Učitel našel 25 milionů let staré zuby obřího vyhynulého žraloka

Když učitel Phil Mullaly při toulkách po jihoaustalském pobřeží spatřil kus zubu vyčnívajícího ze skály, tušil, že narazil na něco mimořádného. Na místě se mu podařilo najít celkem osm zubů, které předal vědcům, aby je prozkoumali. Po třech letech se dočkal překvapivé odpovědi.

Zuby obřího vyhynulého žraloka
Zuby obřího vyhynulého žraloka
Zdroj: Youtube

Nalezené zuby jsou podle vědců staré neuvěřitelných 25 milionů let a patřily žralokovi druhu Carcharocles angustidens, který byl blízkým příbuzným obřího megalodona a dorůstal délky až 9 metrů. Na místě učitelova nálezu se posléze našlo ještě množství dalších zubů a část žraločí kosti. Mnohé zuby však patřily jiným druhům žraloků, kteří si zřejmě pochutnali na zdechlině obřího příbuzného.

"Zuby jsou tak ostré, že by ještě dneska mohly naporcovat velrybu. Představte si nůž, kterým krájíte steak. Takhle jsou ostré," uvedl paelontolog Erich Fitzgerald, který zuby zkoumal. Podle něho jde o velice vzácný nález, protože se nestává, aby někdo našel více zubů pocházejícího z jednoho žraloka najednou, lovci zkamenělin většinou najdou jen jeden.

Srovnání velikosti žraloka bílého a vyhynulého druhu Carcharocles angustidensZdroj: Youtube

Fitzgerald doufá, že se jeho týmu podaří zjistit více informací o způsobu života dotyčného druhu žraloka a pochopit okolnosti, které vedly k jeho vyhynutí.

Sbírka zubů bude vystavena pro veřejnost po šest měsíců v muzeu Victoria v australském Melbourne. "Jsou to opravdu unikáty, cítíte z nich závan dávné minulosti," uzavřel Fitzgerald.

Zdroj: Youtube

Související články