ŠTÍTEK: Afrika

Tři slonice a jeden sloní samec dostali telemetrické obojky z Česka. Safari park zahájil výzkum slonů v Tanzanii
Tým odborníků z Česka a Tanzanie označil v tamějším Národním parku Mkomazi čtyři slony savanové telemetrickými obojky. Data, která budou přístroje pravidelně poskytovat, pomohou ochráncům přírody poznat způsob života těchto majestátních zvířat, předcházet jejich konfliktům s lidmi a chránit je. Projekt je dalším krokem v rámci dlouhodobé spolupráce mezi safari parkem a NP Mkomazi, který povede k ochraně populací tamějších zvířat i celého prostředí.
3 fotografie

Tři slonice a jeden sloní samec dostali telemetrické obojky z Česka

Krkonoše
Sestra Marie Růžena Mináriková
Chtěla učit studenty na střední škole, místo toho se ale oddala Bohu a životu v klášteře dominikánek v Uherském Brodě. Řádová sestra Marie Růžena Mináriková původem ze Slovenska přijala život v přísné klauzuře a stala se nevěstou Kristovou. O tom, kdy si uvědomila své poslání a třeba také jaké obavy ji na cestě provázely, promluvila v druhém díle miniseriálu Deníku o životě řádových sester.
7 fotografií

Je to dar a Pán Bůh ví, proč ho dal zrovna mně, říká řádová sestra Marie Růžena

Česko
Martináč hrušňový
Pokud v přírodě potkáte největšího motýla Česka i celé Evropy, radujte se. Narazili jste totiž na raritu. Martináč hrušňový je kriticky ohrožený a v Česku chráněný zákonem, ale na vhodných stanovištích se může vyskytovat poměrně hojně. Díky jeho velikosti jej nepřehlédnete, rozpětí křídel tohoto nočního motýla může mít až 16 centimetrů. Pokud si jej vezmete na ruku, hravě vám zakryje dlaň.
9 fotografií

Největší motýl Evropy zakryje celou dlaň. V Česku na něj narazíte jen vzácně

Zvířecí deník a chovatelství
David Číp, Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata JARO Jaroměř
/FOTO, VIDEO/ Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře, říká jedna dobře známá pranostika. Jenže svátek svatého Řehoře připadá až na 12. března. Čápům jako by to bylo jedno, nad hlavami nám na některých místech poletují už od druhé poloviny února. Jaro přichází mílovými kroky, vrací se tažní práci, ale nemusí to pro ně vždy dobře dopadnout.
12 fotografií

Jaro v únoru? První čápi jsou tu. Brzký návrat ale nemusí vždy dopadnout dobře

Rychnovsko
Trenér Vlašimi Martin Hýský
Už dva a půl roku vede fotbalovou Vlašim jako hlavní kouč. Pár dní před startem jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odpovídal Martin Hyský fanouškům, kteří se zajímali nejen o jeho či týmové ambice. Řeč přišla i na B-tým, spolupráci se Slavií či moment z podzimu, jež zasáhl všechny okolo klubu, tedy vyřazení hráče Ladislava Jandu z A-týmu. Téměř po půl roce řekl Hyský svůj pohled na věc.
5 fotografií

Hyský: Mám nejvyšší ambice. Chci hrát baráž. Vyjádřil se k Jandovi

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Čáp černý vyfocený na pobřeží Atlantiku v Senegalu.
5000 kilometrů v křídlech! Až na pobřeží Atlantského oceánu nedaleko města Joal u Dakaru doletěl čáp černý okroužkovaný v Českém Švýcarsku. V Senegalu jej vyfotili ve druhé polovině února, nyní je pravděpodobně už na cestě zpět do Evropy. Jedná se o nejvzdálenější potvrzený výskyt ptáka pocházejícího z Českého Švýcarska.

Čáp doletěl z Českého Švýcarska až do Afriky, vyfotili ho nedaleko Dakaru

Z okolí
Čáp černý vyfocený na pobřeží Atlantiku v Senegalu.
5000 kilometrů v křídlech! Až na pobřeží Atlantského oceánu nedaleko města Joal u Dakaru doletěl čáp černý okroužkovaný v Českém Švýcarsku. V Senegalu jej vyfotili ve druhé polovině února, nyní je pravděpodobně už na cestě zpět do Evropy. Jedná se o nejvzdálenější potvrzený výskyt ptáka pocházejícího z Českého Švýcarska.

Čáp doletěl z Českého Švýcarska až do Afriky, vyfotili ho nedaleko Dakaru

Děčínsko
Ilustrační foto: Jeřáb popelavý
Na polích v širším okolí Třeboně můžete v těchto dnech pozorovat mohutné opeřence. Z dálky připomínají velké volavky nebo čápy. Jde o jeřáby popelavé, kteří jsou u nás spíše vzácností. Na Třeboňsku je ale uvidíte i přímo u silnice. Nevadí jim dokonce ani zastavující řidiči, kteří si neobvykle mohutné opeřence fotí. Ornitologové ale doporučují tento kriticky ohrožený a zákonem zvláště chráněný ptačí druh zbytečně nevyrušovat.
14 fotografií

Mohutní ptáci pochodují kolem silnice na Třeboňsku. Jejich chování je neobvyklé

Jindřichohradecko
Michaela Gemrotová
Zpěvačka Michaela Gemrotová si v těhotenství vyslechla děsivou zprávu, že se její dcera narodí s hendikepem. Trpí spastickou triparézou. Od lékařů neslyšela příliš pozitivní prognózy, rozhodla se to ale nevzdat a s manželem se pokusili pro malou Anežku udělat vše, co bylo v jejich silách. Dnes je na tom výrazně lépe, než lékaři předpovídali. A protože Míša chystá nové album, nemohla první písničku věnovat nikomu jinému. 
11 fotografií

Michaela Gemrotová o hendikepované dceři: Je na tom líp, než lékaři předpovídali

Společnost
Společnost Daikin v plzeňském závodě zahájila výrobu nejnovější klimatizace, modelu Zeta S.
Společnost Daikin v plzeňském závodě zahájila výrobu nejnovější klimatizace, modelu Zeta S. Inovativní technologie, která povede k efektivnějšímu využívání energie, a tedy větší udržitelnosti, se zrodila po roce a půl vývoje, do kterého se zapojil tým 20 odborníků napříč různými odděleními. Daikin odhaduje roční produkci okolo 220 tisíc zařízení.

V Daikinu začali vyrábět novou klimatizaci Zeta S. Její vývoj zabral rok a půl

Podnikání
Spisovatelka Hana Hindráková.
Miluje Afriku, ale v jejích knížkách se o krásách Afriky většinou nedočtete. Zajímá se totiž hlavně o hluboká témata se sociálním přesahem, která poté zpracovává čtivou beletristickou formou. V jejích příbězích se dočtete o falešných lécích, čarodějnictví, voodoo, o životě v dětském gangu či o zakázané keňské sektě Mungiki. Většina čtenářů Hany Hindrákové se shoduje, že jak jednou vezmou do ruky její knihu, neodloží ji, dokud ji nedočtou. A jiné to není ani u její nejnovější knihy Obchodníci s dětmi.

„Jsem chodící paradox,“ říká o sobě spisovatelka Hana Hindráková

Zajímavosti