Slab City, poslední svobodné město v USA: Nejsou tu zákony, elektřina ani peníze

Chamtivost, závist, byrokracie a vysoké poplatky za energie jsou vedlejším produktem vyspělé civilizace a nedá se před nimi utéct. Jen v kalifornské poušti se skrývá osada, která se moderní době zcela vymyká a kde lze nalézt útočiště, když už máte moderního světa plné zuby. Pojďme tam nakouknout.

Zdroj: Youtube

O městečku Slab City se hovoří jako o posledním svobodném místě ve Spojených Státech. Není tu radnice ani policejní stanice, nikomu sem nechodí účty za elektřinu a odvoz odpadu, protože tady žádná elektřina ani zavedená není a odpad nikdo nevyváží. Nenajdete tu dokonce ani vodovod - pitná voda se sem dopravuje ze sousedního města.

Slab City vzniklo z opuštěné vojenské základny, kam se v 60. letech začaly stahovat nespoutané povahy včetně vyznavačů hnutí hippies. Celoročně teplé klima pouště dodnes láká obyvatele chladnějších oblastí USA, aby zde trávili zimu v karavanech. Kdo vydrží místní letní vedra, zůstává tu natrvalo.

Slab CityZdroj: Youtube

V osadě na konci světa se usazují především volnomyšlenkáři, kterým nevyhovuje život v civilizaci. Míří sem ale také chudí lidé a
polobezdomovci. Životní náklady jsou totiž ve Slab City minimální. Před chudobou sem utekla se svou rodinou například paní Shannon, kterou uvidíte ve videu:

Zdroj: Youtube

"Ve velkoměstě platíte za elektřinu 100 dolarů měsíčně. Tady si za sto dolarů koupíte solární panel a vydrží vám roky," vysvětluje Shannon, která kromě solární energie využívá i generátorů.

Podle starousedlíka Rodneyho vás osada přivítá i v případě, že jste úplně na dně: "U nás jste hýčkáni. Dáme vám bydlení, nabídneme vám jídlo, nepotřebujete peníze."

Přes divoké podmínky panující v osadě tu najdete i kousek kultury - například knihovnu, kavárnu a hudební klub. Jediným pravidlem, kterým se tu všichni obyvatelé musejí řídit bezpodmínečně, je respekt k soukromí druhých. Jinak si tu můžete doslova dělat, co chcete.

Knihovna ve Slab CityZdroj: Youtube

Související články