ŠTÍTEK: energie

Sklárna Květná v roce 2021
Sklárna Květná ve Strání na Uherskohradišťsku navzdory dříve avizovanému uzavření ruční výrobu skla nakonec neukončí. I přes velmi komplikovanou situaci, způsobenou zejména dramatickým růstem cen energií, bude podnik pokračovat ve výrobě také v dalších měsících roku. Sklárnu totiž převzali noví majitelé - holding AF Group. Dosavadní ředitel sklárny Marek Mikláš bude podnik řídit dál.
61 fotografií

Zázraky se dějí. Sklárna Květná nekončí, zachránil ji prodej novému majiteli

Slovácko
Vstát ráno z postele dělá problém většině lidí. Jednou věcí to ještě zhoršují.
Jste ranní ptáče nebo spíš noční sova? To poznáte podle toho, zda vám ranní vstávání nedělá problém, nebo pětkrát vypnete budík, abyste si mohli ještě trochu přispat. Abyste se neprobouzeli unavení a dokázali rychle vyskočit z postele, můžete si pomoci několika jednoduchými triky, které zvládne každý. Nejdůležitější je však vyvarovat se chybě, kterou dělá mnoho lidí.
4 fotografie

Největší chyba, kterou můžete udělat, když zazvoní budík? Dělá ji téměř každý

Zdraví
Ilustrační foto.
Ceny elektřiny se na jednotlivých kontinentech výrazně liší, což má zásadní dopady na konkurenceschopnost vývozců, upozornila Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Elektřina v Evropě sice v posledních měsících zlevnila, ale přesto zůstává dvakrát dražší než v roce 2019. Oproti tomu v USA je cena elektřiny oproti stejnému srovnání vyšší jen o 15 procent. Ještě levnější elektřinu mají v Asii.

Evropa má nejdražší elektřinu na světě. To poškozuje domácnosti i firmy

Podnikání
Zápas 40. kola hokejové extraligy Karlovy Vary - Vítkovice Ridera 0:3. Fotogalerie Petra Kotaly je z utkání Vítkovice - Litvínov 5:1 (38. kolo extraligy - 21. 1. 2024).
/AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ Třetí zápas za sebou a opět vítězství! V neděli se naladili domácí výhrou nad Litvínovem (5:1), v úterý hokejisté Vítkovic slavili v Hradci Králové (4:3 po sam. nájezdech) a ve čtvrteční předehrávce 40. kola extraligy i na ledě Karlových Varů. Energii v lázeňském městě porazili 3:0. Brankář Lukáš Klimeš vychytal třetí čisté konto v této sezoně.
64 fotografií

Parádní jízda Vítkovic: o výhře v lázních rozhodly dva góly ve 23. minutě!

Hokej
Sklárny Moravia v Úsobrně na Blanensku zaměstnávají v současnosti kolem dvou stovek lidí.
/ROZHOVOR/ Sklárny z Úsobrna na Blanensku se soudí s Ministerstvem obchodu a průmyslu. Tvrdí, že stát český podnik z jihu Moravy před časem diskriminoval ohledně získání dotace v době energetické krize. A že naopak vyplacenou podporou pomohl konkurenci, velkým firmám, se zahraničními vlastníky. Situaci ohledně žaloby a dalších kroků Deníku přiblížil předseda představenstva akciové společnosti Sklárny Moravia Pavel Bartoň.

Drahé energie a kompenzace. Stát nastavil dvojí metr, zní ze sklárny v Úsobrně

Blanensko
František Šturma
Svoje poslední angažmá asi nebude hodnotit jako úplně vydařené. Na druhou stranu mu dalo zase mnoho dalších zkušeností, které by rád zúročil jinde. Fotbalový trenér František Šturma z Křince na Nymbursku skončil na konci roku jako generální ředitel třineckého klubu. V zimě koketoval s několika kluby, ale žádná nabídka ho neoslovila natolik, aby kývl. Jak ale sám říká, je plný energie, kterou chce předávat hráčům, kteří mají stejný cíl. Být úspěšní.
14 fotografií

Šturma je plný energie. Tu chce předávat hráčům, kteří chtějí být úspěšní

Fotbal
Útočník Energie Dávid Gríger. Ilustrační foto.
Třetí pokus už byl úspěšný. Hokejisté karlovarské Energie až na třetí pokus dokázali porazit v Tipsport extraligy za tři body Rytíře Kladno. V KV Aréně dosáhli energetici na výhru 4:1, ke které přispěl jedním zásahem po zranění navrátivší se útočník Dávid Gríger, který zapsal na extraligové konto již patnáctou trefu.

Energie zvítězila nad Kladnem. Gríger oslavil návrat gólem

Hokej
Zoo ve Zlíně
Rok 2023 byl pro zlínskou zoo mimořádný po chovatelské i po ekonomické stránce. Druhá nejvyšší návštěvnost v historii zoo ve výši 770 tisíc návštěvníků přinesla také vysoké příjmy zoo. Dokázaly pokrýt 91 procent jejích nákladů. Uvedená ekonomická soběstačnost je nejvyšší v rámci českých a slovenských zoologických zahrad a naprosto výjimečná i při srovnání se světovými zoo.
24 fotografií

Zlínská zoo pokryje z vlastních zdrojů 91 procent provozních nákladů

Zlínsko
Pohled na výstavní plochu Infothermy.
Stovky vystavovatelů, tisíce návštěvníků. Tak vypadal první den 29. ročníku specializované výstavy Infotherma, která se koná ve dnech od 22. do 25. ledna na výstavišti Černá louka v Ostravě. Také letos se na ní mají možnost setkat s návštěvníky přední odborníci, výrobci, montážní a servisní firmy, prodejci a odborná veřejnost. Výstava je letos obsazena a zaplněna do posledního metru výstavní plochy.
6 fotografií

Začala výstava Infotherma. Letos hlásí zaplněnost do posledního metru

Podnikání
Hokejisté Energie nezvládli duel s Pardubicemi, se kterými prohráli 3:4 v prodloužení. Ilustrační foto.
Ani tříbrankový náskok nestačil hokejistům karlovarské Energie k výhře nad Pardubicemi. Energetici sice dlouho pošilhávali ve 37. kole Tipsport extraligy v KV Aréně po tříbodovém zisku, ale v závěrečné třetině přišlo na pořad pardubické zmrtvýchvstání, které přineslo vyrovnání. Nakonec o vítězi rozhodlo prodloužení, které Pardubice přetavily ve vítězství 4:3.

Energie vedla o tři góly. Pardubice to nevzdaly a zvítězily v prodloužení

Hokej
Těžební rypadlo RK5000 by se po svém přesunu mohlo stát turistickou atrakcí.
O zachování jedné z dominant lomu ČSA, obří korečkové rypadlo, projevil zájem Ústecký kraj i těžařská společnost. Těžební stroj by se pak přesunul přibližně o jeden kilometr na místo, které nebude po rekultivaci lomu zatopené. Rypadlo by mohlo sloužit jako upomínka na doby, kdy celému regionu Podkrušnohoří dominovala právě povrchová těžba hnědého uhlí. O možném přesunu, který by vyšel na desítky milionů korun, nyní hejtmanství jedná se společností Sev.en, které unikátní stroj patří.

Gigant z lomu ČSA by se mohl stát turistickou atrakcí, bez stěhování to nepůjde

Mostecko
Fotovoltaická elektrárna ve Vsetíně - Bobrkách. Ilustrační foto.
V době nárůstu cen energií se Vsetín zabývá způsoby, jak snížit finanční náklady za elektřinu v budovách majetku města a také způsoby rozvinutí takzvané komunitní energetiky. Město proto plánuje stavbu několika fotovoltaických elektráren (FVE) a vznik energetického společenství, které zajistí sdílení energie mezi místními výrobci energie z fotovoltaických elektráren a zájemci z řad spotřebitelů.

Vsetín založí energetické společenství. Připojit se mohou výrobci i spotřebitelé

Valašsko
Kadeřnické salony navyšují ceny. DPH není jediným důvodem. Na snímku je kadeřnice Lenka Matičková z českolipského kadeřnictví Steale.
Kdo chce mít hezký sestřih vlasů, šmrncovní barvu, a nebo si nechá své kadeře napumpovat výživnými látkami, ten si připlatí. Na vině přitom není jen zvyšující se sazba DPH, která v kadeřnictvích od ledna stoupla z 10 na 21 %, ale i zdražující se vstupy v podobě energií a ceny materiálu a pomůcek. Například v Českolipském salonu Steale zvýšili cenu v průměru o 50 korun. 
10 fotografií

Ceny v kadeřnictvích rostou a není to ještě konečná. Lidé chtějí návštěvy omezit

Českolipsko
HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec 0:3 (0:1, 0:0, 0:2).
Ani potřetí nedokázali hokejisté karlovarské Energie v základní části Tipsport extraligy obrat mistrovský Třinec o body. Ve 35. kole těžili Oceláři v KV Aréně z dobrých vstupů do třetin, během kterých vstřelili dvě branky z celkových tří. Energie tak přišla o sérii tří výher v řadě, když musela skousnout prohru 0:3. Najet zpět na vítěznou vlnu se pokusí Karlovy Vary v neděli 14. ledna od 17.00 hodin na ledě Českých Budějovic.
14 fotografií

OBRAZEM: Hokejisté Třince ukončili v KV Aréně vítěznou jízdu Energie

Hokej
HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov 2:1 po pp (1:1, 0:0, 0:0 – 1:0).
Hokejisté karlovarské Energie zakončili náročný pětidenní trojblok podkrušnohorským derby s Litvínovem. S tím se střetli v rychlém sledu podruhé. V prvním duelu uspěli Západočeši na ledě Vervy, kde slavili vysokou výhru 6:1. Ve druhém duelu, který hostila KV Aréna, hokejisté z lázeňského města uspěli v prodloužení, když jim výhru 2:1 vystřelil Filip Koffer.
22 fotografií

OBRAZEM: Energii trefil skalp Litvínova v prodloužení Filip Koffer

Hokej
Extraliga - 33. kolo: Mountfield HK - HC Energie Karlovy Vary.
Hokejisté karlovarské Energie zamířili ve 33. kole Tipsport extraligy do Hradce Králové. Energetici sice během zápasu s Mountfieldem dvakrát prohrávali, přesto dokázali dovést duel v řádné hrací době do nerozhodného výsledku 2:2. V následném prodloužení bylo blízko vítězné trefě domácí, přesto nakonec musely o vítězi rozhodnout samostatné nájezdy. Penaltovou loterii pak přetavili v druhý bonusový bod hokejisté Varů, když o výhře Západočechů 3:2 rozhodl v sedmé sérii Vít Jiskra.
52 fotografií

OBRAZEM: Energetici dvakrát v Hradci dotahovali, nakonec uspěli po nájezdech

Hokej
PhDr. Ing. Petr Nedvědický, primátor města Ústí nad Labem
V závěru loňského roku se uskutečnilo zastupitelstvo města. Stěžejním bodem bylo schválení rozpočtu pro rok 2024. Ten bylo vzhledem k nárůstu požadavků vyvolaných vysokými cenami energií a dalšími náklady potřeba navýšit v řadě kapitol. Zastupitelé na prosincovém jednání schválili navrhovaný rozpočet pro rok 2024, který je vybalancovaný a proinvestiční. Na toto téma poskytl rozhovor primátor města Petr Nedvědický.

Novoroční rozhovor s primátorem města Petrem Nedvědickým

Zprávy z radnice
Myslíte, že jíst zdravě a hubnout je drahé? Spočítejte si, kolik vás stálo ztloustnutí, budete se divit
Co opravdu funguje na hubnutí a po čem se nejvíc zhubne? Po Vánocích, které jsou u nás tradičně svátky dobrého jídla, je tato otázka pro mnohé aktuální. Navíc peněženka dostala zabrat a moc v ní nezbývá, takže ideální hubnoucí plán je ten levný. Vytvořit ho je překvapivě snadnější, než byste si mysleli. Odbornice vyvrací mýtus, že zdravé jídlo je drahé a dává deset jednoduchých tipů, díky kterým dokáže zdravě zhubnout každý.

Jak zhubnout levně? Odbornice dává 10 tipů. Vyzkoušejte je a proměňte se

Zdraví
Vysoké ceny energií opět potrápí Čechy. Podívejte se, kdo si v roce 2024 připlatí
Velkým strašákem pro firmy i domácnosti pro rok 2024 budou ceny energií. Ceny silové energie, které si určují dodavatelé, oproti jejich extrémnímu nárůstu z druhé poloviny roku 2022 přitom výrazně klesly. Zato však po Novém roce zdraží druhá, takzvaná regulovaná složka ceny. Tu určuje stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Kvůli jejímu růstu si budou domácnosti za tuto část ceny elektřiny muset připlatit o 65,7 procenta více a ročně tak v souhrnu zaplatí navíc tisíce korun.

Cena energií v roce 2024: Jak a proč vzroste. Kdo si nejvíce připlatí

Energie
Hledání rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem není jednoduché a přináší s sebou mnoho výzev.
V dnešní době, kdy se pracovní prostředí neustále vyvíjí, se rodiče potýkají s výzvou, jak skloubit flexibilní a tradiční pracovní modely. Tento trend vyvolává otázky o sebekázni a schopnosti udržet si zdravou rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, což je zvláště důležité v moderní době, kdy technologie smazává hranice mezi nimi. Snažte se mít jasný rozvrh mezi prací a rodinným životem. Je důležité si uvědomit, že rovnováha práce a osobního života není statický cíl, ale neustálý proces.

Jak najít správnou rovnováhu práce a rodinného života v uspěchané době

Rodina
HC Energie Karlovy Vary. Ilustrační foto.
Energetici vyrazili do Mladé Boleslavi k 31. kolu Tipsport extraligy bez několika marodů a také trenéra Davida Bruka, kterého zastoupil na karlovarské střídačce Václav Eismann. Poslední tým tabulky však přichystal výběru z lázeňského města nemilé překvapení, když šel po úvodní třetině do tříbrankového trháku, na který dokázali Západočeši odpovědět Nakonec si energetici připsali na konto prohru 1:4.
26 fotografií

Bruslaři přichystali Energii šok. O své výhře rozhodli již v první třetině

Hokej