ŠTÍTEK: armáda

Trosky z domů v Gaze poničených při izraelských leteckých útocích 17. května 2021
Intenzivní bombardování Pásma Gazy izraelskou armádou pokračovalo i v úterý, centrem náletů se hned po půlnoci stalo město Gaza. Mezi zasaženými budovami byly kanceláře katarského Červeného půlměsíce v Gaze a také jediná klinika pro trasování nákazy covidem-19, napsala agentura AFP. Úřady v Gaze odpoledne ohlásily, že od 10. května, kdy boje začaly, přišlo o život 215 Palestinců. Izrael má 12 mrtvých.
10 fotografií

Bombardování Pásma Gazy pokračuje. Zasažena byla budova Červeného půlměsíce

Svět
Výšková budova v Gaze po útoku Izraele
Izraelská armáda v noci na dnešek zesílila bombardování palestinského Pásma Gazy, na město Gaza vypálila přes sto raket, informovala agentura AP. Podle armádního prohlášení bylo zničeno 15 kilometrů tunelů a domy devíti velitelů radikálního hnutí Hamás, které proti Izraeli týden bojuje. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze oznámilo, že o život přišel další Palestinec, izraelská armáda tvrdí, že zabila jednoho z velitelů skupiny Islámský džihád.
10 fotografií

Izrael zesílil bombardování Gazy. V ostřelování pokračuje i hnutí Hamás

Svět
Izraelská dělostřelecká jednotka odpaluje raketu, která míří na cíle v Pásmu Gazy
Při útoku izraelského letectva proti cílům radikálního palestinského hnutí Hamás ve městě Gaza dnes zemřelo nejméně 33 lidí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy. Dříve izraelská armáda informovala, že podnikla nálet na dům, v němž žije vůdce Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár. Budova podle ní sloužila jako součást vojenské infrastruktury teroristické organizace. Ozbrojenci z Hamásu už téměř týden odpalují rakety na izraelské území a izraelské letectvo proti nim podniká odvetné údery. Muslimské země volají po podpoře Palestinců, papež vyzývá ke klidu.
10 fotografií

Napětí stoupá. Izraelská armáda zaútočila na dům šéfa Hamásu

Svět
Kouř stoupal 14. května 2021 z budovy v Gaze po izraelských leteckých útocích
Deset lidí, dvě ženy a osm dětí, zemřelo ve městě Gaza při nočním izraelském náletu proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás. Podle agentury AP šlo o úder s největším počtem obětí od začátku nynější izraelské operace proti Hamásu v Pásmu Gazy. Později izraelské rakety zasáhly budovu v Gaze, kde měla kanceláře agentura AP a katarská televize Al-Džazíra. Objekt byl po varování předem evakuován. Při raketovém útoku zemřel dnes na předměstí Tel Avivu jeden muž. Násilnosti, které původně vypukly v Jeruzalémě, se v posledních dnech rozšířily do smíšených židovsko-arabských měst v Izraeli.

Izraelský nálet na Pásmo Gazy: Po bombardování se zřítila výšková budova

Svět
Letecké útoky Izraele na Gazu
Izrael v noci na pátek podnikl dosud nejsilnější letecké útoky proti islamistickému hnutí Hamás, které ovládá palestinské Pásmo Gazy. Cílil přitom na síť tunelů, jimiž Hamás dopravuje zbraně. Pátým dnem pokračovalo i ostřelování izraelského území Hamásem a znovu jsou hlášeny násilné střety v izraelských městech mezi radikálními skupinami Arabů a Židy. Protesty vypukly i na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, kde izraelská armáda zastřelila deset Palestinců. 
10 fotografií

Nejintenzivnější boje za sedm let. Izrael zesílil ofenzivu vůči hnutí Hamás

Svět
Rakety vypálené na Izrael
 Izraelské letouny a pozemní vojsko v noci na dnešek zesílily útoky proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás v Pásmu Gazy, oznámila izraelská armáda. Pozemní invazi do palestinské enklávy však Izrael nezahájil. Cílem poslední série útoků byl systém tunelů v pobřežní oblasti využívaný Hamásem. Také dnešní noc létaly rakety z Pásma Gazy na izraelské území a v izraelských městech pokračovaly střety mezi Araby a Židy. Boje mezi Izraelem a Palestinci se odehrávají již pátý den a násilí eskalovalo nejvíce od roku 2014.
10 fotografií

Izrael zahájil nejsilnější útok na Pásmo Gazy. Boje nepřežilo již přes sto lidí

Svět
Poškozená budova v Pásmu Gazy
 Izraelská armáda uvedla, že v odpovědi na raketové útoky z Pásma Gazy na území židovského státu zasáhla v noci na dnešek 130 cílů a zabila 15 členů radikálních skupin Hamás a Islámský džihád. Podle zdravotníků v Gaze přišlo o život 24 Palestinců včetně devíti dětí. Radikálové z Pásma Gazy na Izrael vypálili podle izraelské armády na 200 raket. Kvůli nim utrpělo zranění šest Izraelců, píše agentura AP. Situace eskalovala po několika týdnech napětí Jeruzalémě.

Napětí znovu eskaluje. Izrael bombardoval vojenské cíle patřící Hamásu

Svět
Oheň a kouř v Pásmu Gazy po protiútoku Izraele 10. května 2021
Palestinská radikální skupina Hamás dnes zaútočila raketami na Jeruzalém. Reagovala tak na dnešní nepokoje na Chrámové hoře, kde bylo při policejním zásahu zraněno přes 300 Palestinců. Rakety mířily i na jih Izraele, kde jedna zasáhla automobil a zranila jednoho člověka. Na palestinské Pásmo Gazy v odvetě zaútočilo izraelské letectvo a podle aktualizovaných zpráv o život přišlo 20 lidí včetně devíti dětí. USA a Británie ostře odsoudily raketové útoky Hamásu na Izrael.

Rakety skupiny Hamás dopadly do Jeruzaléma. Protiútok Izraele zabil 20 lidí

Svět
Už přes čtvrt století Mise Velichovky připomíná historické události ze sklonku druhé světové války, kdy polnímu maršálovi Ferdinandu Schörnerovi jeli Američané předat informaci o kapitulaci německých ozbrojených sil
Tradiční Mise Velichovky, která připomíná příjezd vojáků americké armády do sídelního místa tehdejšího velitelství armády „Mitte“ (Střed), kterému velel polní maršál Ferdinand Schörner, už druhý rok měla komornější podobu. Do lázeňského areálu dorazila 11 vozů a motorek německých okupantů a 22 kusů techniky spojeneckých osvoboditelů. Akce připomněla 76. výročí konce druhé světové války.
49 fotografií

Mise Velichovky připomněla příjezd americké armády na nejvýchodnější místo

Náchodsko
Román „Osudy dobrého vojáka Švejka“ který napsal geniální Jaroslav Hašek byl poprvé vydán před 100 lety. Letos v roce 2021 oslavujeme velké výročí tohoto nesmrtelného románu, který byl přeložen do 58 mi jazyků.
Román „Osudy dobrého vojáka Švejka“ který napsal  geniální  Jaroslav Hašek  byl poprvé vydán před 100 lety. Letos v roce 2021 oslavujeme velké výročí tohoto nesmrtelného románu, který byl přeložen do 58 mi jazyků. V roce 2018 vyšlo 43 české vydání Osudů.  Román je protiválečný, ale současně je i protirakouský.

Dobrý voják Švejk vyjadřuje základní myšlenku Jaroslava Haška

Čtenář reportér
Napoleon přecházející Alpy (Jacques-Louis David 1800)
"Rovných 200 let uplyne letošního 5. května od chvíle, kdy na ostrově sv. Heleny zemřel Napoleon Bonaparte a tím se uzavřel lidský osud, který ovlivnil miliony jiných osudů," píše Petr Luniaczek, který zaslal do redakce tento čtenářský příspěvek.
2 fotografie

Vzestup a pád Napoleona Bonaparte

Čtenář reportér
Malba zachycující útok britských sil na afghánskou pevnost Ghazni.
Je čas, aby se americké jednotky vrátily domů. To oznámil svému národu, světu a všem Afgháncům v polovině dubna americký prezident Joe Biden. Symbolickým koncem této nejdelší americké války se stane 11. září. Tedy den, kdy si připomeneme dvacet let od teroristických útoků na New York a Washington. Zároveň to bude i 180 let, kdy Britové v této i dnes stále divoké zemi utrpěli jednu z nejstrašnějších a nejpotupnějších porážek ve své slavné historii. Chtělo by se napsat, že se žádný z následujících dobyvatelů Afghánistánu z roku 1841 nepoučil.
6 fotografií

Nejpotupnější porážku Britům uštědřili Afghánci. Nikdo se z ní dodnes nepoučil

Svět
Těžký zrod svobody v posledních dubnových a prvních květnových dnech.
Naši otcové květnové dny 1945 prožívali srdcem. Po šesti letech úzkosti, kdy matky se střásly o své děti, přicházela svoboda, blížil se konec války. Ta kdysi neporazitelná mnohamilionová armáda prchala před Rudou armádou do amerického zajetí. Rudá armáda 24. dubna obklíčila Berlín, drtila Němce přímo v centru. 25.dubna došlo u města Torgau na Labi, k setkání americké a sovětské armády. Na fotografiích je vidět ta radost a touha po přátelství. Kdo ze studentů, či školáků to ví? Kolik řádků je o tom učebnicích? Mají zapomenout?  
7 fotografií

Povězte studentům, jak těžce se rodila svoboda

Čtenář reportér