Drastické rituály dospělosti u primitivních kmenů, které by Evropan nedopustil

Zkoušky dospělosti jsou stále důležitými mezníky v životě mnoha kmenů po celém světě. Tyto primitivní kmeny věří, že bez rituálu dospělosti se nemůže stát z dítěte dospělý muž nebo žena.

Zdroj: Youtube.com

Celý fenomén je o to děsivější, že ho často podstupují děti v poměrně nízkém věku, protože ne u všech kultur se za dospělý věk považuje 18 let.

Například u kmene na ostrově Vanuatu v Jižním Pacifiku podstupují zkoušku dospělosti již osmiletý chlapci. Jejich úkolem je skočit po hlavě bunjee jumping z třicetimetrové výšky, přičemž je místo pevného lana jistí liána. Pokud se hlava chlapce dotkne země, je opravdu chlapák.

NEJHORŠÍ KULTURNÍ TRAPASY, KTERÉ SE VÁM MOHOU STÁT NA CESTÁCH. CO KDE NEDĚLAT?

Zatímco v naší společnosti mladistvým drogy přísně zakazujeme, v některých odlehlých koutech světa je rodiče dětem sami podávají. Například chlapci z indiánského kmene Algonquinů bývali omámeni durmanem, aby zapomněli na své dětství a mohli překročit čáru dospělosti s "čistou hlavou".

Na Papui-Nové Guinei zase najdete kmen, kde z chlapců nedělají muže drogy, ale početné jizvy na těle. Vyryté "obrazce" mají ve výsledku připomínat krokodýlí kůži.

Další pro Evropana nepochopitelné rituály najdete v galerii.

Pozoruhodný rituál dodržuje kmen Hamar v Etiopii: aby byl chlapec považován za dospělého, musí přeběhnout přes několik volů stojících v řadě. Jak to vypadá v praxi, přibližuje následující video:

Zdroj: Youtube

NEJHORŠÍ LIDOŽROUTI V DĚJINÁCH: MASAKR ZPŮSOBENÝ ZDIVOČELÝMI HYENAMI V MALAWI

Související články