ŠTÍTEK: Afrika

Spisovatelka Hana Hindráková.
Miluje Afriku, ale v jejích knížkách se o krásách Afriky většinou nedočtete. Zajímá se totiž hlavně o hluboká témata se sociálním přesahem, která poté zpracovává čtivou beletristickou formou. V jejích příbězích se dočtete o falešných lécích, čarodějnictví, voodoo, o životě v dětském gangu či o zakázané keňské sektě Mungiki. Většina čtenářů Hany Hindrákové se shoduje, že jak jednou vezmou do ruky její knihu, neodloží ji, dokud ji nedočtou. A jiné to není ani u její nejnovější knihy Obchodníci s dětmi.

„Jsem chodící paradox,“ říká o sobě spisovatelka Hana Hindráková

Zajímavosti
Agáta Hanychová s manželem Mirkem Dopitou
Nikdo jiný neplnil v loňském roce stránky bulváru tolik jako Agáta Hanychová. Čtyři měsíce poté, co se jí narodila dcera Rozárka, se rozešla s jejím otcem, podnikatelem Jaromírem Soukupem. A krátce nato se dala dohromady s Mirkem Dopitou. Jak oba časopisu Story prozradili, znají se dlouho a v případě svatby nešlo o spontánní rozhodnutí. Zvážili všechna pro i proti, a řekli si, že to zkusí znovu. I kvůli společnému synovi. 
9 fotografií

Agáta Hanychová: S Mirkem jsme oba hodně citliví, Kryšpín to zdědil po nás

Společnost
David Rojka.
Zapsali další klidnou výhru, v úterý odpoledne vyzráli na Hranice 4:1. Podle slov trenéra Davida Rojky však výsledek fotbalistů Zlínska mohl skončil i mnohem vyšším rozdílem. „V prvním i druhém poločase jsme měli hodně šancí, minimálně jsme mohli zvítězit 8:2. Je to zasloužená výhra!“ zářil po utkání Rojka, který pro Deník mluví o nabitém kádru, návratu Davida Kašpárka nebo situaci na brankářském postu.

Zlínsko zkouší i bývalého hráče Vyškova. Vrátil se Kašpárek, Vintr má po operaci

Fortuna ČFL + MSFL
Martin Macík s vítěznou posádkou Rallye Dakar 2024
Po životním úspěchu ho čekalo grandiózní přivítání. Sotva Martin Macík a jeho tým přiletěl na letiště, čekala ho první vlna fanoušků. Na sedlčanském náměstí poté další. Benešovský rodák se postaral o moment, na který Česko čekalo dlouhých 23 let. Ovládl Rallye Dakar a přivezl s sebou největšího pozlaceného beduína, po kterém toužil. Letošní ročník mu sedl na výbornou.
17 fotografií

Náročnost Dakaru mu přihrála. Macíkovi gratulovala i manželka soupeře

Ostatní sporty
Sólo pro bicí a housle.
/FOTO/ První koncert svého druhu v historii brněnské filharmonie si zájemci poslechnou už ve středu od devatenácti hodin v Besedním domu. Osm hráčů na bicí obsadí část hlediště. „Kromě klasických nástrojů hrajeme i na velké plechovky, brzdové kotouče, hliněné květináče, železné trubice, struny od kontrabasu nebo třeba hodinářské bicí péro, což je pružina z pendlovek,“ uvedl šéf bicistů Filharmonie Brno Lukáš Krejčí.
3 fotografie

Netradiční koncert v Brně. Zahrají na plechovky, hodinové pružiny nebo květináče

Brněnsko
Útočník Baníku Ostrava Abdullahi Tanko.
/FOTOGALERIE/ Nemálo vzruchu bylo v závěru minulého roku okolo Abdullahiho Tanka. V pozitivním i negativním významu. Nejprve fotbalový útočník ostravského Baníku sestřelil Hradec Králové (3:2), o týden později ale proti pražské Slavii (2:3) obdržel zbytečnou červenou kartu a na to navázaný disciplinární trest. Po pár týdnech se k tomu vyjádřil. „Byl to úlet,“ řekl mimo jiné, když v poločase přípravného utkání s Vyškovem (0:0) opouštěl hřiště.
13 fotografií

Hvězda Baníku poprvé o zkratu se Slavií: Můj úlet, nic tam nebylo. Má nabídky?

FORTUNA:LIGA
Aleš Loprais dovezl svou Lady na druhé pozici
Trvalo to dlouhé roky, ale dočkal se. Aleš Loprais se v konečném hodnocení kategorie kamionů vrátil na Rallye Dakar na stupně vítězů. Po patnácti pokusech (v roce 2008 se nejelo), spoustě dřiny a skvělých výkonů, ale i značné porci smůly konečně přišla vytoužená odměna i satisfakce. K bronzu, který vyválčil v roce 2007 ještě v Africe, přidal nyní stříbro ze Saúdské Arábie.
5 fotografií

Loprais si po 17 letech zlepšil rekord. S Macíkem vyrovnali dávný double

Motorismus
Jedenáctá etapa.
Brilantní výkony zaznamenali motocykloví jezdci z týmu Orion Moto Racing Group. Martin Michek v jedenácté etapě Dakarské rallye dojel na 9. místě, což je vyrovnání jeho historicky nejlepšího výkonu v rámci jednoho dne. Na stejné příčce se jeho jméno objevilo v loňském roce. Dušan Drdaj zase dorazil do cíle jako sedmnáctý a poprvé se probojoval do TOP 20. Do konce závodu chybí poslední kilometry.
11 fotografií

Michek s Drdajem předvedli etapová maxima. Jezdce Orionu MRG čeká poslední den

Ostatní sporty
Čas se krátí. Co neudělám teď, možná už nikdy, tvrdí Tatiana Dyková
Důvtipná uklízečka v Případech mimořádné Marty, žena potulného herce v Citlivém člověku nebo Zdena Mašínová st. v Bratrech. Tatiana Dyková je bez debat jednou z nejvíce obsazovaných hereček. Nyní vstupuje do kin také komedie Aristokratka ve varu, kde hraje po boku Hynka Čermáka už podruhé manželku hraběte Kostky Vivien. Mezi natáčením herečka cestuje, testuje své osobní limity a zkouší nové prožitky. Ostatně na premiéru dorazila rovnou z Afriky.
3 fotografie

Od aristokratky ke tmě a hladu. Lépe si tak vychutnám život, říká Tatiana Dyková

Film a televize
MFK Vyškov, zahájení zimní přípravy 2024.
Mexický Cancún, arabská Dubaj, španělské Leganés a nově taky Vyškov. Čtyři města ze třech různých světadílů spojuje jedno. Tamější fotbalové kluby vlastní a spravuje americká společnost Blue Crow Sports Group sídlící v americkém Houstonu. Ve Vyškově už americká agentura jako držitel padesátiprocentního podílu po boku společnosti Rainbow Kamerunce Kinsgleyho Pungonga figurovala. Nově Američané vlastní majoritní devětadevadesátiprocentní podíl. Vyškovu patří po podzimu první místo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se čtyřbodovým náskokem na druhou Duklu Praha.
8 fotografií

Vyškov v rukou Američanů. Řeší se posily i důraz na místní hráče, co rozpočet?

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Jediné v Česku. Mládě hrošíka se otrkává v expozici, vyzkouší i bazén
Mládě hrošíka liberijského je mimořádně vzácné. V Česku je k vidění pouze v Safari Parku Dvůr Králové. Jeho narození má i světový význam a znamená mimořádnou událost. V posledním roce se ve světových zoologických zahradách narodilo jen 12 mláďat hrošíka liberijského, přežila jich pouze část. Dvůr Králové chová hrošíky liberijské od 70. let. Za tu dobu se tam narodilo přes 25 mláďat, včetně vůbec toho prvního v tehdejším Československu.
25 fotografií

Jediné v Česku. Mládě hrošíka se otrkává v expozici, vyzkouší i bazén

Regiony
Jediné v Česku. Mládě hrošíka se otrkává v expozici, vyzkouší i bazén
Mládě hrošíka liberijského je mimořádně vzácné. V Česku je k vidění pouze v Safari Parku Dvůr Králové. Jeho narození má i světový význam a znamená mimořádnou událost. V posledním roce se ve světových zoologických zahradách narodilo jen 12 mláďat hrošíka liberijského, přežila jich pouze část. Dvůr Králové chová hrošíky liberijské od 70. let. Za tu dobu se tam narodilo přes 25 mláďat, včetně vůbec toho prvního v tehdejším Československu.
25 fotografií

VIDEO: Jediné v Česku. Mládě hrošíka se otrkává v expozici, vyzkouší i bazén

Krkonoše
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/51. OTÁZKA/ Největšími v současnosti žijícími suchozemskými savci jsou sloni. Odborníky i běžné lidi fascinuje nejen velikost těchto zvířat, ale i způsob jejich komunikace či fungování chobotu. Sloni jsou ale zajímaví také obrovskýma ušima. Proč je mají tak velké? Na to odpovídá další díl seriálu 100 otázek a odpovědí.

Proč mají sloni tak velké uši?

Věda