ŠTÍTEK: Chile

Exoplaneta LTT9779b odráží světlo své hvězdy. Kovové mraky v její atmosféře fungují jako zrcadlo.
Vědci objevili velmi zajímavou exoplanetu, tedy planetu, která obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce. Popisují ji jako žhavý svět, který je o něco větší než Neptun a který obíhá kolem hvězdy podobné Slunci každých 19 hodin. Zdá se, že exoplaneta je zahalena do kovových mraků z titanu a křemičitanů, které odrážejí většinu dopadajícího světla zpět do vesmíru. Informovala o tom agentura Reuters. Odkazuje přitom na astronomy, podle kterých by taková exoplaneta nejspíš neměla vůbec existovat.

Jako obří vesmírné zrcadlo. Vědci objevili unikátní planetu s titanovými mraky

Vesmír
Ester Ledecká
Hektický den zažila trojnásobná olympijská vítězka a snowboardová a lyžařská obojživelnice Ester Ledecká. Nejprve úspěšně uzavřela magisterské studium na Vysoké škole finanční a správní v Praze, kde se zaměřovala na marketingovou komunikaci, poté v sídle Českého olympijského výboru převzala Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského, udělovanou samotnými sportovci za nejhodnotnější výkon uplynulého roku. S odstupem tak mohla symbolicky uzavřít rok 2022. Ledecká ale zdůraznila, že se spíše než na historii soustředí na budoucnost.
22 fotografií

Ledecká se chystá se vrátit k tréninku. Minulost už tak nevnímám, říká

Zimní sporty
Ilustrační snímek
Argentina letos zaznamenává silný výskyt horečky dengue. Zdravotnické úřady potvrdily více než 60 tisíc případů nákazy a mrtvých je přes 40, píše server BBC News. Jedná se o čísla srovnatelná s posledním výrazným výskytem této nákazy, kterou přenáší komáři, z roku 2020. Argentina se snaží čelit šíření nákazy radiační sterilizací komárů.

V Argentině se masivně šíří horečka dengue. Mrtvých už je přes čtyřicet

Svět
Vejce rozličných barev. Ilustrační snímek
Pokud si někdo před Velikonocemi pořídí vajíčka pro koledníky v hospodářství Jany Tiché z Holešova, bude s barvením rychle hotový. Barevná jsou totiž už od slepic. Modré, tyrkysové, olivově zelené, čokoládově hnědé nebo losově růžové vejce? Žádný problém, všechna lze u ní najít. Chová totiž různé druhy slepic, které barevná vajíčka snáší.
5 fotografií

Barevná vejce přímo od slepic? Snášejí je bojovnice z Chile i elegánky z Francie

Zvířecí deník a chovatelství
Zooškola. Ilustrační foto
K příležitosti mezinárodního dne Charlese Darwina, 12. února, kterým si připomínáme narození této známé osobnosti, vyhlásila Zoo Děčín tento rok soutěž pro školní i jiné kolektivy. Soutěž probíhala od 13. února do 3. března a zúčastnilo se jí 630 osob tvořících 37 kolektivů, především z Ústeckého kraje.

Darwinův den v Zooškole pod děčínskou zoo má své vítěze

Čtenář reportér
Projekt ve Frankfurtu nad Mohanem
Víte, co společného má nákladové nádraží v německém Frankfurtu nad Mohanem, výrobna slunečnicového oleje v chorvatském Čepinu, třídírna obnošených oděvů patřící Armádě spásy v nizozemském Deventeru a rakouské lázně Lutzmannsburg? Ne, společným jmenovatelem není nic zeměpisného ani turistického, nýbrž něco navýsost energetického. Ve všech těchto místech totiž budovala a vybudovala solární zařízení pražská firma Greenbuddies. Stojí za ní šestapadesátiletý podnikatel Aleš Spáčil a jeho kolega Ondřej Vodsloň.
4 fotografie

Zelení kámoši se potkali v Chile. Dnes stavějí solární elektrárny po celé Evropě

Příběhy a rozhovory
Na návštěvě v umělecké slévárně HVH v Horní Kalné.
Sochy z umělecké slévárny HVH najdete v Austrálii, ve východním Timuru, v Japonsku, JAR, Chile, Argentině i Rusku. Jednatel podniku v Horní Kalné si významnější zakázky dennodenně připomíná podle fotek na nástěnce v kanceláři. Je v důchodu stejně jako další dva společníci rodinného podniku, který vznikl v roce 1991. Firma, kterou nezaskočila ani současná krize, pojede dál možná další desítky let. „Od každého z nás tu dělá potomek,“ je rád Pavel Horák.
41 fotografií

Nikdy jsme neměli tolik práce, říká Pavel Horák z vyhlášené umělecké slévárny

Jablonecko
Antarktida
Reportér Hynek Adámek se už ozval z cesty na Antarktidu, odkud bude čtenáře webu denik.cz informovat o tom, co tam dělá a co všechno se mu podařilo vyzkoušet. Adámek se po dlouhých osmnácti letech vrací na místo, kde kdysi dokumentoval vznik vědecké stanice Johanna Gregora Mendela. „Příjemně bublajícího života v Punta Arenas si užíváme jen omezeně. Teď jde hlavně o finální doladění naší dopravy na stanici,“ píše Adámek.
8 fotografií

První zpráva z putování na Antarktidu: Karty pro naši cestu drží v rukou počasí

Do světa
Expedice z Masarykovy univerzity zamíří v pátek do Antarktidy.
Jedna část výpravy stráví zhruba dva měsíce na České vědecké stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse, druhá čítající devět lidí bude přes dva týdny pracovat na ostrově Nelson Island. Celkem bude mít letošní expedice brněnské Masarykovy univerzity do Antarktidy třiadvacet členů. Obě skupiny vyrazí společně v pátek z České republiky do Chile, odkud se přesunou letecky na ostrov Krále Jiřího. Tam se rozdělí a dále budou pokračovat samostatně.
10 fotografií

Expedice z Brna míří do Antarktidy. Prozkoumá ledovce i dlouhodobě zmrzlou půdu

Brněnsko
Házenkáři Maloměřic (na snímku ve žlutém) se chystají na reprezentaci Chile.
Nevšedním soupeřem maloměřických házenkářů na počátku přípravy před jarní části Chance extraligy budou házenkáři reprezentačního mužstva Chile. Momentálně se hráči Chile připravují v Polsku na lednové mistrovství světa v házené, které se kromě Polska odehraje i na území Švédska. Do maloměřické sportovní haly dorazí již v pátek, začátek utkání je stanoven na pět hodin odpoledne.

Exotika v Brně. Maloměřičtí házenkáři změří síly s reprezentanty Chile

Házená
Utkání 8. kola první fotbalové ligy: FC Baník Ostrava - FK Pardubice, 11. září 2022, Ostrava. František Valošek.
/EXKLUZIVNĚ, FOTOGALERIE/ Někdejší reprezentant se na rozdíl od jmenovaných kolegů nezúčastnil světového šampionátu v roce 1962, kde Československo narazilo na Brazílii ve skupině a překvapivě pak i ve finále. O dva roky později ale na zájezdu s Baníkem po Jižní Americe viděl fenomenálního útočníka na vlastní oči poprvé. Tehdy ještě jen z tribuny. „Tam jsem se přesvědčil, co doopravdy dovede,“ vybavuje si František Valošek.
9 fotografií

Hudba v posteli a „Populárova“ bižutérie: Pelé je nejvýš, říká legenda Baníku

Fotbal
Ledovce Tichého oceánu. Ilustrační snímek
V roce 1997 zaznamenali vědci z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) v hlubinách jižního Tichého oceánu podivný hlasitý zvuk. Nazvali ho „bloop“, tedy něco jako žbluňknutí. Teorií o původu zvuku bylo několik, zahrnovaly například existenci neobjeveného mořského tvora či praskání ledového šelfu. Nyní si jej můžete poslechnout i vy.

Tajemné žbluňknutí. Zvuk ze dna Tichého oceánu udivoval vědce mnoho let

Objevy
Patagonman v Chile, Petr Vabroušek
Petrovi Vabrouškovi skončila ironmanová sezona. Poslední závod absolvoval v neděli Chile, kde obsadil čtvrté místo. V extrémním Patagonmanovi dosáhl času 10 hodin a 15 minut a 39 sekund. Prvenství vybojoval v čase 8:50:09 Američan Ben Hoffman, druhý byl další reprezentant USA Kevin Jervis (9:03:34), bronz bral za čas 9:50:23 Scott Whittlestone z Velké Británie.
18 fotografií

Vabroušek skončil v Patagonmanovi čtvrtý. V Chile ho přibrzdily dva defekty

Ostatní sporty
Chilan Stefano Contreras (vlevo) v dresu Sokola Hostouň
Běžela 89. minuta zápasu České fotbalové ligy mezi vysoce favorizovanou Admirou Praha a Sokolem Hostouň, když se do míče opřel hostující hráč Stefano Maveritta Céspedes Contreras a zápas rozhodl. Z rodné Chile musel cestovat dvanáct a půl tisíce kilometrů a čekat víc než dva roky na to, než jeho slavná chvilka přišla. „Po všem, co si vytrpěl hlavně se zraněními, mu ten gól strašně moc přeju,“ hlásil tehdy jeho hostouňský kouč Dominik Rodinger.

Cestovatel z Chile si zamiloval Prahu. Na reprezentaci nemám, uznává Contreras

MS 2022: Fotbalové příběhy
The Weeknd, vlastním jménem Abel Makkonen Tesfaye
Kanadský zpěvák The Weeknd oznámil nové termíny svého turné After Hours til Dawn na rok 2023. Další část turné odstartuje v sobotu 10. června v Manchesteru ve Velké Británii na stadionu Etihad Stadium a skončí v Santiagu v Chile v neděli 15. října na Estadio Bicentenario de La Florida. 6. srpna 2023 vystoupí i v Praze na Letišti Letňany.

Popová hvězda v Česku. The Weeknd během turné 2023 vystoupí i v Praze

Hudba
Josef Novák
/ROZHOVOR/ Josef Novák rozumí kaktusům jako málokdo. Piplá je ze semínek a nedaleko České Lípy vytvořil jednu z největších domácích sbírek kaktusů. Pichlavým miniaturním i velkým kaktusům něžně říká „kytky“. „Mám ještě některé ze svých prvních exemplářů, které jsem získal před více než šedesáti lety,“ říká v rozhovoru pro Deník.
25 fotografií

Nástrojař mezi kaktusy. Josefu Novákovi z Českolipska učarovala pichlavá krása

Českolipsko
Alpská lyžařka Tereza Nová letos startovala na olympiádě v Pekingu, v únoru příštího roku by chtěla závodit na mistrovství světa, o které loni přišla kvůli zranění.  
Téměř s měsíčním zpožděním kvůli zrušení tří závodních víkendů začne v sobotu. Víkendové závody ve finském Levi umožní 60 tisíc metrů krychlových sněhu, které si finští pořadatelé od jara uchovávali v zásobníku. Některé závody Světového poháru 2022/23 by chtěla jet plzeňská lyžařka a účastnice letošních olympijských her v Pekingu Tereza Nová.
3 fotografie

Nová má dva cíle. Dát se zdravotně do kupy a mistrovství světa, říká lyžařka

Ostatní sporty