ŠTÍTEK: Vladimír Sýkora

Již sedmnáctý ročník zahájení turistické sezony na rozhledně Rosička přilákal navzdory pošmournému počasí davy pěších turistů, cyklistů i "motorizovaných výletníků".
Rosička /VIDEO/ – Další turistická sezona byla zahájena. Kopec Rosička na Žďársku, na němž se tyčí stejnojmenná rozhledna, se stal v sobotu 6. dubna cílem mnoha pěších turistů, cyklistů i těch, již pod vrcholek dorazili autem. Čekaly na ně opět tradiční pamětní listy, razítka a teplý čaj. Nechyběla ani možnost občerstvení a nákupu pohlednic a turistických vizitek.
50 fotografií

Na Rosičku zamířily davy návštěvníků. Lidé přivítali novou turistickou sezonu

Žďársko
Lidé otevřou sezonu na Rosičce.
Rosička - Už posedmnácté se v sobotu 6. dubna sejdou lidé pod rozhlednou na kopci Rosička, aby tam zahájili jarní turistickou sezonu. Akci pořádá žďárský turistický oddíl mládeže Tuláci ve spolupráci s tamním Active - střediskem volného času, žďárskou radnicí a obcí Sázava. Každý, kdo přijde nebo přijede mezi devátou hodinou ranní a půl šestou odpoledne k rozhledně, dostane od organizátorů pamětní list, razítko a teplý čaj.
6 fotografií

Turisté budou v sobotu už posedmnácté vítat jaro na Rosičce

Žďársko
Ilustrační foto.
Ostravská kapela Whiskey Before Breakfast, která hraje moderní a progresivní bluegrassovou muziku s důrazem na vícehlasné vokály, odehraje v sobotu 6. dubna koncert v hospůdce U Arnošta ve Frýdku-Místku.

TIP Deníku: U Arnošta bude znít muzika

Volný čas
Cesta je pro chodce oficiálně uzavřena.
Žďár nad Sázavou – Značka se zákazem vstupu, kterou na začátku prázdnin nechalo „ozdobit“ hráz Pilské nádrže Povodí Vltavy coby správce toku, je stále na svém místě. A to, i když na konci července zástupci spravující organizace ohlásili, že během dvou týdnů se rozhodne, zda zákaz, proti kterému se lidé ohrazovali, bude platit i nadále, anebo dojde k jeho zrušení.

O Piláku se má rozhodnout v průběhu tohoto týdne

Žďársko
Na hrázi turisticky frekventované Pilské nádrže se objevil zákaz vstupu. Lidem se to nelíbí.
Žďár nad Sázavou – Nemile překvapeni jsou rekreanti či jiní kolemjdoucí, kteří si před vstupem na hráz Pilské nádrže všimnou nové značky, jež zapovídá vstup chodcům. Do poloviny letošního roku na hráz platil jenom zákaz vjezdu. „Logicky mě zajímá, proč najednou došlo ke změně. Nevidím žádný důvod a nikde ho tady ani neuvádějí. Opravdu nemíním obcházet hráz, abych se dostal z parkoviště do kempu, navíc si chci pořídit fotky rybníka z hráze,“ okomentoval zákaz vstupu na hráz Pavel Vícha ze Žďáru nad Sázavou.
13 fotografií

Povodí Vltavy zakázalo vstup na hráz Piláku, lidé nechápou proč

Žďársko
Na plošinu rozhledny vede točité schodiště se 134 schody. Výhled se otvírá na Žďárské vrchy, Žďár s kostelem svatého Jana Nepomuckého, nejvyšší bod Křižanovské vrchoviny Harusův kopec i Železné hory, Jihlavské vrchy či Posázaví.
Rosička - U rozhledny Rosička mezi obcemi Rosička a Sázava začne tuto sobotu 9. dubna jarní turistická sezona. Kdo tam přijde mezi 9.00 a 17.30 hodinou, dostane pamětní list, kalendářík i turistické razítko, jak je to už tradicí. „Samozřejmě bude připravený i teplý čaj," usmál se Vladimír Sýkora, vedoucí žďárského turistického oddílu mládeže Tuláci, který s obcí Sázava a žďárským střediskem volného času Active zahájení jarní turistické sezony pořádá.

Rozhledna zahájí jarní sezonu

Žďársko
Účastníci premiérového závodu Horšovskotýnské pětky.
Horšovský Týn – Doslova peklo zažívali ve středu 22. července v podvečer běžci, kteří se odhodlali ke startu na 1. ročníku Horšovskotýnské pětky, která se konala na atletickém stadionu v městě na Radbuze. Organizátoři rozdělili startovní pole podle výkonnosti na dvě skupiny a tak v 19:00 vyrazili na rozpálený horšovskotýnský ovál borci, u kterých se čekal výsledný čas pod hranicí 20 minut. Během tohoto prvního běhu panovalo úmorné počasí, kdy rtuť teploměru vystoupala až k 35°C. Naštestí se závodníci mohli alespoň v cíli každého kola občerstvit a zchladit vodou.

Jiří Voják byl nejrychlejší i na dráze

Ostatní sporty
Turisté s Tuláky zahájili v sobotu jarní část sezony na rozhledně Rosička.
Rosička – „Dobrý den, rádi bychom vás přivítali na Zahájení jarní turistické sezony na rozhledně Rosička. Tady máte pamětní list a kalendářík," vítali v sobotu členové turistického oddílu mládeže Tuláci Žďár nad Sázavou návštěvníky oblíbeného vyhlídkového místa. Upomínkové předměty už zdobilo číslo 11.
11 fotografií

Václav Šubrt: Ta odlesněná Zelená hora, to je paráda!

Žďársko
Cestou na vyhlídku Rosičky je třeba zdolat 140 schodů.
Rosička – V sobotu 13. dubna se bude od 8 do 17 hodin konat Zahájení jarní turistické sezony na rozhledně Rosička. Tradiční jarní akci na stejnojmenném kopci mezi obcemi Sázava a Rosička pořádá každý rok žďárský Turistický oddíl mládeže Tuláci.

Rozhledna zahájí jarní sezonu podvanácté

Žďársko