ŠTÍTEK: astronom

Pohled na oblohu prostřednictvím radiového vesmírného dalekohledu MWA. Tajemný objekt je označen bílou hvězdou
Cosi vzdáleného jen 4000 světelných let od Země k nám vysílá podivné signály, jaké astronomové dosud neviděli. Každých 18,18 minuty se zhruba na 30 až 60 vteřin rozzáří jasným pulzem jeden z nejsvítivějších objektů, jaký kdy astronomové v nízkofrekvenčním rádiovém vesmírném dalekohledu zaznamenali. Tajemný vysílatel neodpovídá profilu žádného známého astronomického tělesa.

Vědci zachytili podivné signály z vesmíru. Míří k Zemi a jsou relativně blízko

Věda a technika
Astronomové věří, že našli druhý exoměsíc. Ilustrační foto.
Astronomové věří, že objevili měsíc, který je zcela jiný než cokoliv, co doposud viděli. Je to už druhé vesmírné těleso, kterého si všimli a které by podle nich mohlo být měsícem mimo sluneční soustavu. Tedy exoměsícem. Tento obr je více než dvakrát větší než Země a obíhá kolem planety Kepler 1708b. Ta se velikostí rovná Jupiteru a je od nás daleko 5 500 světelných let.

Hon za obry: Vědci našli druhý měsíc, který obíhá planetu mimo sluneční soustavu

Věda a technika
Umělecké ztvárnění možného vzhledu nezbedné planety v oblasti mezihvězdné hmoty Ró Ophiuchi
Evropská jižní observatoř (ESO) shromáždila desítky tisíc snímků pořízených jejími vysoce výkonnými vesmírnými dalekohledy a identifikovala na nich až 170 pravděpodobných "nezbedných světů", jež plují bezcílně v mezihvězdném prostoru a nejsou upoutány k žádné domovské hvězdě. Pokud se ukáže, že jde o planety, bude to další potvrzení teorie, že Mléčná dráha se těmito "slunečnými exulanty" jen hemží.
5 fotografií

Bezcílně se řítí vesmírem. Astronomové detekovali až 170 „nezbedných" planet

Věda a technika
Složený snímek zachycující 23 Geminid zaznamenaných během 40 minut automatickou videokamerou na hvězdárně v Kunžaku 13. prosince 2017.
Jasná obloha by mohla nabídnout velmi pěkný zážitek. To slibují astronomové působící na observatoři v Ondřejově společně s dalšími kolegy příznivcům „padajících hvězd“. Za jejich hlavní sezonu lze sice dají považovat letní Perseidy, ale i zimní období nabízí pozoruhodný meteorický roj: Geminidy. Jméno jim dalo latinské pojmenování souhvězdí Blíženců: Gemini.
2 fotografie

Až sto splněných přání za hodinu: budou padat hvězdy ve velkém

Z okolí
Umělecká představa emisí vody a uhlíku v galaxii SPT0311-58
Voda je základní ingrediencí pro život, proto její hledání v kapalném stavu na jiném vesmírném objektu, než je planeta Země, patří k těm nejvíce vzrušujícím činnostem současné astronomie. Nová analýza páru galaxií nyní ukázala, že voda se ve vesmíru vyskytovala již od jeho úsvitu, konkrétně že tu byla pouhých 780 milionů let po velkém třesku - v čase tvořícím pouhých pět procent současného vesmírného věku.
8 fotografií

Vzrušující objev. Vědci odhalili vodu ve vzdálené galaxii z dob počátku vesmíru

Věda a technika
Umělecká představa exoplanety Proxima Centauri b. Mohlo by jít o vyprahlou (ale ne zcela bezvodou) skalnatou Super-Zemi
Loni v prosinci vzrušil svět tajemný signál z vesmíru, který se nezdál být výsledkem žádného pozemského rušení. Signál dostal označení BLC1 a astronomové začali zkoumat, odkud pochází. Nejpravděpodobnějším "pachatelem" se jevila hvězdná soustava Proxima Centauri, jejíž součástí je i planeta nacházející se v obyvatelné zóně, jinými slovy připouštějící existenci života. Že by hostila i inteligentní život? Žel, odpověď je jiná.
7 fotografií

Vědce vzrušil tajemný signál z vesmíru. Nyní záhadu konečně objasnili

Věda a technika
Částečné zatmění Slunce
Největší červnovou událostí na obloze bude částečné zatmění Slunce, které nastane 10. června. Půjde o nejvýše položené sluneční zatmění, pozorovatelné z území Česka a Slovenska, až do roku 2179. Následující týdny jsou také obdobím nočních svítících oblak, která se letos poprvé objevila nezvykle brzy. Na nebi lze nyní pozorovat i jasné planety, sdělil dnes ČTK astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.
23 fotografií

Červnová obloha nabídne částečné zatmění Slunce i noční svítící oblaka

Věda a technika
Odborný pracovník meziříčské hvězdárny Ladislav Šmelcer má hvězdárny v malíčku. Na kole jich objel už dvě stovky.
Jsou jich čtyři plné šanony. Jeho místopis českých observatoří čítá přes 300 položek. Dvě třetiny z nich už osobně navštívil, pokaždé na kole. „Na ten nápad mě přivedl Jan Mánek z Astronomického ústavu v Ondřejově, který na svém webu uveřejnil seznam našich hvězdáren,“ vypráví odborný pracovník valašskomeziříčské hvězdárny Ladislav Šmelcer, jenž obě své záliby takto spojuje přes dvacet let.
7 fotografií

Ladislav Šmelcer zná české hvězdárny jako málokdo. Léta za nimi šlape na kole

Valašsko
Meteorický roj na obloze - ilustrační foto.
Meteorický roj Lyridy vyvrcholí ze čtvrtka na pátek. Pro pozorování jsou ale letos horší podmínky, ruší ho Měsíc, uvedl dnes astronom Petr Horálek v tiskové zprávě. Nejlepší bude pohlédnout na oblohu v pátek časně ráno. Lyridy lze pozorovat už nyní, poslední meteory lidé mohou vidět 25. dubna. V maximu půjde o deset až 15 meteorů za hodinu. Další zajímavý úkaz bude 27. dubna - tzv. superúplněk. Astronomové jako superúplněk označují úplněk v době, kdy je Měsíc na své eliptické dráze k Zemi nejblíže.
7 fotografií

Vrcholí meteorický roj Lyridy, nejzřetelnější bude v noci na pátek

Věda a technika
Zhasnout! Co svítí zbytečně, svítit nemá vůbec.
Zhasnout! Co svítí zbytečně, svítit nemá vůbec. To je výzva, s níž se Česká astronomická společnost (ČAS) sídlící na hvězdárně v Ondřejově obrátila na veřejnost už bezmála před rokem. Nyní její naléhavost opakuje a zdůrazňuje aktuálnost: pro koho mají světelné efekty zářit, když od 21. hodiny v rámci opatření proti koronaviru platí zákaz vycházení?
4 fotografie

Národní muzeum astronomové milují. Zhasíná, aby nesvítilo zbytečně

Z okolí
Luboš Perek. Slavný světový astronom. Vědec, který vyměnil tradiční rodinnou kariéru právníka za nejistou dráhu učence. V roce 1967 byl zvolen generálním tajemníkem Mezinárodní astronomické unie. Navždy je zapsán jako emeritní vedoucí Úřadu OSN pro vesmírné záležitosti a čestný člen České astronomické společnosti. Ale také jako čestný občan Vilémovic na Havlíčkobrodsku.

Pro slavného astronoma Luboše Pereka byly Vilémovice krajinou dětství

Havlíčkobrodsko
Umělecká představa planetárního systému kolem jedné z nejstarších hvězd galaxie, oranžového trpaslíka jménem TOI-561 vzdáleného pouhých 280 světelných let
Kolem jedné z nejstarších hvězd galaxie, oranžového trpaslíka jménem TOI-561, vzdáleného od Země 280 světelných let, obíhají podle nového objevu astronomů tři exoplanety, z nichž jedna představuje kamenný svět jedenapůlkrát větší než Země. Pozoruhodné přitom je, že systém TOI-561 i s planetami je nesmírně starý - jeden z nejstarších, jaké kdy astronomové zaznamenali. Jeho věk se odhaduje na 10 miliard let. 
6 fotografií

Astronomové objevili Super-Zemi. Je stará téměř jako vesmír a připomíná "peklo"

Věda a technika
Umělecká představa exoplanety HD 106906 b nacházející se ve velké vzdálenosti od centrální binární hvězdy a disku prachového materiálu, který ji obklopuje
Od roku 2012 předpokládají astronomové existenci hypotetické "planety Devět", která by putovala vzdálenými končinami naší sluneční soustavy a nahrazovala by Pluto. To bylo vyřazené z kategorie planet v roce 2006 na astronomickém kongresu v Praze. Teď se zdá, že teorii o jejím výskytu podpořila záhadná exoplaneta vzdálená 336 světelných let od Země, jejíž chování odpovídá právě tomu, jaké se předpokládá u planety Devět.
8 fotografií

Devátá planeta sluneční soustavy možná skutečně existuje. A nejde o Pluto

Věda a technika
Hubbleův teleskop objevuje galaxie díky záři jejich hvězd, nyní se však daří najít i ty, jejichž svítivost je skryta
Od nepaměti se filozofové i učenci snaží určit počátek věků. Ale teprve moderní astronomie zvládá zodpovědět tuto otázku s určitou mírou jistoty. Podle nejuznávanějších kosmologických modelů začal vesmír velkým třeskem v době zhruba před 13,8 miliardy let. Jak ale v rané fázi vypadal, si astronomové stále nejsou jisti. Odpověď hledají mimo jiné pomocí pátrání po nejstarších galaxiích.
17 fotografií

Velký objev: Astronomové našli dosud nejstarší galaxii, může hodně prozradit

Věda a technika
Kometa - Ilustrační foto
Tři dny před Štědrým večerem bude možné na obloze pozorovat „betlémskou hvězdu“, která podle Matoušova evangelia zvěstovala příchod Spasitele a dodnes je symbolem Vánoc. Naposledy ji bylo možné sledovat před téměř 400 lety, další příležitost se naskytne až za dalších 60 let. Proto si ji astronomové a amatérští pozorovatelé nechtějí nechat utéct. Ačkoli se hvězdárny kvůli epidemii musely zavřít, místy se chystají veřejná pozorování.

Oblohu rozsvítí po 400 letech „vánoční hvězda“. Lidé ji budou moci pozorovat

Regiony
Umělecká představa planety WASP-12b
Jednou z nejzajímavějších exoplanet, o nichž astronomové vědí, je planeta WASP-12b. Jde však také o planetu až mimořádně tajemnou. Obíhá kolem hvězdy typu žlutý trpaslík, o něco větší než naše Slunce, a od Země je vzdálená asi 1410 světelných let. Astronomové jí přezdívají "horký Jupiter" - jde totiž o plynového obra podobné velikosti jako Jupiter, ale nacházejícího se tak blízko své hvězdy, že je rozžhavený.
10 fotografií

Jedna z nejčernějších planet galaxie míří k zániku. Čeká ji pekelná smrt

Věda a technika