Skandál v káhirské ZOO: Na osla namalovali pruhy, aby vypadal jako zebra

Nově otevřená zoologická zahrada v egyptské Káhiře čelí mezinárodnímu trapasu. Zvíře, které vydává za zebru, je prý ve skutečnosti osel, na němž se neznámý výtvarník vyřádil barvami.

Je to zebra, nebo osel?
Je to zebra, nebo osel?
Zdroj: Facebook

Pozoruhodného živočišného druhu si koncem července povšiml jeden z návštěvníků. Zdálo se mu podezřelé, že jsou pruhy na hlavě zvířete poněkud rozmazané, a exemplář má navíc jiný tvar uší, než je u zebry obvyklé. Kdyby na sobě tato domnělá zebra neměla pruhy, stál by tu před ním osel jak vyšitý.

Zvídavý mladík zvíře vyfotil a vystavil na Facebooku s komentářem: "Hloupost v téhle zemi dosáhla vrcholu. Do zoo přivedli místního osla a namalovali na něj pruhy, aby vypadal jak zebra." Fotka vzápětí oblétla celý svět a zaujala i americké zpravodajství CNN, které o celé záležitosti ihned informovalo.

Ředitel káhirské zoo Mohammed Sultan ze sebe udělal ještě většího hlupáka, když informaci popřel. "Je to skutečná zebra, nejde o barvu," prohlásil rezolutně s tím, že je o všechna zvířata v jeho instituci dobře pečováno.

Případ vyvolal bouřlivou reakci v řadách ochránců zvířat, kteří se obávají, že chemikálie obsažené v barvě můžou vážně poškodit oslovo zdraví. Zástupci PETA požádali káhirské úřady, aby celou věc řádně prošetřily.

Kupodivu nejde o první případ, kdy se zoo pokusila vydávat "obyčejné" místní zvíře za cizokrajný druh. Například v roce 2013 v jedné čínské zoologické zahradě návštěvníky překvapil "lev", který štěkal.

Zdroj: Youtube

Související články