Krutá nádhera antarktické přírody: Takto vypadá natočená 360° kamerou

Ledový, neobydlený kontinent, kde může sněžit i v létě. Země nikoho. Tak si představujeme Antarktidu, kam se nikdo z nás hned tak asi osobně nepodívá, i když bychom si to možná uprostřed parného července přáli. Poklikejme si tedy aspoň na záběry fascinujícího 360° videa.

Zdroj: www.profimedia.cz

National Geographic vyrazil na plavbu kanálem Errera s 360° kamerou, díky níž si můžete užít panenskou přírodu Antaktidy ze všech úhlů pohledu, jako byste tam stáli a rozhlíželi se dokola. Pevnina pokrytá věčným sněhem, nedotčené panorama hor, kolonie přátelských tučňáků a vzduch protkaný vločkami padajícího sněhu, to vše před vámi vyvstává v reálné a pro Evropana tolik neobvyklé podobě.

Zdroj: Youtube

Co jste možná o Antarktidě nevěděli:

  • Antarktida není jen nejchladnější kontinent, je také nejsušší, nejvyšší a největrnější. Silné větry zde vanou celoročně, u pobřeží mohou dosahovat rychlosti i přes 250 km/h.
  • Na Antarktidě sněží trochu jinak než v hostinnějších krajích mírného pásu. Silný vítr sněhové vločky obvykle rozmetá na prach, ještě než dopadnou na zem. Tvoří se tak spíše návěje než jednolitá pokrývka.
  • Vědce na ledový kontinent lákají mimo jiné dosud neprobádané jednoduché organismy, které mohou přežívat dvacet milionů let v podledovcových jezerech. Podobné formy života se podle odborníků můžou vyskytovat i na Marsu.
  • Některým vědeckým pracovníkům je před arktickou misí doporučeno nechat si vytrhat zuby moudrosti a vyoperovat slepé střevo. Zdravotní péče je na neobydleném kontinentu velmi omezená a v případě akutní bolesti může být problém sehnat lékaře.
  • Na Antarktidě ale překvapivě najdete hasičský sbor. Kontinent je totiž velmi suchý a případné požáry by se v silném větru nebezpečně šířily.
  • V roce 2013 zde koncertovala skupina Metallica. Publikum sice čítalo jen 120 posluchačů, i to se ale počítá jako koncert, a tak se slavná Metallica stala historicky první kapelou, která účinkovala na všech světových kontinentech.

Související články