Video pro houbaře: Rozlišíte bezpečně muchomůrku zelenou?

Kdo přežil otravu muchomůrkou zelenou, může dosvědčit, že tato zrádná jedovatá houba výtečně chutná. V mnoha případech to však bohužel bývá poslední delikatesa, kterou si její oběť připraví k večeři.

Zdroj: Shutterstock.com

Muchomůrce zelené se právem přezdívá "kalich smrti". Ročně na naší planetě zabije více lidí než jakákoli jiná jedovatá houba. Jediná plodnice může způsobit otravu několika lidí najednou, dospělého člověka usmrtí i docela malý exemplář. Jed muchomůrky zelené nenávratně poškozuje játra a ledviny, přičemž bezprostředně po konzumaci nemusíte zpozorovat žádné příznaky. Teprve po deseti hodinách se objevuje zvracení a průjem - pokud si tuto nevolnost nespojíte se včerejší smaženicí a nezajdete k doktorovi, váš život visí na vlásku.

Slabší jedince, starší osoby a děti může ohrozit na životě samotná nevolnost vedoucí k silné dehydrataci organismu. Někdo ji ale může překonat a cítit se zase zcela zdráv. Za několik dnů pak následuje fatální selhání ledvin a jater.

Muchomůrku zelenou houbaři často zaměňují za žampiony, bedly či jedlé holubinky. Mladá plodnice se může podobat i pýchavce. Houba velmi příjemně voní, její vůně je přirovnávána k okvětním lístkům růže. Klobouk může být světle i tmavě zelený, ale také zcela bílý nebo nažloutlý. Zákeřná muchomůrka vyrůstá z bílé vejcovité pochvy připomínající kalich. Její lupeny jsou čistě bílé a prostředek nožičky zdobí prsten. Najdete ji především v listnatých lesích mezi duby, habry a buky, s nimiž žijí v oboustranně prospěšné symbióze.

Zdroj: Youtube

Související články