ŠTÍTEK: Antarktida

Jíchovi z Kladna se zapsali do české knihy rekordů, když loni plavali za polárním kruhem.
Sportovních rekordů je celá řada, mezi nimi třeba i ty rodinné. Právě jeden takový vytvořili loni v květnu Jíchovi z Kladna, kteří jsou mezi dalšími zimními plavci známí jako Ice Family. V ledové vodě pod bodem mrazu tehdy za polárním kruhem uplavali ve štafetě 1 500 metrů a vedle toho zvládli stanovit i další dva české rekordy. Filip Jícha mladší se stal nejmladším plavcem za polárním kruhem a jeho otec uplaval nejdelší vzdálenost za polárním kruhem.
7 fotografií

Severní pól už Jíchovi dobyli. Teď je na řadě ten jižní a kanál La Manche

Ostatní sporty
Hynek Adámek na Antarktidě.
Reportér Hynek Adámek už je na cestě na Antarktidu, odkud bude čtenáře denik.cz informovat o tom, co tam dělá a co všechno se mu podařilo vyzkoušet. Hynek Adámek se po dlouhých osmnácti letech vrací na místo, kde kdysi dokumentoval vznik vědecké stanice Johann Gregor Mendel (Masarykova univerzita).

Na cestě na Antarktidu. Hynek Adámek z ní bude psát pro Deník

Do světa
Expedice z Masarykovy univerzity zamíří v pátek do Antarktidy.
Jedna část výpravy stráví zhruba dva měsíce na České vědecké stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse, druhá čítající devět lidí bude přes dva týdny pracovat na ostrově Nelson Island. Celkem bude mít letošní expedice brněnské Masarykovy univerzity do Antarktidy třiadvacet členů. Obě skupiny vyrazí společně v pátek z České republiky do Chile, odkud se přesunou letecky na ostrov Krále Jiřího. Tam se rozdělí a dále budou pokračovat samostatně.
10 fotografií

Expedice z Brna míří do Antarktidy. Prozkoumá ledovce i dlouhodobě zmrzlou půdu

Brněnsko
Stavba stanice byla pro všechny účastníky velkým zážitkem.
Čtenáři nám do redakce poslali celou řadu otázek na Hynka Adámka, reportéra našeho vydavatelství, který vám v on-line seriálu přiblíží každodenní život na Antarktidě. Vybrali jsme deset nejzajímavějších čtenářských podnětů a vy nyní můžete prostřednictvím ankety hlasovat pro situace a poznatky, které vás nejvíce zajímají.
8 fotografií

ANKETA: Co má náš reportér vyzkoušet na Antarktidě? Hlasujte

Do světa
Ledovce Tichého oceánu. Ilustrační snímek
V roce 1997 zaznamenali vědci z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) v hlubinách jižního Tichého oceánu podivný hlasitý zvuk. Nazvali ho „bloop“, tedy něco jako žbluňknutí. Teorií o původu zvuku bylo několik, zahrnovaly například existenci neobjeveného mořského tvora či praskání ledového šelfu. Nyní si jej můžete poslechnout i vy.

Tajemné žbluňknutí. Zvuk ze dna Tichého oceánu udivoval vědce mnoho let

Objevy
Netopýří jeskyně Bracken v Texasu je letním domovem pro 20 milionů netopýrů
Jeskyně Bracken leží na jihu amerického státu Texas a je letním domovem největší kolonie netopýrů na světě. Odhaduje se, že v jeskyni je od března do října na 20 milionů netopýrů volnoocasých, což je i největší známá koncentrace savců na jednom místě. Žijí tu především samičky, které sem přilétají z 1600 kilometrů vzdáleného Mexika, aby tu vyvedly mladé.

Jeskyně Bracken v Texasu je netopýří porodnicí. Žije tu největší kolonie světa

Do světa
Vladimír Váchal vypráví o své cestě na Antarktidu.
Těžko se popisuje pocit, kdy stojíte na palubě expediční lodi, která míří na Antarktidu. Stojíte, v ruce máte hrnek horkého kakaa, upíjíte a sledujete obří ledové kry, kterým se vaše loď elegantně vyhýbá. Pozorujete to nádherné přírodní divadlo a těšíte se, že za necelou hodiny budete navlékat kombinézu a velké těžké boty. Vystoupíte z lodi a uděláte několik prvních kroků po pevnině… O své cestě na Antarktidu bude v pátek 2. prosince 2022 od 20 hodin  vyprávět v Malenicích Vladimír Váchal.

Antarktida, nejlepší cesta mého života... Více zážitků na vás čeká v Malenicích

Čtenář reportér
K nejničivějším přírodním živlům patří tornádo.
Kde by žádný člověk rozhodně nikdy nechtěl být? Určitě v místě, kde právě padá jakýkoliv meteorologický rekord. A je jedno, zda jde o nejvyšší či nejnižší naměřenou teplotu, největší rychlost větru, nejsilnější tornádo, nejvyšší množství srážek, nebo třeba jen o největší kroupu. Pobyt v takové oblasti je sice určitě zajímavý, ale rozhodně ne příjemný. A mnohdy navíc i smrtelně nebezpečný.
12 fotografií

Ruská zima i vražedná tornáda. Na těchto místech rekordní počasí zabíjí

Věda a technika
Abdallah Gning se stal obětí rasismu
Negře, běž jíst banány! Nechutná fráze, která od sobotního odpoledne hýbe celým děním okolo českého fotbalu. Nad rasistickým chováním přiopilých hradeckých fanoušků kroutí hlavou snad každá alespoň průměrně přemýšlející bytost, větší spravedlnosti se však Tepličan Abdallah Gning zřejmě nedočká. Přitom fotbaloví labužníci musí pamatovat několik „slavných“ afér, kdy se za taková slova prostě pykalo. A pyká dodnes.
13 fotografií

Rasismus na tribunách? Nic nového. Ovšem zatímco my mlčíme, svět tvrdě trestá

Fotbal
Výstava potrvá pouhé tři dny a nabídne veřejnosti unikátní možnost spatřit známé filatelistické exponáty a exponáty z polárních expedic.
Unikátní, převážně filatelistické exponáty z heroického věku dobývání polárních oblastí budou mít možnost spatřit po dobu pouhých tří dnů lidé v Liberci. Speciální Evropská výstava poštovních známek a Polar salon, kterou hostí město pod Ještědem od 13. do 16. října, nejenom nabídne pohled do dávného období dobrodruhů a náročných expedic, ale zejména možnost spatřit unikáty a exponáty nevyčíslitelných hodnot.
22 fotografií

Poštovní známky za miliony i dopis polárníka Amundsena budou k vidění v Liberci

Liberecko
Thwaitesův ledovec
Antarktický Thwaitesův ledovec, kvůli vysokému riziku zhroucení a ohrožení hladiny světových moří přezdívaný Ledovec soudného dne, může podle vědců v příštích letech velmi rychle ustoupit. Tento fakt je znepokojuje a ještě více zesiluje obavy z extrémního zvýšení hladiny moří, které by jeho případný zánik doprovázelo.

Ledovec soudného dne taje rychleji, než mysleli. Následků se bojí i sami vědci

Věda
Satelitní snímek na Antarktidu.
Američtí vědci varují, že kolaps východoantarktického ledového příkrovu, kterému se také říká spící obr, může způsobit katastrofické zvýšení hladiny moří až o pět metrů. Pokračující klimatická krize by tak mohla vyvolat změny planetárního rozsahu. Odborníci také upozornili, že se tomuto scénáři lze vyhnout a osud ledovce je nyní v rukách lidstva. Informace o nové studii přinesl deník The Independent.
5 fotografií

Kolaps spícího obra může způsobit katastrofu. Nebezpečně by zvedl hladinu moří

Věda
Dopisy našich sedmáků pro antarktické výzkumníky.
Sedmáci ZŠ Tyršova 913 z Frenštátu pod Radhoštěm sestavili v lednu osobní dopisy s dotazy pro české výzkumníky z Masarykovy univerzity Brno, kteří v zimních měsících pobývali na Antarktidě. První informace o pobytu vědců na výzkumné stanici J. G. Mendela na pobřeží ostrova Jamese Rosse žáci získali v hodinách slohu, vedených paní učitelkou Pustějovskou.
2 fotografie

Dopisy sedmáků pro antarktické výzkumníky. Třeba z dětí vyrostou významní vědci

Čtenář reportér
Antarktida. Ilustrační snímek
Pod rychle tekoucím ledovým proudem v západní Antarktidě američtí vědci objevili rozlehlou vrstvu překypující dávnou mořskou vodou. Pod povrchem byla zřejmě uzamčena po tisíce let. Historicky první objev tohoto druhu v oblasti může přetvořit lidské chápání toho, jak mrazivý kontinent reaguje na změnu klimatu, i jaké druhy záhadných organismů se pod ledovými šelfy skrývají.

Tisíce let ji skrýval led. Vědci pod Antarktidou našli vrstvu dávné mořské vody

Objevy
V Bedřichově se konal 11. ročník lyžařského závodu BoBoloppet.¶
Na Bedřichovském stadionu se dveře netrhnou. Před týdnem si tu poměřovala síly světová elita i tisíce hobíků na Jizerské padesátce, poslední víkend se sjely do Jizerek stovky sportovců, kteří se v pátek a v sobotu večer za svitu čelovek zúčastnili originálního Night light marathonu. A mezi dva večerní závody se vměstnal jedenáctý ročník závodu v běhu na lyžích s nevšedním názvem BoBoloppet.
13 fotografií

FOTO: Devadesát kilometrů na běžkách za čtyři hodiny? Závod pro pravé chlapy

Ostatní sporty
Lesní klubík Liščátka je inspirován lesními školkami. Děti si v klubíku hrají a poznávají nové věci.
Lesní klubík Liščátka je dětský klub, jenž nabízí alternativu ke klasické školce. Je inspirován lesními školkami a děti tráví v klubu čas venku na čerstvém vzduchu, hrají seberozvíjející hry, věnují se tvořivým činnostem, poznávají život v lese. Odpoledne do klubu mohou děti přijít na vzdělávací kroužky jako je včelařství, bláznivá laboratoř nebo deskovky. Do 24.6.2021 klub sídlil na skautském městečku v Hodoníně-Bažantnici, kde měli chatku. Tu však spolu s lesem odneslo tornádo. Pomocí sbírky na Donio by se klubík rád přestěhoval do Lužic s celoročním mobilheimem, alespoň do doby, než se opraví jejich milovaná Bažantnice. Více se dozvíte v dnešním příspěvku, za který děkujeme paní Lucii Nádeníčkové.
34 fotografií

Lesní klubík Liščátka bojuje o přežití. Domov v Bažantnici jim vzalo tornádu

Čtenář reportér
Michael Matějka se účastní výzkumu na Antarktidě. Foto: archiv gymnázia Svitavy
Absolvent gymnázia ve Svitavách se dostal jako vědec do Antarktidy. Poslední den loňského roku dorazila Česká vědecká expedice do Antarktidy na stanici Johanna Gregora Mendela. Tady budou dva měsíce provádět výzkum v rámci Českého antarktického výzkumného programu. Členem expedice a jejím klimatologem je také Michael Matějka, absolvent svitavského gymnázia v roce 2015.

Klimatolog ze svitavské alma mater bádá s vědeckou expedicí v Antarktidě

Svitavsko
Vítr a zrnka písku dokáží vytvořit úchvatné vlny a obrazce.
Pohled na písečné duny je pro mnohé uklidňující a naplňující scenérie. Vlny písku, které se ve zdánlivé pravidelnosti táhnou, kam až oko dohlédne, lákají pozorovatele k rozjímání a snění. Kromě malých vln a pouštních dun je možné pozorovat ještě jeden útvar. Megavlny. Ty jsou příliš velké na pláž a přitom stále příliš malé na to, aby nesly název duna. Vědci zjistili, že se v nich skrývá dosud neobjevené matematické pravidlo. Díky němu by mohli poznat jak budoucnost, tak i minulost. 
5 fotografií

Matematika v dunách: Vědci našli v písečných vlnách ukryté nové pravidlo

Věda a technika
Mája Šnajdrová vyráží z Chomutova na další expedici.
/SERIÁL/ Cestování je pro ně nezbytnost a plnění si životního snu. Mája Šnajdrová z Chomutova a Alena Mahlejová z Radonic jsou cestovatelky, které jen ve dvou zvládly náročnou cestu napříč světadíly a loni expedici do Patagonie, jejíž závěr prožily v pandemicky uzavřeném Peru. O obou expedicích vznikly knihy Cesta kolem světa a Cesta až na konec světa. Druhá z nich vyšla teprve nedávno.
8 fotografií

Konec světa? Jsou tam lamy, ledovce a rozeklané hory říká cestovatelka Mája

Cestujeme
Antarktida. Ilustrační snímek
Belgická polární výzkumná stanice Princezny Alžběty (Princess Elisabeth Antarctica) se potýká s epidemií koronaviru. Už nejméně šestnáct jejích členů onemocnělo. Stanice, která na nejjižnějším kontinentu funguje od roku 2009, má v této sezoně plně mužské šestadvacetičlenné osazenstvo. Nákaza byla poprvé zaznamenána v polovině prosince, od té doby se i přes veškerá hygienická opatření šíří.
12 fotografií

Koronavirus se nevyhýbá ani Antarktidě. Trápí tam Belgičany

Svět