Video: Žárlivci mezi zvířaty. Takto zle to schytala opičí samice za nevěru

Nevěru partnerky muži hodně špatně nesou, a tak by se měla podle některých sexuologů raději zatloukat. Tahle dželada však svého druha podvedla přímo před jeho očima, a se zlou se potázala!

Dželada hnědá
Dželada hnědá
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Dželady jsou velké starosvětské opice podobné paviánům, které obývají horské plošiny a louky na území Etiopie a Eritreje a živí se výhradně rostlinnou stravou. Jejich sociální život je nesmírně zajímavý: dželady se sdružují ve dvou typech skupin. Reproduktivní skupiny tvoří samice s mláďaty a jeden až čtyři dospělí samci, v ostatních skupinách pak žijí jen samci, kteří šanci oplodňovat nedostali.

HŘÍČKY MATKY PŘÍRODY: ŽIVOTASCHOPNÉ ZVÍŘECÍ MUTACE. TITO TVOROVÉ EXISTUJÍ A ŽIJÍ

V reproduktivních skupinách pak dochází k páření zpravidla jen mezi nejvýše postaveným samcem a jeho nejoblíbenějšími partnerkami. Někdy se stává, že samice z vrcholu žebříčku opičí skupiny ovládne samce natolik, že se stane jeho jedinou spolunocležnicí. Pokud se ale o páření ve skupině pokusí jiný samec, je oheň na střeše.

Z hlediska vládce opičího harému jde nejen o žárlivost, ale také o udržení moci ve skupině. Kdyby si totiž jeho konkurent získal přízeň více opičích dam, mohly by se za něho postavit a původního vůdce hromadně opustit. V lepším případě se stane, že se skupina rozdělí a k novému vůdci přejde jen část samic.

Naše video je však pozoruhodné tím, že se podvedený samec nevrhl na svého konkurenta, ale šel si to vyřídit se svou družkou. Ta se nicméně viditelně necítila provinile a jeho útok si nenechala líbit…

NADPŘIROZENÉ SÍLY ŠAMANŮ VS ZÁPADNÍ MYŠLENÍ. JAK SE NA ŠAMANISMUS DÍVAJÍ VĚDCI?

Související články