Neuvěřitelné video: Hroši vytrhli buvola ze spárů obřího krokodýla

Všechny tři druhy zúčastněné v dnešním videu patří k nejnebezpečnějším živočichům světa. Jak to dopadne, když se střetnou na scéně africké divočiny?

Krokodýl útočí na buvola.
Krokodýl útočí na buvola.
Zdroj: Youtube

Buvol nemá proti krvelačnému krokodýlovi mnoho šancí, ale bojovat umí statečně. Když potom jeho boj o život přiláká skupinu hrochů, karty se mohou nenadále obrátit v jeho prospěch. Svědčí o tom video, které názorně zachycuje, jak krokodýl může přijít o jistou kořist.

Zdroj: Youtube

Profesor Douglas McCauley z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře nicméně odmítá teorii, že by hroši chránili jiné druhy před útokem predátora z pouhé solidarity. "Ačkoli jde o býložravce, dokážou být nesmírně agresivní. Nedávno jsme v Keni pozorovali spícího hrocha, ke kterému se připlížil lev. Hroch se probudil a okamžitě šelmě chňapnul po krku," uvedl McCauley.

VIDEO: ROZZUŘENÝ SLON VTRHNE MEZI DAV LIDÍ A ZDEMOLUJE OSOBNÍ AUTO. PROČ?

Podle profesora je pravděpodobnější, že hroši chránili spíš své území než buvola: "Domnívám se, že hroši útočí velice agresivně na každého, kdo se opováží vstoupit do jejich vod."

Krokodýl je v tomto ohledu pro hrocha soupeřem číslo jedna. Oba jsou zástupci nesmírně silných druhů, jako potrava jsou pro sebe navzájem nezajímaví, ale pokud se setkají tváří v tvář, začnou se rvát o území. Situace, kdy krokodýl v hroších vodách zápasí s kořistí, vyvolá v rozměrných býložravcích vztek, protože se narušuje jejich klid. Krokodýl pak často od hrochů dostane ostrou lekci a je nucen se vzdálit s prázdnými čelistmi.

HŘÍČKY MATKY PŘÍRODY: ŽIVOTASCHOPNÉ ZVÍŘECÍ MUTACE. TITO TVOROVÉ EXISTUJÍ A ŽIJÍ

Související články