Soutěž: Cestovatel a spisovatel Martin Vopěnka načtrl budoucnost lidstva

„Při psaní knihy jsem vnímal nejpalčivější otázky tohoto světa: Máme kolem sebe postavit neprostupnou zeď, a zajistit si tak delší přežití a relativní blahobyt? I za cenu, že za zdí kvůli tomu budou lidé umírat? Anebo se smířit s pozvolnou stagnací? Tyhle myšlenky mne napadaly mnohem dříve, než uprchlická krize na jihu Evropy takto eskalovala," svěřil se spisovatel.

Vopěnka jako spisovatel čerpá ze svého širokého přehledu, který získal jednak nechtěným studiem matematiky a fyziky, jednak svými cestovatelskými aktivitami i zájmem o osud a budoucnost lidské civilizace.
Vopěnka jako spisovatel čerpá ze svého širokého přehledu, který získal jednak nechtěným studiem matematiky a fyziky, jednak svými cestovatelskými aktivitami i zájmem o osud a budoucnost lidské civilizace.
Zdroj: Archiv

Spisovatel Martin Vopěnka právě vydává nový rozsáhlý román o zradě, lásce a civilizaci, plný fantazie a naděje: archetypální biblický příběh zrady a lásky se opakuje v daleké budoucnosti. „Motivací k napsání příběhu pro mne vždy musí být silný emocionální náboj. Několik let jsem se věnoval trilogii Spící město, ve které si čtyři sourozenci příkladně pomáhají v boji o přežití. A pak mne najednou vzrušila představa příběhu, kde tomu bude naopak: kde sourozenci budou ti, kdo zradí. Strašná nepochopitelná zrada těch, kterým věříte a které milujete," říká Martin Vopěnka.

Máme kolem sebe postavit neprostupnou zeď, a zajistit si tak delší přežití a relativní blahobyt?Hlavní postavou nového románu je Daniel, vyrůstající v technicky vyspělé a zcela uzavřené civilizaci, která si říká Nová planeta. Odlidštěná společnost dělící se na vyvolené a nevyvolené předstírá, že opustila Zemi, ale ve skutečnosti kolem sebe jen postavila neprostupný val. Vyvolený a privilegovaný Dan miluje své tři nevlastní bratry a netuší, že oni ho nenávidí. Dílem zrady se jednoho dne ocitne na hromadě mrtvol pod valem Nové planety. Není cesty zpět. Začíná jeho boj o holé přežití v zaostalém světě za zdí. Odhalí, na jakých hrůzných základech je postavena civilizace Nové planety, a musí přehodnotit vše, v co dosud věřil. Podobně jako na starozákonního Josefa na něj čeká odpovědnost za život všeho lidu, ale také velké shledání. Jak se popere se svým neobyčejným osudem?

„V Nové planetě jsem načrtl dva možné scénáře naší budoucnosti, a podle mého názoru jsou oba reálné. Naše budoucnost, tak, jako už naše současnost, bude oscilovat mezi úžasnými možnostmi, které nám stav našeho poznání a naše technologická vyspělost dávají, mezi tupým bezobsažným přežíváním (konzumerismem) a mezi barbarskou krvavou destrukcí. Eventuálně by se k tomu mohl přidat nějaký nový mesianismus. A nikdo nedokážeme odhadnout, který z těchto směrů převáží."

Martin Vopěnka je uznávaným českým spisovatelem, jehož knihy začínají vycházet i v zahraničí. Nová planeta je jeho šestnáctou knihou. Za svůj román Moje cesta do ztracena (MF 2005) získal výroční cenu Mladé fronty za literaturu 2005. V posledních letech vzbudila velkou pozornost jeho trilogie pro mládež Spící město, Spící spravedlnost, Spící tajemství (Fragment 2011, 2012, 2013) nominovaná na Zlatou stuhu, nebo nevelká knížka pro dospělé Nebarevné vzpomínky (Práh 2013), jež je křehkou a pronikavou výpovědí o dětství v šedesátých letech. Vrcholem Vopěnkovy tvorby pro dospělé byl doposud román Pátý rozměr (Kniha Zlín, 2009), který letos vychází v Británii. Nejen v něm, ale v celé své tvorbě Vopěnka čerpá ze svého širokého přehledu, který získal jednak nechtěným studiem matematiky a fyziky, jednak svými cestovatelskými aktivitami i zájmem o osud a budoucnost lidské civilizace. V románu Konec zákona (Práh, 2003) vylíčil a vlastně předpověděl totální destrukci hodnot lidskosti. Nová planeta je oproti tomu plná fantazie a naděje: archetypální biblický příběh zrady a lásky se opakuje v daleké budoucnosti.

O co hrajeme?

Tři z vás získají knihu Nová planeta. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít trochu štěstí.

Soutěž se řídí všeobecnými marketingovými podmínkami.