Kauza National Geograficu: V JAR si můžete zastřelit lva z farmy za půl milionu

Velkých kočkovitých šelem na světě kvůli trofejím ubývá, a jejich lov je proto leckde nelegální. Jihoafričtí podnikavci ale vymysleli způsob, jak zachránit svůj lovecký byznys. Rozmnožují lvy v zajetí a odchovávají celé generace určené výhradně k odstřelu zcela soukromě a bohužel i legálně.

Zdroj: Shutterstock.com

Boháči z Evropy, Ameriky i Asie za lví trofej dobře platí, i když zvířata nepocházejí z divoké přírody. Přijedou domů a pochlubí se známým, že "v té Africe zneškodnili krvelačného lva". Není třeba dodávat, že nejde o vítězství, na které by mohl být člověk s puškou nějak hrdý. Lev je před odstřelem vehnán do omezeného prostoru, zmatený a často i omámený drogou, aby nikam neutíkal a na nikoho neútočil.

Provozovatelé loveckých parků vydávají střílení lvů za sport. Hlas svědomí je přehlušen částkou pohybující se v přepočtu okolo půl milionu korun, kterou za dostanou za jedinou lví trofej. Na nabídkové listině je přitom zvířat obvykle mnohem víc, nechybějí zebry, žirafy ani hroši.

Skupina lovců se na Facebooku chlubí zabitým hrochem.Zdroj: Facebook

V případě lvů je situace o to smutnější, že se pro odstřel už přímo chovají. Po narození jsou koťata matce odebrána a živena mlékem z lahve, aby lvice byla schopna opět rychle otěhotnět. Turisté, kteří lví farmy navštěvují, se mohou za poplatek s malými lvíčaty pomazlit. Většina z nich přitom vůbec netuší, jaký osud tato roztomilá a přítulná zvířata čeká. Ještě méně to tuší sami lvi, kteří si často utvoří ke svým chovatelům silný vztah a plně jim důvěřují. Ročně je takto v Jižní Africe zabito 800 lvů.

Zdroj: Youtube

Proti tzv. "canned hunting", jak je v angličtině lovu zvířat odchovaných v zajetí přezdíváno, bojují různé organizace. Jednou z nich je například For Paws, na jejíchž webových stránkách je možné podepsat petici za důslednější ochranu lvů v Jižní Africe. I kdyby se však podařilo canned hunting zakázat, osud lvů v zajetí zůstane nejasný - tyto šelmy totiž není možné jen tak vypustit do volné přírody, neuměly by se v ní adaptovat.

Související články