Ndumiso Mambou. Krásná Svazijka několikrát v noci opustila v převleku palác a se svým milencem se scházeli v hotelu vzdáleném 10 kilometrů. Vycházelo jim to až do srpna 2010, kdy je přistihla králova tajná služba. Ministr a králův přítel z mládí sedí ve vězení a hrozí mu poprava za „velezradu“; manželka je izolována v domácím vězení.

Související články