ŠTÍTEK: Asie

Ilustrační foto.
Ceny elektřiny se na jednotlivých kontinentech výrazně liší, což má zásadní dopady na konkurenceschopnost vývozců, upozornila Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Elektřina v Evropě sice v posledních měsících zlevnila, ale přesto zůstává dvakrát dražší než v roce 2019. Oproti tomu v USA je cena elektřiny oproti stejnému srovnání vyšší jen o 15 procent. Ještě levnější elektřinu mají v Asii.

Evropa má nejdražší elektřinu na světě. To poškozuje domácnosti i firmy

Podnikání
Zimní bundy, které obsahovaly toxickou perfluorooktanovou kyselinu a další PFAS, mělo v prodeji podle organizace Arnika celkem devět prodejců sportovní módy. Šlo prý ale o výrobky ze starších kolekcí. Ilustrační foto.
Ekologická organizace Arnika tento měsíc představila výsledky studie, která prokázala, že v Česku se dostaly do prodeje dětské bundy, které obsahují toxické látky, nazývané věčné chemikálie (PFAS). Podle výrobců se ale jedná o oblečení, které vzniklo před delší dobou a v souladu s legislativou. Od té doby hledají alternativy a zákazníkům garantují oblečení bez těchto látek.

Jedovatý textil v Česku? Výrobci ho vyřazují z nabídky, hledají alternativy

Česko
Hlíva ústřičná.
Češi jsou národem houbařů. Někteří z nich navíc s oblibou sbírají houby i mimo klasickou sezonu. A to dokonce i v zimě. Patří mezi ně také Tomáš Buček z Bystřice nad Pernštejnem, který na zimní houbaření nedá dopustit. Z jedlých hub můžete podle něj najít v zimních lesích především hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, Jidášovo ucho a čirůvku fialovou.
20 fotografií

Zimní houbaření? Je to super relax, já sbírám 5 druhů, láká houbař z Bystřice

Hobby
Radek Banga získal během své kariéry řadu hudebních, ale i občanských cen. „Dostat nějakou cenu je fajn, ale tou skutečnou radostí je pro mě dělat to, co mne doopravdy naplňuje a baví. Lidé to poznají a pak to baví i je. To je pro mě to nejvyšší ocenění.“
V osmnácti letech žil Radek Banga na ulici. Před devíti lety si splnil svůj sen, zrekonstruoval prvorepublikovou vilu. Už jako chlapec si uměl jít za svým, když si na základní škole sám zařídil obědy. „Pro někoho to byla samozřejmost, ale pro mě nejvyšší meta,“ řekl v rozhovoru pro Story. Na své minulosti by úspěšný zpěvák neměnil vůbec nic. Pro statisíce lidí, kteří ho nyní sledují na sociálních sítích, je inspirací. Pořádá přednášky a stal se mentorem. 
5 fotografií

Radek Banga: V osmnácti jsem byl na ulici. Dobře vím, jaké to je nemít nic

Společnost
Koncept Honda Saloon
Mají být „tenké“ ve smyslu aerodynamiky a designu, „lehké“ ve smyslu řízení a ovládání, a „moudré“ ve smyslu bezpečnostních a chytrých technologií. Nejdůležitější ovšem je, že jak napovídá samotný název „Série 0“, automobilka Honda v tomto případě začíná zcela od nuly. Dva koncepty jsou předzvěstí budoucích elektrických modelů, nabízených značkou globálně.
7 fotografií

Dva koncepty Honda „Série 0“ jsou předzvěstí budoucích modelů

Autosalon
Bratři Polové, Marcův otec Niccolo a strýc Matteo, podnikli coby benátští kupci výpravu do Mongolské říše už v 60. letech 13. století. Na obraze je přijímá chán Kublaj
Téměř 200 let před Kryštofem Kolumbem se v Evropě objevil muž, jenž velmi podrobně líčil tehdejší společnosti úplně jiný svět, než jaký znala. Tento svět se však nerozkládal kdesi na západě za mořem, ale ležel daleko na východě a dalo se tam cestovat po zemi. Oním mužem byl Marco Polo, Benátčan vyprávějící o letech strávených ve službách chána Kublaje. Zde je několik zajímavých faktů z jeho příběhu.
12 fotografií

Cestovatel Marco Polo: Pomohl stvořit výraz pro vraha, ukázal Evropě bankovky

Historie
David Kobylík
Jeho kandidátem na post trenéra české fotbalové reprezentace číslo jedna byl Vítězslav Lavička. „Ale kdybych se rozhodoval před dvaceti lety, byl by to Ivan Hašek,“ upozorňuje okamžitě expert Deníku David Kobylík. Právě nově jmenovaný kouč repre totiž Kobylíka vedl v roce 2003 ve Štrasburku. A Kobylíka o své kompetentnosti pro novou roli přesvědčil velice rychle.
17 fotografií

Hašek Kobylíka přesvědčil na tiskovce. Velký bombarďák, říká

Fotbal
Zlatý kanár 2023 v Přerově. Linda Nosková
/ROZHOVOR/ Teprve 19letá tenistka Linda Nosková se během roku 2023 na světovém žebříčku posunula přesně o padesát míst na 41. pozici. Mladší hráčku výše nenajdete. Vítězka juniorského Roland Garros z roku 2021 má za sebou první dvě finále na okruhu WTA, úspěšný debut v Billy Jean King Cupu, ale také trošku předčasně ukončenou sezonu a čtení odporných zpráv od anonymů, které přerovské hráčce přály smrt nebo rakovinu. „Takové zprávy mi chodí každý den,“ přiznala mimo jiné v rozhovoru pro Deník.
60 fotografií

Nosková: Se svým tenisem se občas peru. Anonymy mi chodí každý den

Tenis
Zlatý kanár 2023 v Přerově. Linda Nosková
/ROZHOVOR/ Teprve 19letá tenistka Linda Nosková se během roku 2023 na světovém žebříčku posunula přesně o padesát míst na 41. pozici. Mladší hráčku výše nenajdete. Vítězka juniorského Roland Garros z roku 2021 má za sebou první dvě finále na okruhu WTA, úspěšný debut v Billy Jean King Cupu, ale také trošku předčasně ukončenou sezonu a čtení odporných zpráv od anonymů, které přerovské hráčce přály smrt nebo rakovinu. „Takové zprávy mi chodí každý den,“ přiznala mimo jiné v rozhovoru pro Deník.
60 fotografií

Nosková: Se svým tenisem se občas peru. Anonymy mi chodí každý den

Ostatní sporty
Zakladatelé florbalového projektu Peaches Jonáš Kůra (vlevo) a Josef Juha
Nadšená parta florbalových vizionářů, která už téměř desátým rokem vystupuje pod názvem Peaches, míří se svým unikátním kempem pro mladé talenty na další zajímavou zastávku. Po úspěšné expanzi do Spojených států se projekt může pochlubit novou lukrativní spoluprací s Čínou, jejímž hlavním cílem bude posunout úroveň florbalu na půdě asijského kontinentu. Pilotní ročník kempu je na programu už v lednu příštího roku.

Florbaloví podnikatelé míří na asijskou misi. Svůj kemp budou prezentovat v Číně

Florbal
Český výběr vybojoval na florbalovém MS v Singapuru bronzové medaile.
„Zaneste brambory do sklepa, české florbalistky vykopaly po dvanácti letech bronz na mistrovství světa!“ Touto ikonickou větou komentátora ČT Ondřeje Zamazala skončila cesta ženské reprezentace na světovém šampionátu v dalekém Singapuru. Návrat na medailovou vlnu lze pochopitelně hodnotit jako velký úspěch pro celou komunitu. O celkovém přínosu turnaje na asijském kontinentu s ohledem na rozvoj florbalu už se ovšem tak lichotivě nešušká. Proč? Svůj pohled nabídl v rozhovoru pro Deník florbalový expert a komentátor Tomáš Rambousek.

MS v Singapuru? Bronz je odměna, prázdné tribuny odrazem práce IFF, tvrdí expert

Florbal
Léčivé účinky puškvorce jsou aktuální i dnes – pomáhá v boji proti volným radikálům, proti depresi i při hubnutí.
Puškvorec je bylina, jejíž název si vybavujeme ze starých příběhů a pohádek. Tataři věřili, že dokáže očistit vodu od nečistot, u nás se zase tradovalo, že pokud má člověk u sebe nadrcený kořen puškvorce, vyhne se mu mrtvice. Puškvorcem se léčilo špatné trávení, epilepsie, revma, bolavý krk i horečka. Léčivé účinky této rostliny se zajímavou vůní jsou však aktuální i dnes – puškvorec má totiž potenciál léčit některé civilizační choroby. Na co všechno je dobrý puškvorec? A jak se užívá?

Je jako český ženšen. Pomáhá i při depresi, hubnutí a odvykání kouření

Zdravý život
Česko - Dánsko ve čtvrtfinále MS florbalistek, Martina Řepková vstřelila dvě branky.
Čtvrtfinálový duel mistrovství světa florbalistek opět potvrdil, že světová špička je úzká a patří do ní kromě Švédska, Finska a Švýcarska už jen Česko. Právě to porazilo Dánsko vysoko 13:1 a radost putovala i na Rakovnicko, protože novostrašecká Martina Řepková dala dva góly a přidala navrch jednu asistenci. Branka na 7:0 byla její stá v reprezentaci!

Řepková dala dva góly, včetně stého. Češky čeká v semifinále MS Finsko

Ostatní sporty
Ultramaratonkyně Lenka Berrouche přivezla bronzovou medaili z Tchaj-wanu.
/ROZHOVOR/ Fenomenální úspěch ústecké běžkyně! Asijský Tchaj-wan hostil mistrovství světa ultramaratonců a česká ženská reprezentace ve složení Petra Pastorová, Lenka Horáková a Lenka Berrouche dosáhla ve čtyřiadvacítce na bronzové medaile. Slavit může i Ústí nad Labem, Lenka Berrouche totiž žije, sportuje a vychovává tři děti právě ve městě na severu Čech. V úterý 5. prosince přišla na kus řeči s Deníkem. Ukázala i vzácnou medaili.
3 fotografie

Zazářila v Asii, druhý den šla do práce. Běháním si čistím hlavu, říká Berrouche

Ústecko
Jiří Hanzelka (vlevo) a Miroslav Zikmund byli vůbec prvními lidmi na světě, kteří projeli autem napříč Afrikou.
Jen málokterá dvojice kamarádů zažila tolik dobrodružství, útrap i štěstí jako cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Oba se od dětství hluboce zajímali o cizí země a měli sen společně procestovat celý svět. Smělý plán by se jim zřejmě i splnil, kdyby se neznelíbili komunistickému režimu. I tak ale stihli spolu projet Afriku, Asii, Latinskou Ameriku a Oceánii. Zkuste si v našem kvízu, co o těchto cestovatelských legendách víte.
11 fotografií

KVÍZ: Cestovatelské legendy Hanzelka a Zikmund. Znáte dobře životy dobrodruhů?

Cestujeme
Výstava v Hotelu Hilton Bosphorus
Istanbul. Krásné a zářivé město, které dělí Evropu a Asii. A právě v tomto městě se měli možnost představit skláři a sklářské firmy v rámci oslav vzniku České a Turecké republiky. Událost, kterou organizoval Generální konzulát ČR se konala 24. až 26. října v hotelu Hilton Bosphorus. Své dílo zde představila i sklářská výtvarnice a módní návrhářka Jiřina Tauchmanová z Nové Paky.
4 fotografie

Jiřina Tauchmanová osnila Istanbul svým sklem i modely

Čtenář reportér
Asijské berušky.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Také obyvatelé Benešovska zažívají během letošního teplého podzimu invazi berušek. A rozhodně to nejsou česká „mírumilovná“ zvířátka známá z příběhu Ferdy Mravence či písní a básní pro děti, ale agresivní berušky asijské, neboli slunéčka východní. Za jejich invazi si lidé mohou částečně sami. Byly totiž uměle dováženy a vypouštěny, aby pomáhaly zahrádkářům při hubení mšic.
15 fotografií

Invaze agresivních asijských berušek na Benešovsku. Ferda Mravenec by se divil

Čtenář reportér
Asijská beruška.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Také obyvatelé Mladoboleslavska zažívají během letošního teplého podzimu invazi berušek. A rozhodně to nejsou česká „mírumilovná“ zvířátka známá z příběhu Ferdy Mravence či písní a básní pro děti, ale agresivní berušky asijské, neboli slunéčka východní. Za jejich invazi si lidé mohou částečně sami. Byly totiž uměle dováženy a vypouštěny, aby pomáhaly zahrádkářům při hubení mšic.
15 fotografií

Invaze agresivních berušek na Mladoboleslavsku. Ferda Mravenec by se divil

Čtenář reportér
V Asii je tato houba tak populární, že jsou z ní podávány pokrmy i v luxusních restauracích.
Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.
5 fotografií

Čechy nedoceněný zázrak z Asie pomáhá i proti rakovině a je skvělý při vaření

Zdraví
Asijské berušky
Také obyvatelé Nymburska zažívají během letošního teplého podzimu invazi berušek. A rozhodně to nejsou česká „mírumilovná“ zvířátka známá z příběhu Ferdy Mravence či písní a básní pro děti, ale agresivní berušky asijské, neboli slunéčka východní. Za jejich invazi si lidé mohou částečně sami. Byly totiž uměle dováženy a vypouštěny, aby pomáhaly zahrádkářům při hubení mšic.
15 fotografií

Invaze agresivních asijských berušek na Nymbursku: Ferda Mravenec by se divil

Čtenář reportér
Asijské berušky.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Také obyvatelé Nymburska zažívají během letošního teplého podzimu invazi berušek. A rozhodně to nejsou česká „mírumilovná“ zvířátka známá z příběhu Ferdy Mravence či písní a básní pro děti, ale agresivní berušky asijské, neboli slunéčka východní. Za jejich invazi si lidé mohou částečně sami. Byly totiž uměle dováženy a vypouštěny, aby pomáhaly zahrádkářům při hubení mšic.
15 fotografií

Invaze agresivních asijských berušek na Nymbursku. Ferda Mravenec by se divil

Čtenář reportér