ŠTÍTEK: cestování

Orient Express se starou lokomotivou v Haagu.
V roce 1883 se svět železnic stal svědkem události, která se stala jednou z nejvýznamnějších v dějinách cestování. Byl to rok, kdy se poprvé rozjel Orient Express, legendární vlak spojující Západní Evropu s Východem a proslulý svým luxusem, exotickým dobrodružstvím a romantikou na kolejích. První jízda Orient Expressu zanechala nesmazatelnou stopu v srdcích cestovatelů a stala se ikonou mezinárodního železničního cestování. První řádný Orient Express vyjel z Paříže 5. června 1883, tedy přesně před 140 lety.
13 fotografií

140 let od doby, kdy Orient Express změnil svět. Láká na luxus, inspiruje umělce

Do světa
Michal Pavlíček
O své dosavadní tvorbě, nedávno vydaném 4CD plném hitů a talentu obecně promluvil v rozhovoru pro magazín Víkend velikán mezi muzikanty Michal Pavlíček. Sobotní příloha Deníku přiblíží také jubilejní výročí od první jízdy legendárního Orient Expressu, která se nesmazatelně zapsala do historie železniční dopravy a cestování vůbec. Tradiční slovíčkaření se tentokrát zaměří na oblíbené pečivo, které se stalo součástí každodenního života většiny z nás, a majitelům zahrad poradíme, jak si poradit se zastiněnými místy. 

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Michal Pavlíček celý život v laufu

O Deníku
Na jízdu autem je vhodné psa zvykat už od štěněte, ideální je ze začátku volit krátké vzdálenosti a vždy jet za zábavou
Blíží se doba letních dovolených, na které řada lidí cestuje auty a některé majitele znervózňuje vědomí, že jejich pes takové cestování nesnáší dobře. Stejně jako může být při cestování autem špatně lidem, může totiž nevolnost trápit i domácí mazlíčky. Psi se třesou, hodně sliní a někdy se přidá i zvracení. Odborník radí, jak psa na jízdu autem zvyknout.
5 fotografií

Zvracení, třes, slinění. Nevolnost trápí při cestě autem mnoho psů

Zvířecí deník a chovatelství
Manželé Tereza a Petr Lipavští si splnili dlouholetý sen. Nyní ve své obytné dodávce poznávají krásy světa.
Dívat se na fotografie z uplynulých měsíců života Terezy a Petra Lipavských, je jako nakukovat do pohádky. A svým způsobem pohádku opravu žijí. Pohlední jednatřicetiletí manželé z Pardubického kraje si totiž před čtvrt rokem splnili svůj sen a vyrazili na dobrodružnou cestu s obytnou dodávkou. Ale stejně jako princové a princezny překonávají množství zkoušek, aby si zasloužili svůj šťastný život, i tito mladí manželé si museli poradit se spoustou výzev.
28 fotografií

Čeští manželé se rozhodli žít v dodávce. Bydleli tak už ve 12 zemích světa

Cestujeme
Vlaky RegioJetu.
/TÉMA DENÍKU/ Zdeněk Král z Blanska jezdí často pracovně do Prahy. Zákazníkům vozí z rodinné firmy například měřidla, různé zboží a sjednává si s nimi také pracovní schůzky. Cestuje autem. Jedna jízda z Brna do hlavního města a zpět ho na naftě podle něj přijde zhruba na osm set korun. „Cesta vlakem je sice fajn, ale zabere hodně času. Když toho mám po Praze víc, je pro mě komfortnější auto. Jen musím vyjíždět kolem čtvrté ráno, abych se vyhnul kolonám na dálnici D1, která je v tomto pekelná. Jednou jsem tam po nějaké havárce v zimě mrzl osm hodin,“ řekl muž.

Z Brna do Prahy? Za prací jezdí lidé po dálnici i vlakem

Brněnsko
Při cestování vlakem můžete ušetřit využíváním slev i nákupem jízdenek on-line.
Vyrazit na vlak, autobus nebo sednout do auta a po skončení pracovní doby zase zpět domů. Doprava do zaměstnání je jednou z rutinních záležitostí statisíce Čechů. O volných víkendech pak spousta lidí vyráží na výlet do přírody, za poznáním a podobně. I když se cestování může zdát jako drahý „špás“, Deník přináší několik tipů, jak při něm ušetřit. A není rozhodně nutné jezdit stopem nebo chodit pěšky po svém nejbližším okolí.

Jak ušetřit za každodenní dopravu? Tyto tipy vám zaručeně uchrání peníze

Ekonomika
Ilustrační foto
Blíží se prázdniny a období častých výletů. Mnozí lidé stále častěji volí pro cestování hromadnou dopravu, a to díky modernějším prostředkům, ale také stále lepší nabídce cen. Podle náměstka hejtmana pro dopravu Pavla Čížka patří ceny jízdenek v Plzeňském kraji k nejlevnějším v ČR. V největší míře toho využívají studenti a také senioři.

Cestování vlakem a autobusem je stále oblíbenější, mohou za to bonusy a slevy

Klatovsko
V České republice je cestování v MHD dražší než v Německu. Češi by se mohli od svých sousedů učit. Ilustrační snímek
Němci pokračují ve svém experimentu s veřejnou dopravou. Nízkou cenou za měsíční jízdenku chtějí do veřejné hromadné dopravy „nahnat“ co nejvíce cestujících. Za zhruba 1 100 korun mohou už nyní naši západní sousedé cestovat napříč zemí v dopravních prostředcích regionální a příměstské dopravy. Češi si o takovém tarifu mohou zatím nechat jen zdát.

Jak dostat lidi z aut do MHD? V Německu na to recept mají, Češi by se mohli učit

Ekonomika
Filip Pyrochta
Během kariéry toho už procestoval hodně. Filip Pyrochta si zahrál hokej v kanadské juniorce, v nižších zámořských soutěžích i ve Finsku a Švédsku. Před touto sezonou se ale rozhodl, že je nejvyšší čas vrátit se domů. „Už bylo cestování po světě dost. Chtěl bych předvést to nejlepší, co umím, a udělat průlomovou sezonu,“ vysvětluje šestadvacetiletý bek svoje rozhodnutí podepsat s Mladou Boleslaví.
12 fotografií

Cestování po světě bylo dost. Pyrochta se u bruslařů těší i na českou kabinu

Hokej
Ilustrační snímek
Vlastě z Prahy je nyní 78 let. Někdejší úřednice začala krátce po své sedmdesátce vyrážet se skupinkou přátel na cesty do světa. Za několik let postupně navštívili například Egypt, Tunisko či Kapverdské ostrovy. Tam se jim zalíbilo, takže se na daleké ostrovy v Atlantiku po roce znovu vrátili. Potom však jejich cestování zastavily koronavirové zákazy. „Já už poté kvůli zhoršujícímu se zdraví s dalekými cestami skončila. Ale někteří z nás jezdí dál, i když jsou třeba ještě starší než já," řekla důchodkyně Deníku.
5 fotografií

Do ciziny i s českou penzí? Pětina zákazníků cestovek jsou důchodci

Ekonomika
Fotografie ze zápasu 4. kola divize E mezi celky HFK Olomouc a Přerov
Dvě nebo tři divize? A po kolika účastnících. Nejen tohle je jedna ze zásadních otázek okolo chystané fotbalové revoluce. Většina týmů ze čtvrtých lig (jak by se divize nově měly oficiálně nazývat) jsou pro zachování tří skupin. Nejinak tomu je v případě HFK Olomouc, pro který by to bylo lepší i vzhledem k postavení v tabulce.

Kde máme vzít peníze, zlobí se předseda HFK na návrh dvou divizí

Fortuna divize
Letošní školení řidičů MHD bylo rozšířeno o zkušenosti zrakově postižených cestujících.
Dopravní podnik města Ústí nad Labem pořádá každý rok pravidelné školení řidičů MHD. V letošním roce bylo rozšířeno o přednášky paní Aleny - Kristiny Bašníkové, ředitelky TyfloCentra Ústí nad Labem, která se snažila přiblížit, jak se lidé se zrakovým postižením pohybují nejen po městě, ale i při cestování MHD, nastupování, vystupování a usazení na sedačky nebo i chovaní ostatních lidí.
3 fotografie

Letošní školení řidičů MHD bylo rozšířeno o zkušenosti zrakově postižených

Čtenář reportér
Přihlásit se do aplikace Lítačka lze různými způsoby.
Jak být v cíli v Praze a středočeském okolí co nedříve a za co nejnižší částku? Aplikace PID Lítačka představí v pilotním provozu novou funkci plánování tras, ovšem nejen pro cestující veřejnou dopravou, ale také pro řidiče, cyklisty a chodce. Praha teď hledá takzvané testery, lidi, kteří novou funkci v provozu ověří.

Aplikace Lítačka poradí, jak rychle a levně do cíle. Hledají se testeři

Praha
Nové vlaky pro Vysočinu. Foto: se souhlasem Českých drah
Velká výměna starých vlaků za nové. Toho se dočkají už brzy cestující na Vysočině. Nové vlaky zajistí spoje z Havlíčkova Brodu do Jihlavy, ve směru na sever do Světlé nad Sázavou, Golčova Jeníkova, Čáslavi a Kolína nebo do Žďáru nad Sázavou.  „Už v první polovině roku tam zamíří nové bezbariérové jednotky RegioPanter a nahradí starší soupravy na elektrizovaných tratích. Cestujícím nabídnou pohodlné cestování a využití času na cestě,“ informoval mluvčí českých drah Petr Šťáhlavský. 
6 fotografií

Moderní a pohodlné. Nové vlaky vyjedou na tratě Vysočiny v první polovině roku

Havlíčkobrodsko
Deutschlandticket vyjde v přepočtu na přibližně 1200 korun a lidé díky němu budou moci jezdit po celém Německu vlaky, autobusy nebo tramvají
Už jen necelé tři měsíce musí počkat cestující ve veřejné dopravě v sousedním Německu na výhodnou celostátní jízdenku. Za 49 euro budou moci jezdit po celém Německu vlaky, autobusy nebo tramvají. Jedinou výjimkou jsou dálkové vlaky ICE a IC, ve kterých tento výhodný jízdní doklad platit nebude. Podobnou spolkovou jízdenku mají také v Rakousku, kde zájem o ni překonává všechna očekávání.

Za 1200 korun po celé zemi. Německo zavádí výhodnou jízdenku

Státy EU
Hlavní nádraží. Ilustrační foto.
Co se chystá souvislosti s výstavbou VRT neboli tratě vysokorychlostní železnice z Prahy do Ústí nad Labem a dále na Drážďany, která má díky rychlejšímu cestování „přiblížit“ oblasti na severu Čech hlavnímu městu? Co tyto koleje a provoz na nich budou znamenat pro Prahu a její obyvatele i pro lidi ze středočeských obcí podél trasy? Pro odpovědi na tyto otázky si zájemci mohou ve středu 4. ledna odpoledne přijít na pražské hlavní nádraží.
15 fotografií

Zájemce o vysokorychlostní železnici poučí akce na hlavním nádraží

Praha
Nové, autobusy, linky i ceny. Ve Znojmě začne prvního ledna zásadní změna v cestování hromadnou dopravou.
Zcela nové nízkopodlažní autobusy Mercedes a malé autobusy ISUZU od neděle prvního ledna vozí cestující ve Znojmě. Vozy už před téím představil nový dopravce Autobusy Karlovy Vary, který zvítězil v povinném výběrovém řízení na městskou dopravu na linkách 801 až 809. Dosavadní dopravce Znojemská dopravní společnost Psota bude nadále obsluhovat regionální autobusové linky v kraji.
4 fotografie

Pípni a jeď! Ve Znojmě od Nového roku jezdí nové autobusy

Znojemsko
Sopka Ijen na Jávě, někdy nad ránem. Všudypřítomný zápach síry byl neuvěřitelný
Spojila je láska k cestování, poznávání nových míst, lidí, kultur i sport, kterému se oba věnují. Proto se Zlata Biedermannová s partnerem Pavlem Fleischerem snaží střídat pobyt v Čechách, kde mají rodiče, příbuzné a přátele s pobytem v Indonésii, která jim učarovala. „Těch ostrovů je tolik, že bychom potřebovali několik životů a stále bychom měli co objevovat,“ tvrdí Zlata.
19 fotografií

Pátrá po příbězích. Potřebovala bych několik životů, svěřuje se cestovatelka

Do světa
Stovky lidí se v Adamově zúčastnily slavnostního otevření rekonstruované železniční trati mezi Brnem a Blanskem.
/VIDEO/ Nadšené jsou nejen děti ale i dospělí. Na vlakovém nádraží v Adamově na Blanensku jsou jich v sobotu před polednem stovky. Po roce čekání a trápení s cestováním si místní i lidé z okolí přišli prohlédnout novinky v kolejišti i odbavovací hale. Správa železnic pro ně uspořádala slavnostní otevření zrekonstruovaného železničního koridoru mezi Blanskem a Brnem. Největších novinek se dočkali právě cestující v Adamově.
40 fotografií

Jízda v drezíně i lokomotivě. V Adamově si lidé užili otevření opravené trati

Blanensko
„Co se týče cestování, potřebujeme dokončit naši cestu napříč republikou, abychom si v tom doma – a to doslova – udělali pořádek. Rád bych vzal ženu do Gruzie,“ říká Tomáš Tureček a Martina dodává: „Já si myslím, že by nám slušely také prázdniny v Římě.“
Jeden by řekl, že když se v manželství sejdou zvídavá moderátorka a šéfredaktor National Geographic, budou žít podle hesla časopisu: Stále je co objevovat. Martina Kociánová to však napůl s žertem vyvrací: „Upřímně, kovářova kobyla a ševcova žena… znáte to. Nemáme čas na nic.“ Jedním dechem ale dodává, že s manželem Tomášem Turečkem toho mají nachozeno, a tím pádem objeveno opravdu hodně.
4 fotografie

Nejsme žádní šílenci, říkají o sobě manželé Martina Kociánová a Tomáš Tureček

Společnost
Výlet do Vieste
Pokud rádi cestujete a nehledáte hotely s all inclusive, mohl by být tento způsob cestování právě pro vás. Nasbíráte mnoho užitečných zkušeností, poznáte krásná místa, která s cestovkou neuvidíte a seznámíte se se spoustou nových lidí z různých koutů světa. Se svojí zkušeností se s vámi podělí studentka cestovního ruchu, Sára Melušová.
9 fotografií

Práce v kempu Villaggio Riccio? To je tak trochu jiné cestování

Do světa
Z cesty Marta Eslema do Kolumbie.
/ROZHOVOR/ Lockdowny spoustu rodin a vztahů rozvrátily, ale ústecký cestovatel, publicista a fotograf Mart Eslem si dlouhý společný čas s partnerkou opravdu užil. "Uvědomili jsme si, jak rádi spolu jsme, i po více než dvou dekádách společného života. Odclonili jsme venkovní šílenství a prožívali jedno z nejlepších období našeho života,” říká Eslem. Nyní už jezdí do světa znovu, ačkoli zatím jen po Evropě. Jak to s ním v posledních letech život „zaonačil” obšírně líčí v rozhovoru, ve kterém dává nahlédnout zblízka do své tvůrčí dílny.
14 fotografií

Lockdown? Poprvé za víc než dvacet let jsem byl rok v kuse doma, říká cestovatel

Ústecko
Obránce Jakub Krejčík oblékne dres pražské Sparty po osmi letech.
Po čtyřech letech je zpátky v domácí extralize. Ty největší úspěchy na tuzemské scéně slavil v dresu brněnské Komety, naděje na jeho návrat pod Špilberk si dělalo velké množství modrobílých fanoušků. Jenže reprezentační obránce Jakub Krejčík nakonec upřednostnil návrat do hlavního města, od nové sezony bude oblékat rudý dres pražské Sparty. „Ze strany Komety jsem si upřímně představoval malinko větší zájem,“ prozradil v rozhovoru pro Deník.

Sparta, nebo Kometa? Vtípky slýchávám dodnes, říká letní posila Pražanů Krejčík

Hokej
Peugeot kombíky umí. Platí to i novém 308 SW
Kombíky, které svojí velikostí spadají do kategorie nižší střední třída, pomalu vyklízejí pozice ve prospěch středně velkých SUV. Nový Peugeot 308 SW však designéři navrhli tak, že se za ním během našeho redakčního testu ohlížely také posádky v offroadově vyhlížejících automobilech.
31 fotografií

Pro radost z cestování: Test nového Peugeotu 308 SW

Autosalon