ŠTÍTEK: dotace

Tornádo den druhý likvidace škod
Dotace z programu Živel se nebudou podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) snižovat o dary z veřejných sbírek. Lidé, kteří jsou pojištění, budou zvýhodněni. Do celkových nákladů na obnovu bydlení se bude počítat místo celého pojistného plnění jen 70 procent. Úpravu doznala také možnost převodů vlastnického práva na byt či dům, nově je budou moci mezi sebou převádět například rodinní příslušníci. Na mimořádném jednání to dnes schválila vláda, sdělila ČTK Dostálová.
200 fotografií

Dotace pro oběti postižené tornádem se o dary snižovat nebudou, rozhodla vláda

Česko
Tornádo v Hodoníně
Vláda dnes projedná úpravu podmínek podpory pro lidi zasažené koncem června bouří a tornádem na jižní Moravě a na Lounsku. Podle dosavadních pravidel se má státní dotace snižovat o dary z veřejných sbírek a úhrady od pojišťoven, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) po kritice navrhla z opatření vypustit omezení týkající se sbírek. O náhrady od pojišťoven se má podpora přes kritiku od opozičních stran krátit i nadále.
42 fotografií

Tornádo: lidem se dotace zřejmě nezkrátí o dary, na rozdíl od náhrad pojišťoven

Česko
Klára Dostálová ve Stebně
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) navrhne, aby se dary z veřejných sbírek neodečítaly ze státní dotace pro lidi zasažené bouří a tornádem na jižní Moravě. Napsala to na twitteru. Snižování dotace o dary vzbudilo kritiku. Opoziční politici kritizují také snížení dotace o náhrady od pojišťoven, které lidé dostanou. U nich se změna pravidel nechystá, řekl ČTK David Hořínek z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj.
19 fotografií

Dotace pro oběti tornáda se měly krátit o dary. Navrhnu změnu, slíbila Dostálová

Česko
Starostka obce Lučina Dagmar Veselá.
/ROZHOVOR/ Redakce Deníku postupně navštěvuje starosty měst a obcí na Frýdecko-Místecku, aby zjistila, jak se v nich lidem žije. Starostka Lučiny Dagmar Veselá v rozhovoru mluví o tom, že se obec v poslední době poměrně rychle rozvíjí, upozorňuje na největší lákadlo v podobě zmodernizovaného kempu a nastiňuje také to, že kolem Žermanické přehrady vznikne zhruba 14 kilometrů dlouhá cyklostezka.
26 fotografií

Lučina je rekreační oblastí, chceme, aby to tak zůstalo, říká starostka Veselá

Frýdecko-Místecko
Starosta Žalkovic Radomír Pala.
Radomír Pala je ve funkci starosty už více jak třicet let. Za tu dobu zažil už ledasco. Současné volební období je zároveň jeho posledním. Na podzim příštího roku se už kandidovat nechystá a křeslo starosty v Žalkovicích se tedy uvolní. Radomír Pala má pro svého nástupce jasný vzkaz. „Starosta by měl naslouchat, měl by umět poradit, měl by být komunikativní,“ říká z vlastních dlouholetých zkušeností.

Hodně těžké období ve funkci jsme zažil po povodních, říká starosta Žalkovic

Kroměřížsko
Ministerstvo chce podpořit malé obchody
Vláda schválila dotační program Obchůdek 2021+ z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Jeho cílem je pomoci malým koloniálům na venkově, jejichž důležitost se ukázala během covidové pandemie. Provozovatelé prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v obcích do 1000 obyvatel budou moci dostat finanční podporu na provoz až 100 tisíc korun. MPO věří, že se tak podaří při životě udržet až stovky prodejen. Podle Romana Mazáka, předsedy Družstva CBA CZ, které aktuálně sdružuje více než tisíc prodejen a produkuje obrat více než čtyři miliardy korun, je ale podpora nedostatečná. Potřeba by podle něj byl pětinásobek.
12 fotografií

Státní peníze mají pomoci zachránit malé obchůdky na vesnicích

Podnikání
Frenštát podpoří mimo jiné sport a tělovýchovu.
Zastupitelstvo města Frenštát pod Radhoštěm rozhodlo o poskytnutí dotací spolkům, klubům, organizacím i jednotlivcům ve výši 2,915 mil. korun. Dotace jsou určeny na podporu sportu a tělovýchovy, volnočasových aktivit, zájmové činnosti a obnovy objektů v městské památkové zóně. Město prostřednictvím dotací podporuje také sociální oblast, do které poskytlo v letošním roce již necelých 4,14 milionů Kč.

Frenštát podpoří sport, zájmové spolky a obnovu projektů v památkové zóně

Novojičínsko
Tak se představoval projekt nového zimního stadionu v Ústí nad Labem v říjnu roku 2018
Plán na druhou ledovou plochu v Ústí mění obrysy. Halu měla postavit společnost Padok Sampi, provozovat ji měla 15 let a poté předat zpět městu. Jenže smlouva, kterou město s firmou uzavřelo, je prý od začátku neplatná, jelikož v ní byla ujednání, která zákon neumožňuje. Navíc mateřská společnost Padoku, nazvaná Vedepet, je v úpadku a byl na ni vyhlášen konkurz.

Druhou ledovou arénu chce Ústí stavět samo. Podle něj smlouva s Padokem neplatí

Ústecko
Obec Hrušky. Modré plachty zakrývají domy, které přišly o střechu po čtvrtečním tornádu.
Přišli nejen o střechu nad hlavou, ale někteří i o místo svého podnikání. V zoufalé situaci by měla podnikatelům postiženým tornádem ulevit finanční pomoc 80 až 100 procent z výdajů na nově pořízený majetek. Speciální dotační program „Pomoc po tornádu“ připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s partnery a v tomto týdnu ho schválila vláda.
200 fotografií

Pomoc pro podnikatele postižené tornádem. Můžou získat až jeden milion korun

Podnikání
Starosta Křešic Michal Mančal.
/ROZHOVOR/ Mezi chystané projekty obecního úřadu v Křešicích, pod které spadají ještě obce Zahořany, Nučnice, Sedlec a Třeboutice, patří mimo jiné vybudování chodníku z Křešic do Zahořan. V obci také chtějí postavit dům pro seniory nebo zasíťovat volné stavební parcely. Starosta Křešic Michal Mančal v rozhovoru upozorňuje také na negativa, která obci přinese plánovaná vysokorychlostní trať.
32 fotografií

V Křešicích to žije. Strašákem je vysokorychlostní trať, říká starosta obce

Litoměřicko
Nevelká víska ležící v údolí Vizovské vrchoviny má výhodnou geografickou polohu. Hřivínův Újezd 16. června 2021. Na snímku starosta obce Josef Pospíšil.
ROZHOVOR/ Starosta Hřivínova Újezdu Josef Pospíšil vede vísku se zhruba pěti sty padesáti obyvateli čtvrté volební období. Jak sám říká, nejsou ani malou, ani velkou obcí, ale s rozpočtem zhruba devět milionů ročně i díky dotacím mění vesnice tvář. Rozvíjí se po všech stránkách. Opak platí o kultuře, která díky pandemii dostala – jako všude jinde – na frak.
28 fotografií

Díky rozpočtu a dotacím se Hřivínův Újezd rozvíjí

Zlínsko