Zamrazení mozku pro budoucí zmrtvýchvstání využívá stále více lidí

Spousta lidí si někdy pohrávala s myšlenkou, jaký by to byl asi pocit, kdyby se nechali zmrazit a byli rozmraženi za dvě stě let. V minulosti se tímto tématem zabývali hlavně spisovatelé a scénáristé, dneska ale přibývá jedinců, kteří to berou vážně a svůj mozek nebo rovnou celé tělo skutečně nechají krátce po smrti naložit do tekutého dusíku.

Zdroj: Youtube

Dneska sice vědci ještě netuší, jakým způsobem zmrazené orgány přivést znovu k životu, ale na druhé straně před sto lety jsme ještě neznali ani penicilin. Vědecký pokrok jde kupředu rychle a kdo ví, třeba se v příštím století naučíme vyléčit rakovinu a rozmrazovat mrtvé. Zhruba takhle uvažují lidé, kteří ve zmrazení vidí naději na obnovení a prodloužení svého života, případně dokonce na život věčný.

Konzervací orgánů v extrémně nízkých teplotách se zabývá kryonika. Jejím největším praktickým úspěchem je zatím uchovávání lidských vajíček, spermií a embryí, která jsou i po letech schopná normálního vývoje. Nikomu se však zatím nepodařilo přivést k životu zmrzlý složitější organismus, jakým je třeba potkan, natož živočicha velikosti člověka. Hlavní problém spočívá v tom, že každý orgán potřebuje k zachování svých funkcí odlišnou teplotu. Úspěchem by teoreticky mohlo skončit akorát klonování z jednotlivých zmražených buněk, což se osvědčilo například v Japonsku na telatech.

V případě zmrazení lidí však potřebujeme zachovat nejen jejich fyzickou podobu, ale hlavně jejich psychiku. Z tohoto důvodu se do tekutého dusíku ukládá především mozek, který by se v budoucnu mohl "napojit" na jiné tělo.

Zdroj: Youtube

Významnou překážku v budoucím oživení zmrazených osob představuje fakt, že z právních a morálních důvodů nelze zmrazit člověka zaživa, i kdyby to sám vyžadoval. S kryonickým procesem se čeká až na chvíli, kdy je po zástavě srdce prohlášen za mrtvého. Vědci tedy budou muset během příštích století přijít nejen s řešením, jak obnovit funkci zmrzlých orgánů a mysli, ale také s taktikou, jak oživit mrtvá těla.

Službu zmrazení mozku nebo celé osoby zatím nabízí jen pár institucí ve Spojených Státech a v Rusku. Americká firma Alcor má v současné době okolo tisícovky klientů a za konzervaci celého těla si účtuje v přepočtu téměř 6 milionů korun. V kontejnerech s tekutým dusíkem uchovává už 149 těl. Mnohem levnější je Institut kryoniky v Michiganu, jehož ceny začínají na necelém milionu.

A kdo se vlastně k této posmrtné proceduře upisuje? Především to jsou boháči, kteří to "chtějí zkusit", ale najdou se zde i osoby, jejichž životy předčasně ukončila zákeřná nemoc. Nejmladší tělíčko v kontejnerech firmy Alcor patří dvouletému dítěti z Thajska, nejznámějším klientem kryoniky je pak baseballová legenda Ted Williams.

Zdroj: Youtube

Související články