ŠTÍTEK: dotace

Starostka Nevojic Kamila Ohnoutková.
Na spojnici mezi Brnem a Veselím nad Moravou se nacházejí Nevojice. Obec s více než 420 obyvateli žije pestrou nabídkou kulturních akcí, na které se s rozvolňováním už místní těší. Loni se přitom díky dotacím v obci nebývale investovalo. „Dále pracujeme třeba na studii odkanalizování obce,“ říká starostka Nevojic Kamila Ohnoutková v rozhovoru pro Vyškovský deník.
14 fotografií

Jsme činorodí, říká o Nevojicích starostka Kamila Ohnoutková

Vyškovsko
Starostka obce Přestanov Miroslava Bechyňová na dětském dnu.
/ROZHOVOR/ Příliš živá silnice v obci a bezohlední řidiči, vyhořelé zázemí fotbalového hřiště, sháňka po dotacích. S tím se potýká starostka Přestanova Miroslava Bechyňová. Zároveň se ale může pochlubit novým komunitním centrem nebo místními lidmi, kteří obětavě pomáhají v očkovacím centru na Severní Terase.

Přestanov koupil velký pozemek. Postaví školku, říká starostka obce

Ústecko
Starosta Nemojan Dalibor Hlavsa na novém multifunkčním hřišti.
/ROZHOVOR/ Pro asi 780 obyvatel jsou domovem Nemojany, které se nachází necelých sedm kilometrů jihozápadně od Vyškova. Podle starosty Dalibora Hlavsy obec pracuje na řadě projektů díky čerpání dotací. „Měli jsme u nás nedávno ve spolupráci s Tělovýchovnou jednotou Sokol Nemojany akci zaměřenou na propagaci sportu a tělesných aktivit „NowWeMove“. Na novém hřišti u obecního úřadu se nám podařilo „rozhýbat“ děti ze Základní školy a Mateřské školy Nemojany, paní učitelky, místní děti a jejich rodiče,“ říká v rozhovoru pro Vyškovský deník.
17 fotografií

Dopravní obslužnost je dlouhodobý problém, říká starosta Nemojan

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Mamince teď chodím pro knížky já, protože jí je čtyřiadevadesát let a už se moc nepohybuje. Knihovnice jí tam pokaždé něco vybere a já jí pak domů přinesu celou tašku knížek, které ale většinou všechny přečte. Jsem rád, že tu knihovna je a maminka má tak aspoň nějakou činnost a zábavu,“ pochvaloval si Václav Martínek z Černova na Pelhřimovsku tamní fungující knihovnu.  

Vesnické knihovny na Vysočině: fungují i díky nově rozšířené podpoře kraje

Jihlavsko
Premiér Andrej Babiš
Evropský parlament jasnou většinou hlasů odsoudil střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Právně nezávaznou rezoluci, která vyzývá orgány Evropské unie i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro holding Agrofert, podpořilo 505 zákonodárců. Proti bylo 30 europoslanců a hlasování se jich zdrželo 155. Před rokem podobné kritické usnesení podpořilo 510 poslanců a proti se jich vyslovilo 53. Babiš dlouhodobě odmítá, že by byl ve střetu zájmů. Dnes premiér uvedl, že je rezoluce zasahováním do vnitřních věcí Česka a poslanci se snaží ovlivnit říjnové sněmovní volby v zemi.
17 fotografií

Evropský parlament odsoudil Babišův střet zájmů. Návrh podpořila jasná většina

Česko a EU
Ilustrační foto
Památky v Poličce čekají opravy, město získalo dotace z ministerstva kultury. Na rekonstrukci hradu Svojanov dostane Polička 1,1 milionu korun. Pro památky přímo ve městě získala více než 1,5 milionu korun.

Polička dá do oprav památek miliony korun

Svitavsko
Obec Dešná na Zlínsku.
Přestože má obec Dešná na Zlínsku jen něco málo přes dvě stovky obyvatel, může se pochlubit skvělým unikátem. Daří se jí totiž získávat dotace. Obnosy, které pro jiná města znamenají „jen drobné“, mají pro Dešnou velký význam. Pomáhají zkrášlit a zkulturnit život v obci a zvýšit její atraktivitu pro bydlení.
29 fotografií

V Dešné vědí, jak úspěšně na dotace

Zlínsko
Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář
Trestní stíhání prezidentova kancléře Vratislava Mynáře pokračuje, policie ho viní z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Státní zástupce zamítl jeho stížnost. Krajské státní zastupitelství v Brně o tom informovalo na svém webu. Mynáře přímo nejmenuje, podle informací ČTK se však jedná o něj. Případ se týká šestimilionové dotace na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Kancléř Mynář popírá, že by spáchal trestný čin.
15 fotografií

Trestní stíhání Mynáře pokračuje, státní zástupce jeho stížnost zamítl

Česko
Na roudnické vyhlídce na Řípu se lidé kochají Pac-Manem v poli i dalekohledem, fotí se tu s výtvorem v pozadí.
Poničená řepka na poli, kde Ztohoven před necelými dvěma týdny vysekali Pac-Mana, rychle obrůstá. V Krabčicích na Podřipsku ale i ve všední den odkládají lidé auta na parkovišti pro turisty. A řada z nich si po výšlapu na Říp dá tu práci sešplhat od rotundy špatně značenými stezkami k roudnické vyhlídce, odkud je hlava s jedním okem a tlamou dokořán vidět. Že za atrakcí jezdí lidé, potvrzuje Eliáš Molnár z turistické chaty na Řípu.
21 fotografií

Pac-Man v řepce pod Řípem zarůstá a dál láká turisty, po sekáčích policie pátrá

Regiony
Udržet vodu v městské krajině pomůže v Týnci nad Sázavou výstavba tůněk na strouze mezi garážemi a ulicí K Zeleným vratům.
/FOTOGALERIE/ Na první pohled by se mohlo zdát, že Týnec nad Sázavou může mít potíže nanejvýš s rozvodněným tokem. Jenže kvůli výkyvům počasí jsou častější sucha než záplavy a vody více chybí, než přebývá. Navíc Týnec není jen město samotné, ale také jeho části. I tamní obyvatele, kteří nevyužívají obecní vodovod, sužuje víc sucho, i když občas kvůli přívalovým dešťům i bleskové záplavy z polí nebo bezejmenného potůčku.
52 fotografií

V Týnci nad Sázavou teče řeka, ale přesto tam chtějí zadržet vodu v krajině

Benešovsko
Z hudebního festivalu Soundtrack Poděbrady
Největší návštěvnická lákadla v podobě festivalů hudby i vína, podpořená krajskými dotacemi, se budou měnit. V reakci na koronavirovou situaci se posouvají termíny, ale někdy i charakter akcí. Jak moc museli organizátoři měnit plány, ukázalo jednání krajských zastupitelů. Ti totiž hlasováním potvrzovali rozhodnutí o změnách veřejnoprávních smluv o poskytnutí individuálních krajských dotací.
51 fotografií

Desítky tisíc i miliony korun. Krajské dotace na akce přesměroval koronavirus

Z okolí
Starosta Domoušic Zdeněk Kutner
/ROZHOVOR/ Domoušice na Lounsku hodně investují, obec k tomu využívá dotace i úvěr. Opravou teď prochází místní koupaliště, rozjíždí se největší investice za poslední roky – výstavba nového zázemí pro hasiče. Domoušice a spádové Solopysky má ochránit nový protipovodňový varovný systém. „Letos máme v plánu investice za více než dvacet milionů korun,“ říká Zdeněk Kutner, starosta obce se 650 obyvateli.
33 fotografií

Domoušice hodně investují. V plánu jsou letos akce za více než 23 milionů

Žatecko a Lounsko
Peklo u Moravské Třebové
Kraj i letos pomůže sportu, volnočasovým aktivitám a cestovnímu ruchu. Dotace mimo jiné poputují na výstavbu, rekonstrukci a opravy sportovních zařízení nebo na budování infrastruktury cestovního ruchu v celém kraji. Žádostí o dotace se letos sešlo 651, a to s požadavky za 54 milionů korun.

Kraj podpoří taky Peklo u Třebové

Svitavsko