ŠTÍTEK: BBC

Donald Trump
Bývalý prezident Donald Trump není způsobilý znovu vykonávat svůj někdejší úřad, rozhodl v noci na středu nejvyšší soud státu Colorado a exšéfa Bílého domu diskvalifikoval z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě. Informovaly o tom agentury AP a Reuters, podle nichž soud rozhodl s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy kvůli Trumpově podílu na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Exprezidentovi právníci uvedli, že se proti diskvalifikaci odvolají k nejvyššímu soudu USA, který má v ústavních záležitostech poslední slovo.
12 fotografií

Trump není způsobilý ucházet se o Bílý dům, rozhodl nejvyšší soud Colorada

Svět
Střežená hranice mezi KLDR a Jižní Koreou
Zdánlivě nemožné se stalo skutečností. Britská rozhlasová a televizní společnost BBC přinesla neuvěřitelné svědectví muže jménem Kim, který se dokázal cestou přes rozbouřené moře dostat ven z KLDR poté, co byla země kvůli nebezpečí covidové pandemie uzavřena. Navíc odhalil hrůzné podmínky, které v zemi panují.

Rodině se podařil útěk z KLDR: Děti v pytlích na obilí, s sebou meče i jed

Svět
Tereza Kostková
Dvanáctý ročník taneční soutěže StarDance jde do finále. Už v sobotu večer bude jasné, kdo se stane vítězem a zapíše se do historie této soutěže podobně jako ostatní vítězné páry. Chybět u toho jako vždy nebudou ani Marek Eben s Terezou Kostkovou, která odtajnila, jak se na jednotlivé díly s Markem připravovali a jaký moment v průběhu let jí nejvíc utkvěl v paměti. 
12 fotografií

Tereza Kostková se loučí se StarDance. Má vzpomínku, která se jí vryla do srdce

Společnost
Izraelští vojáci v palestinské Gaze.
Před víkendem začaly internetem kolovat videa s desítkami mužů ve spodním prádle, kteří jsou podle izraelské armády teroristé Hamásu. Jedná se podle ní o ozbrojence, kteří se vzdali a na záběrech po vyzvání odevzdávají své pušky. Palestinský Hamás o víkendu popřel, že by jeho bojovníci složili zbraně a tvrdí, že Izrael na videu drží civilisty. Snímky mezi lidmi vyvolaly spekulace o pravdivosti záběrů. Stanice BBC proto tato videa prozkoumala a ověřila. 
8 fotografií

Palestinci v trenýrkách: Britové část spekulací vyvrátili, otazníky zůstávají

Svět
Ve věku 82 let zemřel americký herec Ryan O'Neal
Ve věku 82 let zemřel americký herec Ryan O'Neal známý zejména svou rolí v romantickém filmu Love Story (1970), za níž si vysloužil nominaci na Oscara. S odvoláním na hercova syna Patricka o tom informoval zpravodajský server BBC i další média. Příčinu úmrtí rodina nesdělila. Hercovi byla nicméně v roce 2001 diagnostikována chronická leukémie a v roce 2012 rakovina prostaty. O'Neal dále hrál mimo jiné ve filmech Co dál, doktore?, Papírový měsíc nebo Příliš vzdálený most.

Zemřel Ryan O'Neal. Na herce z Love Story vzpomíná i Barbra Streisandová

Film a televize
Největší ledovec světa A23a se dal do pohybu
Poprvé od roku 1986 se dal do pohybu největší ledovec odtržený od pobřeží Antarktidy s vědeckým označením A23a. Oceánské proudy ho ponesou do jižního Atlantiku cestou, po níž unikl záhubě slavný polárník Ernest Henry Shackleton. Tající ledovec může ohrozit kolonie tučňáků a tuleňů, životu v oceánech ale podle vědců spíše prospívá.

Obří ledovec od Antarktidy se dal do pohybu. Může způsobit chaos i záhubu

Věda
Klášter Mega Spileo, údajně nejstarší mužský klášter v Řecku, na vyobrazení z počátku 19. století
Osmý prosinec roku 1943 připadal na středu. Pro řecký mužský klášter Mega Spileo (Velká jeskyně) to měla být nejčernější středa v celé jeho historii. V jeho zdech se začalo odvíjet drama brutální nacistické odvety, která o pět dní později vyvrcholila vyvražděním a totálním zničením obce Kalavryta. Tyto masakry spáchala 117. německá pěší divize, nazvaná příznačně Jäger (Lovec), která se za vojenskou akci mstila na nevinných.
6 fotografií

Hrůza v klášteře Mega Spileo: Nacisti tam vyslali lovce, mnichy házeli ze skály

Historie
Izraelští vojáci v palestinské Gaze
Izrael a palestinské radikální hnutí Hamás se dohodly na dvoudenním prodloužení příměří v Pásmu Gazy, oznámilo katarské ministerstvo zahraničí. Hamás dohodu o dalším klidu zbraní podle agentury Reuters potvrdil. Podle palestinského hnutí se novou dohodu podařilo vyjednat za zprostředkování Kataru a Egypta a pravidla platí stejná jako při dosavadním příměří. Prodloužení klidu zbraní uvítal Bílý dům. Agentura AFP v této souvislosti napsala, že původní příměří, které mělo platit do úterního rána, nyní nově vyprší až ve čtvrtek v 07:00 místního času (06:00 SEČ).
10 fotografií

Hamás a Izrael se podle Kataru dohodly na prodloužení příměří. O další dva dny

Svět
Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás
Izraelská armáda dokončila přípravy na přijetí prvních 13 rukojmích, které by mělo odpoledne propustit z Pásma Gazy palestinské hnutí Hamás. Podle deníku Haarec by měli být v Izraeli v 18 hodin místního času (17:00 SEČ). Také izraelská vězeňská služba už ráno oznámila, že zahájila proces propouštění prvních palestinských vězňů výměnou za rukojmí. Haarec ale po poledni uvedl, že Hamás se obrátil na zprostředkovatele dohody o příměří s tím, že Izrael neplní podmínky, když nehodlá propouštět mladé vězně podle času, který strávili ve vězení.
43 fotografií

Izrael porušuje dohodu, tvrdí Hamás. Výhrady má k výběru propuštěných vězňů

Svět
Škola v palestinském Pásmu Gazy
Při izraelském bombardování školy, kterou v táboře Džabálija na severu Pásma Gazy provozuje OSN, zemřelo nejméně 50 lidí. Podle agentury AFP to dnes uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví, nad nímž má kontrolu hnutí Hamás. Stanice Al-Džazíra s odvoláním na svého reportéra mluví až o 200 mrtvých. Podle ministerstva při dalším úderu v táboře Džabálija zemřelo 32 lidí ze stejné domácnosti. Údaje ve válečné oblasti nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Izraelská armáda uvedla, že informace prověřuje.
8 fotografií

Izrael bombardoval školu v táboře OSN. Zemřelo 50 lidí, tvrdí Palestinci

Svět
Páteční motlitba Palestinců na nádvoří nemocnice Násir v Khan Yunis v Gaze 10. listopadu 2023
Izraelská armáda otevřela evakuační koridor, který vede ze severu Pásma Gazy na jih. Na sociální síti X to v pátek uvedlo oddělení izraelského ministerstva obrany COGAT, které dohlíží na civilní aktivity na palestinských územích. Úřady v Pásmu Gazy, ovládané Hamásem, v pátek informovaly o izraelských náletech na několik nemocnic na tomto palestinském území nebo v jejich blízkosti.

Evakuační koridor v Gaze je otevřený. Izrael podle Hamásu zasáhl nemocnici

Svět
Životní podmínky v palestinské Gaze
Telefonní linky, mobilní komunikace a přístup na internet jsou v palestinském Pásmu Gazy opět „kompletně přerušeny“, ohlásila dnes podle tiskových agentur palestinská telekomunikační společnost Paltel. Pásmo Gazy čelí izraelské blokádě a masivnímu bombardování od útoku hnutí Hamás na Izrael ze 7. října, přerušení komunikačního spojení komplikuje i záchranné práce a humanitární operace. Palestinské úřady dnes vyzvaly sousední Egypt, aby aktivoval roamingovou službu v pohraničí, informovala televize Al-Džazíra.
43 fotografií

Pásmo Gazy je opět odstřiženo od světa, hlásí palestinské telekomunikace

Svět
Hlídky izraelské armády s tanky a obrněnými vozidly
Izraelská armáda za uplynulý den zasáhla v Pásmu Gazy na 450 cílů, které byly součástí vojenské infrastruktury radikálního palestinského hnutí Hamás. Podle serveru The Jerusalem Post o tom v neděli ráno informoval armádní mluvčí. Armáda rovněž zesílila na severu Pásma Gazy pozemní operaci, do níž se zapojily další jednotky. Jeden izraelský voják při ní utrpěl vážné zranění, uvedl mluvčí.
8 fotografií

Izrael v Pásmu Gazy za 24 hodin zasáhl na 450 cílů Hamásu, tvrdí armáda

Svět
Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc
Kauzou uplynulého týdne je bezpochyby ta z jihomoravského Kurdějova. Však se dostala dokonce na webové stránky britské BBC. Farář zničil dětem vyřezané dýně! A dokonce dvakrát! Vysvětlil to tím, že je považuje za satanské symboly. Nejen obyvatele obce tím naprosto šokoval, i když se později omluvil, hlavně za to, že zranil city dětí. Přitom svátek Halloween, potažmo vyřezané dýně jako jeho symbol, nemá se satanem nic společného. Jedná se původně o pradávný keltský lidový svátek. Ale i když má pan farář jiný názor, rozhodně mohl zvolit spoustu přijatelnějších způsobů, jak jej projevit.

77plus1: Farář versus dýně, nehoda jako z akčního filmu i rybí zahrada

O Deníku
Jedna z rukojmích, které ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás propustili na svobodu.
Pětaosmdesátiletá Jocheved Lifšicová, kterou v pondělí večer propustilo ze zajetí palestinské islamistické hnutí Hamás, uvedla, že ji ozbrojenci 7. října při převozu do Pásma Gazy zbili holemi. Dodala, že během dvoutýdenního zajetí na palestinském území s ní ale zacházeli dobře. Křehce vypadající Lifšicová, sedící na invalidním vozíku, řekla novinářům, že jí během jejího nedobrovolného pobytu v síti tunelů v Pásmu Gazy navštívil lékař a že bylo postaráno o všechny její potřeby.
43 fotografií

Únos provázelo násilí. Pak se mnou Hamás zacházel dobře, říká propuštěná rukojmí

Svět