Video: Dramatický střet levharta a buvola. Vítěz je bohužel předem jasný.

Buvol je vlastně takový, řekli bychom, divoký býk. Pro levharta by bylo jeho maso zajisté vynikajícím obědem, ale to byste mu toho buvola museli nejprve naporcovat. Sám to totiž někdy nezvládne, jak o tom svědčí následující video.

Levhart a buvol
Levhart a buvol
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

O kočkovitých šelmách víme, že loví býložravce, a jsou tedy na vrcholu potravinového řetězce. Mezi býložravci však najdeme i druhy, na které si velké kočky málokdy troufnou. Patří mezi ně jak obrovští savci typu slon či hroch, tak právě třeba buvol. Konkrétně levhart je schopen ulovit buvolí mládě, ale dospělý samec mu bude činit výrazné potíže.

NEROVNÝ A NELÍTOSTNÝ BOJ: 30 SRŠNÍ PROTI 30 000 VČEL. KDO ZVÍTĚZÍ?

V přírodě proto často dochází k opačné situaci: buvol levharta zažene, a může ho dokonce i zabít. Jsou známy také případy, kdy buvol usmrtil lva. Svého protivníka nabere na rohy, vyhodí do vzduchu a následně ho rozdupe kopyty. Stejný osud potkává lovce, který buvola vyruší nebo postřelí. Poraněné zvíře si na něj počíhá v křoví a napadne ho klidně i zezadu. Útok buvola člověk zpravidla nepřežije.

Levhart umí sílu buvola vycítit a raději utíká na strom jako kočka, kterou pronásleduje rozzuřený pes. Coby osamělý lovec je zjevně znevýhodněn, protože buvol se obvykle pohybuje ve stádu; proti dvaceti naštvaným zvířatům s rohy a kopyty je levhartova výbava v podobě ostrých zubů a drápů jednoduše nedostačující.

Pokud vám krátká ukázka buvola s levhartem nestačila, máme tu pro vás ještě jedno video. Stádo buvolů v něm uvěznilo levharta na stromě celou půl hodinu (nebojte se, video je zkrácené), hlavním námětem je však kočičí zvědavost, která, jak uvidíte, je vrozená i velkým kočičím šelmám. Díky ní se levhart s buvolem téměř "políbili".

Zdroj: Youtube

VĚDCI 100 LET CENZUROVALI STUDII O SEXUÁLNÍM CHOVÁNÍ TUČŇÁKŮ. BYLA PŘÍLIŠ ŠOKUJÍCÍ

Související články

Jsme na Facebooku

# VYBRANÁ VIDEA