ŠTÍTEK: evoluce

Ivan Hoffman
Čeho si člověk na sobě cení nejvíce, je rozum. Proto se pojmenoval homo sapiens, respektive homo sapiens sapiens. Překládá se to z latiny jako „člověk rozumný vyspělý“, ale přesnější by bylo otrocké „člověk rozumný rozumný“. Neškodí totiž mít povědomí o riziku, že se poddruhem člověka rozumného může díky evoluci stát člověk rozumný nerozumný.

Týden Ivana Hoffmana: Zapeklité šachy

Komentáře
Předpokládaná podoba kraba callichimaera perplexa
/VIDEO/ Chiméry, tedy příšery s lví hlavou, kozím tělem a hadím ocasem – to bylo první přirovnání, které paleontologům blesklo hlavou, když v Kolumbii odhalili fosilie dosud zcela neznámého krabího druhu. Maličký krab s obříma, vypoulenýma očima, nohama ve tvaru pádel a krunýřem podobným humru byl totiž svým dnešním potomkům na míle vzdálený.
10 fotografií

Revoluce v evoluci? Vědci objevili fosilie chiméry, nejdivnějšího kraba na světě

Věda a technika
Kresba možné podoby čtyřnohého předchůdce dnešních velryb
Když se řekne velryba, vybaví se dnes člověku obrovští tvorové brázdící vody světových oceánů. Nebylo tomu tak ale vždy. Dnešní kytovci se totiž vyvinuli ze savců, kteří v dávných dobách žili na souši. Vědcům však až doposud chyběl hmatatelný důkaz. Ten se jim nyní podařilo získat na pobřeží Peru, kde objevili zkamenělinu čtyřnohého tvora, který dokázal chodit po povrchu země a zároveň přežít pod hladinou.
5 fotografií

Vědci objevili chybějící článek v evoluci. Fosilii čtyřnohého předchůdce velryb

Věda a technika
Mladá vědkyně Olga Flegontova z českobudějovického Biologickégo centra Akademie věd České republiky při plavbě v Antarktidě.
Na palubě německého výzkumného ledoborce Polarstern, který se právě probíjí ledem Weddellského moře k Antarktickému poloostrovu, se plaví i Olga Flegontova, molekulární a evoluční bioložka z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR. Ta míří společně s pětačtyřicetičlennou německou expedicí k šelfovému ledovci Larsen C, od nějž se v roce 2017 odlomil obří kus ledovce A68 a odhalil tak pruh oceánu, který se skrýval před sluncem více než sto tisíc let.

Odhalí tajemství evoluce mořského života? Češka se účastní unikátní expedice

Věda a technika
 Hvězdárna na Písečném vrchu
Teplice – Nobelova cena za chemii udělená v roce 2018 byla v několika směrech unikátní. Získalaji po devíti letech opět žena; i v éře rovnoprávnosti teprve pátá. Byla udělena sdíleně za dva nezávislé směry bádání se společným jmenovatelem – umělou urychlenou evolucí nových bílkovin. A v neposlední řadě mají oba objevy své aplikace v biotechnologiích a medicíně.

Hvězdárna „přivítá“ Nobelovu cenu za nové bílkoviny

Teplicko
Antarctanaxe shackletoni byl velký jako leguán. Antarktida, která měla v té době mírné podnebí, byla pokryta lesy.
Miliony let předtím, než se otřásala zem pod nohama Tyrannosaura Rexe, který je označován za krále mezi dinosaury, tady byl jiný "vládce". Nově objevený předchůdce dinosaurů obýval před 250 miliony let Antarktidu a od svých objevitelů dostal jméno Antarctanax, což v překladu znamená „Antarktický král“. Informovalo o tom americké Field Museum v Chicagu.
6 fotografií

Antarktidě vládl před 250 miliony let. Vědci objevili předchůdce dinosaurů

Věda a technika
Tomáš Ouředníček na Rallye Dakar.
Brno - Leden 2018. Martin Prokop s navigátorem Janem Tománkem stojí v 10. etapě Rallye Dakar bezradně se svým nepojízdný „Šrekem“. Zradil je alternátor a nikdo se nemá k tomu, aby jim pomohl. Trvá to už hodinu a půl a pořád nic. Až když se přiřítí Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem z konkurenční stáje a odtáhnou je k mechanikům, je jisté, že Prokopovy naděje nepohasnou. Střih. Na podzim dochází k překvapivému kroku. Členem Prokopova týmu MP-Sport se pro nadcházející peruánské dobrodružství stává právě Ouředníček z Brna.

Ve dvou se to i na Dakaru lépe táhne. Prokop spojil síly s Ouředníčkem

Ostatní sporty
Nobelova cena za chemii pro rok 2018
Švédská akademie věd udělila Nobelovu cenu za chemii pro rok 2018. Polovinu ocenění si odnesla americká chemička Frances H. Anroldová za řízenou evoluci enzymů. Druhou polovinu přidělila komise dvojici vědců Georgi P. Smithovi ze Spojených států a Gregorymu P. Winterovi z Velké Británie za přínos v oblasti výzkumu bakteriofágů, sloužících k produkci proteinů. 

Ocenění za evoluci enzymů a proteiny. Komise udělila Nobelovu cenu za chemii

Svět
Druhý roční akce Novoroční stodola určené pro amatérské muzikanty se opět vydařil. Pobavit, zahrát si a zazpívat si dorazily desítky muzikantů i publika.
Vyškov – Někdy hrají ve třech, jindy se jich sejde dvanáct. Skupina muzikantů, do níž patří Mirek Omasta, se potkává vždy, když má náladu si zahrát. Je sobotní odpoledne a Omasta spolu s šesti dalšími hudebníky, jejichž uskupení si říká Kdo má chuť, sedí u stolu v Hanáckém statku vyškovského zooparku. Podobně jako týmy u dalších devíti stolů ladí své nástroje. Za chvíli odstartuje druhý ročník akce nazvané Novoroční stodola.
21 fotografií

Soutěž až v druhé řadě. Chceme se hlavně sejít s přáteli, shodli se muzikanti

Vyškovsko