Video pro houbaře: Rozlišíte bezpečně muchomůrku zelenou?

Kdo přežil otravu muchomůrkou zelenou, může dosvědčit, že tato zrádná jedovatá houba výtečně chutná. V mnoha případech to však bohužel bývá poslední delikatesa, kterou si její oběť připraví k večeři.

Muchomůrce zelené se právem přezdívá "kalich smrti". Ročně na naší planetě zabije více lidí než jakákoli jiná jedovatá houba. Jediná plodnice může způsobit otravu několika lidí najednou, dospělého člověka usmrtí i docela malý exemplář. Jed muchomůrky zelené nenávratně poškozuje játra a ledviny, přičemž bezprostředně po konzumaci nemusíte zpozorovat žádné příznaky. Teprve po deseti hodinách se objevuje zvracení a průjem - pokud si tuto nevolnost nespojíte se včerejší smaženicí a nezajdete k doktorovi, váš život visí na vlásku.

Slabší jedince, starší osoby a děti může ohrozit na životě samotná nevolnost vedoucí k silné dehydrataci organismu. Někdo ji ale může překonat a cítit se zase zcela zdráv. Za několik dnů pak následuje fatální selhání ledvin a jater.

Muchomůrku zelenou houbaři často zaměňují za žampiony, bedly či jedlé holubinky. Mladá plodnice se může podobat i pýchavce. Houba velmi příjemně voní, její vůně je přirovnávána k okvětním lístkům růže. Klobouk může být světle i tmavě zelený, ale také zcela bílý nebo nažloutlý. Zákeřná muchomůrka vyrůstá z bílé vejcovité pochvy připomínající kalich. Její lupeny jsou čistě bílé a prostředek nožičky zdobí prsten. Najdete ji především v listnatých lesích mezi duby, habry a buky, s nimiž žijí v oboustranně prospěšné symbióze.

Související články