Je libo nevěstu za 6000 Kč? Romská komunita v Bulharsku prodává dcery na trhu

Dívky z romské komunity Kalaidzhi v bulharském městě Stara Zagora se neseznamují s chlapci ve škole či na diskotékách jako jejich vrstevnice z jiných krajů. Budoucí manželé si je vyhlédnou na výročním trhu a budoucím tchánovcům za ně nabídnou určitou sumu.

Romské nevěsty na prodej
Romské nevěsty na prodej
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Trh s nevěstami je starou tradicí, ke které komunitu dovedla chudoba, vysoká nezaměstnanost a sociální izolace od zbytku země. Rodiče se touto cestou snaží najít pro své dcery zámožnější protějšky a zajistit jim pohodlnější budoucnost. A sami si tím také trochu přilepší.

PROČ MUŽI CIVÍ ŽENÁM NA PRSA? VĚDCI POTVRDILI, ŽE NEMOHOU JINAK

Čím je dívka atraktivnější, tím více peněz za ni nápadník nabídne. Přestože dříve nebylo výjimkou, že budoucí ženich za nevěstu zaplatil přes 20 tisíc levů (asi čtvrt milionu Kč), dnes se ceny romských nevěst pohybují v mnohem nižších řádech - v přepočtu okolo 6000 korun.

Jak je vidět z videa, přes všechny negativní aspekty kupčení s dcerami panuje na trhu uvolněná atmosféra. Silně nalíčené mladé slečny oblečené do svůdných šatů se tu producírují ve skupinkách a koketují s přítomnými mladíky. Ti to už nemají tak jednoduché jako v minulosti, kdy stačilo smlouvat jenom s dívčinými rodiči. Mladý muž musí slečnu nejprve oslovit, nějakou dobu se s ní scházet a až potom teprve zajde za rodiči a nabídne jim obnos.

Celá věc tedy vyznívá poměrně nevinně, má ale neveselé pozadí. Rodiče nechávají dívky studovat školu nejdéle do patnácti let a od té doby je střeží doma, aby se nedostaly do kontaktu s chlapci a nepřišly před svatbou o panenství. Dívkám z komunity se tak nedostává dostatečného vzdělání a v životě nemají jinou možnost, než se provdat a zůstat v domácnosti.

JAK JEŽÍŠ KRISTUS VYPADAL VE SKUTEČNOSTI? VĚDCI NAŠLI JEHO PRAVDĚPODOBNOU PODOBU

Související články