Neuvěřitelné video: Superinteligentní pes rozumí tisíci slovům

Předvádíte hrdě známým, jak váš pes poslouchá na příkazy "sedni", "lehni" a "přines"? Následující video vám srazí hřebínek. Hlavní roli v něm hraje fenka Chaser, která se během tří let naučila porozumět 1022 slovům.

Fenka Chaser
Fenka Chaser
Zdroj: Youtube

Ovšem, její majitel je už v důchodovém věku, a tak má na podobné experimenty spoustu času. Přesto je neuvěřitelné, jaká inteligence se v psím mozku skrývá.

Zdroj: Youtube

Majitelem fenky je skotský profesor psychologie John Pilley, který kvůli neobvyklému výcviku nashromáždil ve své chatě přes tisícovku plyšáků a balónků. Jednotlivým hračkám přidělil jména a fenka Chaser se je postupně naučila rozeznávat.

Pilley na deku rozhodí několik hraček a vyzve Chaser, aby přinesla jednu konkrétní. Sedí přitom zády k dece, takže fenka musí reagovat jen na jeho hlas, nikoli na fyzický pokyn nebo oční kontakt. Jak na videu sami vidíte, Chaser se nikdy nesplete.

UNIKÁTNÍ VIDEO: DRSNÝ ÚTOK HLADOVÉHO LEDNÍHO MEDVĚDA NA FILMAŘE V PŘÍMÉM PŘENOSU

Ještě překvapivější je způsob, jakým se fenka naučí nové slovo. Pilley mezi skupinu hraček zařadí i jednu novou, kterou Chaser dosud nezná. Ve videu je to například kočka nazvaná "Miau". Chaser hračku nakonec rozezná na základě eliminační metody: výraz "Miau" si nespojí se žádným známým předmětem a neznámý je tu jen jeden. Tím pochopí, že "Miau" označuje kočku.

Jak vidíme, psi jsou chytřejší, než jsme předpokládali. Jejich schopnost porozumět lidským slovům je na vyšší úrovni než třeba u šimpanzů, kteří mají lidskému druhu biologicky blíže. Americký výzkumník Brian Hare to vysvětluje tím, že psi jsou vůči člověku mnohem vnímavější a chtějí mu být partnerem. "Šimpanzi se nesoustředí, svému trenérovi vůbec nevěnují pozornost. Zato můj pes mě potřebuje. Chce být se mnou, vyžaduje moji společnost. Opice moji společnost nepotřebují vůbec," uvedl Hare.

NEJHORŠÍ LIDOŽROUTI V DĚJINÁCH: MASAKR ZPŮSOBENÝ ZDIVOČELÝMI HYENAMI V MALAWI

Související články