Mají výroky Homera Simpsona o koblihách a pivu nějaký skrytý význam?

Tušili jste, že Simpsonovi a Futurama obsahují dost matematiky na plnohodnotný univerzitní kurz? Přečtěte si knihu Simpsonovi a jejich matematická tajemství!

Skvělý vypravěč a nositel Řádu britského impéria ve své knize odhaluje vtipné narážky na stovky matematických problémů, které v kultovních seriálech Simpsonovi a Futurama objevil.
Skvělý vypravěč a nositel Řádu britského impéria ve své knize odhaluje vtipné narážky na stovky matematických problémů, které v kultovních seriálech Simpsonovi a Futurama objevil.
Zdroj: Shutterstock

„Už čtvrt století se autorům Simpsonových a Futuramy daří propašovávat do televize v nejsledovanějších časech složité matematické myšlenky," píše ve své knize SIMPSONOVI A JEJICH MATEMATICKÁ TAJEMSTVÍ jeden z předních britských popularizátorů vědy Simon Singh. Skvělý vypravěč a nositel Řádu britského impéria v ní odhaluje vtipné narážky na stovky matematických problémů, které v kultovních seriálech objevil. V roce 2015 vydalo nakladatelství Dokořán s nakladatelstvím Argo.

Simpsonovi představují pravděpodobně nejúspěšnější televizní pořad všech dob. Bart Simpson patří podle časopisu Time mezi sto nejvlivnějších lidí světa. Univerzální přitažlivost seriálu a dlouhotrvající celosvětová popularita jeho postav vyvolaly u příslušníků akademické obce potřebu prozkoumat jeho podtext a pokusit se najít odpovědi na pár otázek. Mají Homerovy výšplechty o koblihách a o pivu značky Duff nějaký skrytý význam? Ukrývají se ve slovních přestřelkách mezi Bartem a Lízou nějaké hlubší jinotaje, nebo jde jen o běžné sourozenecké hašteření? Využívají tvůrci Simpsonových obyvatelstva Springfieldu k vedení jakési politické nebo sociální polemiky?

Britský vědec a spisovatel Simon Singh vlastním studiem i konzultacemi s autory seriálů odhalil nesčetné a často dobře skryté narážky na stovky krásných zábavných matematických problémů. Ty pak ve své knize Simpsonovi a jejich matematická tajemství s důvtipem a pravým zápalem vysvětluje a ukazuje v kontextu matematické vědy. Setkáte se zde s poznatky o šifrách, Mersennových prvočíslech, Eulerově rovnici a různě velkých nekonečnech, samozřejmě také se vším možným o číslech – od čísel dokonalých až po čísla narcistická. Mnohé se dozvíte i o hlubokých a dosud nevyřešených problémech, jako například P versus NP.

Simon Singh (* 1964) získal doktorát z fyziky na univerzitě v Cambridgi, po několik let se zabýval výzkumem fyziky částic v CERN v Ženevě, poté učil matematiku a přírodní vědy v různých koutech světa. Od roku 1990 pracoval jako redaktor v redakci naučných pořadů BBC, kde byl mimo jiné i režisérem mnohokrát oceněného dokumentárního filmu o Fermatově větě. Česky byly vydány kromě knihy Velká Fermatova věta (poprvé 2000) ještě Kniha kódů a šifer (2003) a Velký třesk (2007). V roce 2003 byl vyznamenán Řádem britského impéria za popularizaci vědy a techniky, roku 2008 Kelvinovou cenou, je čestným doktorem a profesorem několika britských univerzit.

O co hrajeme?

Pět z vás získá knihu Simpsonovi a jejich matematická tajemství. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít trochu štěstí. 

Více o knize najdete zde

Tato soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami.