ŠTÍTEK: Austrálie

Sydney
/Od zvláštního zpravodaje Deníku v Austrálii/ Vypadá to tu na první pohled jako někde v britském Walesu, nebo na jihu Británie. Jen podivný ranní křik ptáků, kterému dominuje vřískání papoušků kakadu, dává znát, že jste na opačném konci planety. U protinožců v Austrálii. Australské hlavní město Canberra, vybudované podle promyšlených plánů po roce 1913 v jihoaustralských horách, připomíná stále starou dobrou Anglii. A původní, tedy britskou, tvář Austrálie. Sídlí tu i generální guvernér Austrálie David Hurley, oficiální hlava státu zastupující zde britského krále Karla III., který si udělal čas na setkání s Janem Lipavským, prvním českým ministrem zahraničí po dvaceti letech, který navštívil Austrálii.
31 fotografií

Austrálie tvrdě deportuje nelegální migranty mimo kontinent. Přesto se mění

Svět
Ilustrační foto.
Provoz přerovské slévárny ukončí ve druhém čtvrtletí letošního roku finská společnost Metso. Propouštění se dotkne zhruba sto šedesáti zaměstnanců, kteří pracují ve výrobě. Vedení Metso vysvětluje rozhodnutí uzavřít přerovskou slévárnu změnami v tržním prostředí, které oslabily konkurenceschopnost firmy. Přerovská slévárna patří dlouhodobě k největším znečišťovatelům ovzduší ve městě.

Společnost Metso ukončí provoz přerovské slévárny. Do prázdnin

Přerovsko
Nicholas Lang (druhý zleva) si zahrál mimo jiné i v Litvě za Kaunas.
Hokej si zahrál v Turecku, Litvě, Austrálii, na Islandu nebo v Bulharsku. Nyní ale brněnský rodák Nicholas Lang zatočil svou pestrou kariéru do hodně kontroverzní uličky. V těchto dnech se totiž účastní akce Hry budoucnosti v ruské Kazani, události, která má za cíl spojovat tradiční sporty s esporty. Háček je v tom, že se koná v Rusku za podpory tamější vlády a prezidenta Vladimira Putina, v souvislosti s akcí se hovoří i o vlivu čínské vlády.

Prachy od krve? Hokejista z Brna to schytává za akci v Rusku, byl i v televizi

Hokej
Nicholas Lang (druhý zleva) si zahrál mimo jiné i v Litvě za Kaunas.
Hokej si zahrál v Turecku, Litvě, Austrálii, na Islandu nebo v Bulharsku. Nyní ale brněnský rodák Nicholas Lang zatočil svou pestrou kariéru do hodně kontroverzní uličky. V těchto dnech se totiž účastní akce Hry budoucnosti v ruské Kazani, události, která má za cíl spojovat tradiční sporty s esporty. Háček je v tom, že se koná v Rusku za podpory tamější vlády a prezidenta Vladimira Putina, v souvislosti s akcí se hovoří i o vlivu čínské vlády.

Prachy od krve? Český hokejista to schytává za akci v Rusku, byl i v televizi

Hokej
Pavel Kumstát hrál za prostějovské Jestřáby do sezony 2013/2014.
/ROZHOVOR/ Jeho mladší brácha Petr má za sebou bezmála tisícovku extraligových startů i zápasy v áčkové reprezentaci. Pavel Kumstát (47) také oblékl národní dres, v nejvyšší soutěži úřadoval v obraně na začátku tisíciletí v barvách Znojma, později Vítkovic. Když ale vzal svého syna Honzíka podruhé v životě na led, dočkal se spíše slz a odporu k bruslení.

Maximálně proliskat. Pavel Kumstát o synovi, genech i prostějovském hokeji

Ostatní sporty
Prostějovský tenista Jan Kumstát
Dědeček vynikal v atletice i házené, táta a strýc váleli v hokejové extralize. Čerstvě sedmnáctiletý Jan Kumstát ale bruslit neumí. „Byl jsem na ledě dvakrát v životě. Podruhé to dopadlo tak, že jsem neposlechl tátu, nevzal si helmu a strašně jsem spadl na hlavu. Tekla mi i krev z nosu. V ten moment jsem si řekl, že radši budu hrát tenis.“ vzpomíná syn Pavla Kumstáta, bývalého obránce Znojma či Vítkovic.

Hokej? Bruslit neumím, překvapí Jan Kumstát. Jednou chce vyhrát Wimbledon

Ostatní sporty
Barbora Holická a Lucie Engová okouzlily s vozem Citroën 2CV dakarskou komunitu
Vyrazit do doprovodné kategorie Dakar Klasik, určené pro historické vozy, s kachnou - tedy s Citroënem 2CV - byl samo o sobě odvážný počin. A když navíc v křehké a pestrobarevně vyzdobené dvojkolce s motorem o síle 35 koní seděly dvě ženské, bylo o publicitu z velké části postaráno. „Zvrhlo se to ve strašný kachní šílenství,“ usmívala se pilotka Barbora Holická.
13 fotografií

Na Dakaru to bylo kachní šílenství. Bude to pokračovat i tady, říká Holická

Motorismus
Korunka pro královnu krásy. Ilustrační snímek
Nejnovější Miss Japonska čelí velké kritice na sociálních sítích. Nejkrásnější ženou země vycházejícího slunce se totiž stala 26letá Karolina Šiinó, která se narodila na Ukrajině. Mladá žena, která má jak ukrajinské, tak i japonské občanství, podle organizátorů představuje esenci Japonek. Fakt, že soutěž vyhrála osoba, která v sobě nemá ani kapku japonské krve, ovšem nenechává veřejnost klidnou.

Miss Japonska je krásná, přesto vzbudila pobouření. Lidem vadí její původ

Svět
Tenista Tomáš Macháč na letošním Australian Open
Čeští tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč skončili své působení ve čtyřhře na letošním Australian Open v semifinále. Macháč vypadl společně s Číňanem Čangem Č'-čenem s indicko-australskou dvojicí Rohan Bopanna/Matthew Ebden, když prohráli 3:6, 6:3, 6:7. Siniaková s novou parťačkou Storm Hunterovou z Austrálie prohrála s belgicko-tchajwanskou dvojicí Elise Mertensová, Sie Šu-wej 5:7, 6:1, 3:6.

Macháč ani Siniaková si o titul v Melbourne nezahrají. Vypadli v semifinále

Tenis
Úspěšná tenistka z Valašska Linda Nosková nyní v Austrálii ohromuje svět. Palce ji drží i doma - rodiče Ivana a Drahoš
Hrdost i únava. Již měsíc sledují tenisové snažení své dcery Lindy Noskové u protinožců rodiče ze svého domu ve Velké Lhotě, kousek od přehrady Bystřička. Talentovaná 19letá česká reprezentantka z malé obce na Valašsku potvrzuje vzestup výkonnosti a formy, které mají aktuálně za následek postup do čtvrtfinále grandslamového turnaje na Australian Open.
4 fotografie

Nosková září na Australian Open. Jako bychom žili krásný sen, vyprává její matka

Tenis
Úspěšná tenistka z Valašska Linda Nosková nyní v Austrálii ohromuje svět. Palce ji drží i doma - rodiče Ivana a Drahoš.
/FOTOGALERIE/ Hrdost i únava. Již měsíc sledují tenisové snažení své dcery Lindy Noskové u protinožců rodiče ze svého domu ve Velké Lhotě, kousek od přehrady Bystřička. Talentovaná 19letá česká reprezentantka z malé obce na Valašsku potvrzuje vzestup výkonnosti a formy, které mají aktuálně za následek postup do čtvrtfinále grandslamového turnaje na Australian Open.
4 fotografie

Maminka tenistky Noskové o začátcích, podpoře i slávě. Je to bomba!

Ostatní sporty
Policie v USA vyšetřuje kriminální čin
Američtí kriminalisté řeší nezávisle na sobě dva případy související s lidskými ostatky. Od podezřelého nálezu ve starém mrazáku k možné vraždě rychle dospělo vyšetřování policistů ve městě Grand Junction v americkém Coloradu. Zároveň jejich kolegové v Kansasu posílají k soudu manžele, kteří léta ukrývali tělo příbuzného, aby mu dál chodil důchod.

Koupili si starý mrazák. Když ho vyklízeli, vypadla na ně lidská hlava

Svět
V Praze startuje squashové Czech Junior Open.
Celkem 275 hráčů z 25 zemí světa. Nápor mladých squashistů z celého světa se čeká zejména na Praze 10 či 11. Od čtvrtka do neděle se tu totiž uskuteční tradiční Czech Junior Open. Přiletí například hráči z Austrálie, Jižní Afriky nebo z Jordánska. Hrát se bude v Hector Sport centru v Malešicích, Squash Bowling Centru na Chodově nebo ve Squashpointu na Hájích. Soutěžit se bude v kategoriích od 11 do 19 let, utkání budou streamovaná na youtube České squashové asociace.

Mladí squashisté obsadí Prahu. Na Czech Junior Open chtějí být vidět také Češi

Ostatní sporty
Alena Bolfová profesionálně sportuje teprve rok, stihla už ale posbírat řadu medailí včetně zlatých ze světového šampionátu.
/VIDEO/ Alena Bolfová z Jindřichova Hradce dokazuje, že věk je pouze číslo. Přestože letos v létě oslaví šedesátku, stále aktivně sportuje a dokonce úspěšně reprezentuje Českou republiku v OCR. Obstacle Course Racing jsou extrémní překážkové závody, kde musí účastníci prokázat všestranné fyzické dovednosti. Alena se sportu věnuje teprve rok, i přesto v OCR s přehledem poráží i o dvě generace mladší soupeřky. Přivezla dokonce dvě zlaté medaile z mistrovství světa.
11 fotografií

Hradecká sportovkyně Alena válcuje i juniorské soupeřky. Jejímu věku neuvěříte

Jindřichohradecko
Zoo Olomouc. Ilustrační foto
Nejvyšší návštěvnost za posledních 25 let hlásí olomoucká zoo na Svatém Kopečku, kam vloni zavítalo 381 818 lidí. Pro srovnání o rok dříve dorazilo 367 711 návštěvníků. Rok 2023 byl pro zoo celkově úspěšný. Podařilo se jí odchovat 266 mláďat, otevřela poslední dvě etapy Safari, ve kterých návštěvníky seznamuje se životem zvířecích obyvatel Arktidy a Austrálie. Zatraktivnila část u východu, kde vznikla nová terarijní expozice.
15 fotografií

Olomoucká zoo měla nejvyšší návštěvnost za čtvrt století. Chystá další investice

Olomoucko
Ilustrační foto
Rakouské ministerstvo zdravotnictví vypsalo startovní bonus až 100 000 eur lékařům, kteří uzavřou smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Nově pro ně budou vytvořena volná místa v řadě oborů. Dotace má podpořit prvotní vybavení jejich ordinací.

Od sousedů: Bonus 100 000 eur za smlouvu s pojišťovnou

Z okolí
Hladovka před Úřadem vlády.
/VIDEO, FOTO/ Úřední dohru má nyní s odstupem protest dvojice bývalých disidentů a signatářů Charty 77 před Úřadem vlády ČR. Městská část Praha 1 řeší neoprávněný zábor veřejného prostranství. Aktérům však pouze sděluje, že nepostupovali správně – a nebylo by v pořádku, kdyby své počínání opakovali. Dostali nejmírnější možnou sankci v podobě takzvaného napomenutí. Žádná pokuta vyměřena nebyla, řekla Deníku mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.
4 fotografie

Disidenti opět v konfliktu s režimem. Měli stan před sídlem vlády

Praha