ŠTÍTEK: experiment

Italský fyzik a vynálezce Guglielmo Marconi (1874 až 1937) se proslavil bezdrátovým telegrafem, prvním předchůdcem rádiového vysílání. Ještě před ním si stejná nápad patentoval Nikola Tesla, patent mu však uznali až po jeho smrti
Byl čtvrtek 12. prosince roku 1901. Nad "Signálním kopcem" v městečku St. Johns na Newfoundlandu se vznášel ve vzduchu drak. Podobal se těm, jaké si na podzim pouštějí kluci, ale namísto motouzu jej se zemí spojoval drát. Ten vedl ke sluchátku, u něhož napjatě čekali dva muži. Italský fyzik Guglielmo Marconi a jeho asistent George Kemp. Najednou vyskočili vzrušením - ve sluchátku uslyšeli cvakání morseovy abecedy. 
9 fotografií

Tři tečky, tři pípnutí. S první morseovkou přišlo nadšení, ale i hrozba žalobou

Svět
Podle vědců při dietě 5:2 sice lidé zhubnou podobně jako při dodržování některé z tradičních diet, postup 5:2 je ale příjemnější a lidé u něj spíše vydrží.
Když se někdo rozhodne zhubnout, má na výběr širokou škálu možných diet. Studie britských vědců se nedávno zaměřila na - v posledních letech velmi populární - dietu 5:2. A podle jejich zjištění má tato cesta oproti ostatním jednu zásadní výhodu - lidé, kteří se do ní pustí, u ní s největší pravděpodobností i vydrží. Podle odborníků kvůli ní rovněž nemusí lidé dělat v jídelníčku tak zásadní změny.

Hledání ideální diety: Jedna má oproti ostatním výhodu, zjistili vědci

Věda a technika
Američtí vědci (zleva) David Card, Joshua Angrist a Guido Imbens získali Nobelovu cenu za ekonomii
Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali vědci působící ve Spojených státech David Card, Joshua Angrist a Guido Imbens. Američan kanadského původu Card byl oceněn za svůj empirický přínos ekonomii práce, která se snaží pochopit vztah mezi prací a mzdou. Američan Angrist a americký expert nizozemského původu Imbens byli vyznamenáni za metodologický přístup k analýze kauzálních vztahů, kde prokázali, jak jsou přírodní experimenty cenným zdrojem poznání. 

Card, Angrist a Imbens. Nobelovu cenu za ekonomii získala trojice vědců

Ekonomika
Sysel zlatavý v Bryceově kaňonu v Utahu
Lidé nejsou jedinými živými tvory, kteří se vyznačují vyhraněnými osobnostmi. Rysy jednotlivých charakterů, typů temperamentu i způsobů, jakými zvládají různé situace, byly pozorovány také u zvířat, a to v neuvěřitelně rozmanité škále druhů, od mořských sasanek přes ryby, ptáky a savce až po pavouky a ještěrky. Řada vědců se dokonce domnívá, že vyhraněné osobnosti najdeme v celé zvířecí říši. I u zemních veverek.
8 fotografií

I zemní veverky mají své vyhraněné osobnosti. Vědce čekalo překvapení

Věda a technika
Experimentem zjišťují, kolik jedinců brouka střevlíka Ménétriésového na rašeliništi Kapličky žije.
Zajímavý experiment, který je součástí projektu CZ-SK SouthLIFE, se aktuálně odehrává na evropsky významné lokalitě Kapličky u Loučovic u Lipenské přehrady. Cílem experimentu, jehož autorem je entomolog Doc. RNDr. Jaroslav Boháč DrSc. je snaha zjistit, zhruba kolik jedinců brouka s názvem střevlík Ménétriésův na 115 hektarovém rašeliništi Kapličky žije.
8 fotografií

Vědci zjišťují kolik střevlíků žije na rašeliništi u Loučovic. Podívejte se, jak

Čtenář reportér
Do současné zástavby Drslavic zakomponovaný dům rodiny Jellinek na začátku minulého století.
Oživit minulost pomocí zajímavého experimentu, se podařilo drslavickému fotografovi Radovanu Chvílovi. Fotomontáží snímku z archivu Muzea J. A. Komenského v kombinaci se svým aktuálním záběrem vytvořil obraz současné zástavby s historickým domkem slavného drslavického rodáka Adolfa Jellineka - velkého židovského učence, kazatele a nejvyššího vídeňského rabína, od jehož narození (podle některých zdrojů) uplyne v sobotu 26. června 200 let.
2 fotografie

Zajímavý foto experiment připomněl výročí rodiny z níž vzešel Mercedes

Slovácko
Ze snímku Chlast
Dánský film oceněný Oscarem je příběhem o zvláštním experimentu čtveřice učitelů, kteří se za pomoci neustálé přítomnosti alkoholu v krvi snaží dosáhnout lepších výsledků ve svých profesních i osobních životech. Když se ovšem prvotně omezený pokus zvrhne v nekontrolovanou jízdu, zjistíme, že namísto počátečního zlepšení nyní došlo k jejich deformaci.

RECENZE: Pije jako Dán! Chlast je zajímavý experiment

Volný čas
Vzdálená laboratoř.
/FOTOGALERIE/ Miroslav Panoš vymyslel vzdálenou laboratoř, která funguje na Gymnáziu Jaroslava Vrchlického v Klatovech. V době distanční výuky se stala hojně vyhledávanou a nyní ji využívají nejen studenti z České republiky, ale i z Ameriky a z dalších více než 150 zemí ve světě. Jak laboratoř funguje a co vše se v ní dá dělat, jsme si s učitelem povídali během rozhovoru.
26 fotografií

Vzdálenou laboratoř klatovského gymnázia využívají studenti z celého světa

Klatovsko
První soukromé jazykové gymnázium v Hradci Králové
Čtyři studenti Prvního soukromého jazykového gymnázia v Hradci Králové z kvinty, sexty a septimy se zúčastnily úžasného projektu pořádaného Evropskou kosmickou agenturou ESA. Projekt Astro Pi Challenge je soutěž, která má za úkol atraktivní formou ukázat žákům do 19 let programování v jazyce Python s pomocí vesmírného projektu, kterého se mohou zúčastnit již během střední školy. Na palubě Mezinárodní vesmírné stanici ISS se společně s astronauty nachází i dva mikropočítače Astro Pi, do kterých mohou vybraní studenti posílat své programy s experimenty. Mise Space Lab, v rámci které mají týmy o 2 - 6 členech navrhnout experiment, který by využil senzorů a kamer mikropočítačů k experimentu, jenž by následně běžel 3 hodiny na oběžné dráze.
20 fotografií

Jazykové gymnázium zabodovalo. I na distanční výuce dochází k úžasným projektům

Čtenář reportér
Solární komín na střeše výzkumného centra v Buštěhradu.
Vědci v Buštěhradu přišli s dalším zajímavým experimentem. V laboratořích Univerzitního centra energeticky efektivních budov Českého vysokého učení technického vyvinuli solární komín, který využívá akumulované teplo ze slunečního záření pro přirozené větrání budov. Zařízení, která se nachází na střeše buštěhradských laboratoří, už je v plném provozu. Autory vynálezu jsou Petra Tvrdá a Ondřej Nehasil.

Vědci z Buštěhradu vyvinuli solární komín. Pročistí vzduch v domě

Domácnost
Chemie funguje. Přesvědčili se o tom osmáci základní školy Nádražní v Hustopeči. FOTO: Archiv školy
Stává se, že někdy pro samou výuku, není čas na zábavu. To ale chtěli učitelé ze základní školy v Hustopečích změnit, a proto pro své žáky připravili možnost zkusit si doma experimenty, při kterých se mohli žáci dozvědět, jak věci fungují. Vyzkoušeno: děti baví chemie, když si při ní mohou hrát. Jaká vědecké pokusy jste se svými dětmi dělali vy?
4 fotografie

Osmákům v Hustopečích se podařil chemický experiment hrající všemi barvami

Čtenář reportér
Studentky předvedly, jak se sází stromky s biouhlem.
Biouhel pomůže snížit množství CO2 do ovzduší a do budoucna zvýšit kvalitu půdy na rekultivacích. Kvůli tomu vědecký tým Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze v čele s Markétou Hendrychovou provádí experiment na rekultivacích společnosti Vršanská uhelná u Vrskmaně na Chomutovsku. Ten by měl význam biouhlu potvrdit.
12 fotografií

Studentky předvedly, jak se sází stromky s biouhlem

Čtenář reportér
Tým expertů, kteří pořadem provázejí
S horkou novinkou, pořadem Svatba na první pohled, přichází dnes ve 20.20 televize Nova. Diváci tak budou moci sledovat unikátní sociální experiment, v němž pečlivě vybraní nezadaní odvážlivci svěří svůj osud do rukou odborníků z oblasti psychologie a biologie. Ti jim na základě výsledků náročných testů najdou vhodného partnera, kterého poprvé uvidí až před oltářem. 

Unikátní sociální experiment. Na Nově si řeknou „ano“ páry, které se neznají

Ostatní
Laserové centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech.
Do výzkumu souvisejícího s vývojem vakcíny proti koronaviru míní své přístroje zapojit laserové centrum ELI Beamlines z Dolních Břežan. Kapacity superlaserů s extrémním výkonem nabízí vědeckým týmům věnujícím se jak bádání o viru SARS-Cov-2 obecně, tak vývoji vakcíny, která se v boji s jeho šířením stane účinným nástrojem.

Lasery v Dolních Břežanech nabízejí kapacitu pro boj s koronavirem

Podnikání
Kočka byla stvořena s obdivuhodnými smysly.
Kočky nejsou pro komunikaci těmi úplně nejjednoduššími společníky. Někdy umí být odtažité a nepřístupné, i když vy máte pocit, že se opravdu snažíte, aby váš vztah klapal. Podle vědců je ale chyba ve vás. Prostě neumíte svou kočku oslovit jejím jazykem. Nemáte prý ale ztrácet hlavu - není tak těžké si vaši kočku naklonit. Musíte se na ni zkrátka více usmívat. Jenže ne po lidském, ale po kočičím způsobu.
17 fotografií

Máte doma kočku? Chcete-li si ji naklonit na svou stranu, mrkejte na ni

Zvířecí deník a chovatelství
Ilustrační foto.
Do 15. srpna se mohou studenti z České a Slovenské republiky přihlásit do 17. ročníku soutěže Expedice Mars. V jejím průběhu si zkusí navrhnout experiment pro let stratosférického balónu, finalisty pak čekají exkurze do různých mezinárodních vědeckých a technických institucí. Pět vybraných soutěžících zažije stohodinový simulovaný let na Mars.

Studenti mohou poslat svůj experiment do stratosféry

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Do 15. srpna se mohou studenti z České a Slovenské republiky přihlásit do 17. ročníku soutěže Expedice Mars. V jejím průběhu si zkusí navrhnout experiment pro let stratosférického balónu, finalisty pak čekají exkurze do různých mezinárodních vědeckých a technických institucí. Pět vybraných soutěžících zažije stohodinový simulovaný let na Mars.

Studenti mohou poslat svůj experiment do stratosféry

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Do 15. srpna se mohou studenti z České a Slovenské republiky přihlásit do 17. ročníku soutěže Expedice Mars. V jejím průběhu si zkusí navrhnout experiment pro let stratosférického balónu, finalisty pak čekají exkurze do různých mezinárodních vědeckých a technických institucí. Pět vybraných soutěžících zažije stohodinový simulovaný let na Mars.

Studenti mohou poslat svůj experiment do stratosféry

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Do 15. srpna se mohou studenti z České a Slovenské republiky přihlásit do 17. ročníku soutěže Expedice Mars. V jejím průběhu si zkusí navrhnout experiment pro let stratosférického balónu, finalisty pak čekají exkurze do různých mezinárodních vědeckých a technických institucí. Pět vybraných soutěžících zažije stohodinový simulovaný let na Mars.

Studenti mohou poslat svůj experiment do stratosféry

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Do 15. srpna se mohou studenti z České a Slovenské republiky přihlásit do 17. ročníku soutěže Expedice Mars. V jejím průběhu si zkusí navrhnout experiment pro let stratosférického balónu, finalisty pak čekají exkurze do různých mezinárodních vědeckých a technických institucí. Pět vybraných soutěžících zažije stohodinový simulovaný let na Mars.

Studenti mohou poslat svůj experiment do stratosféry

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Do 15. srpna se mohou studenti z České a Slovenské republiky přihlásit do 17. ročníku soutěže Expedice Mars. V jejím průběhu si zkusí navrhnout experiment pro let stratosférického balónu, finalisty pak čekají exkurze do různých mezinárodních vědeckých a technických institucí. Pět vybraných soutěžících zažije stohodinový simulovaný let na Mars.

Studenti mohou poslat svůj experiment do stratosféry

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Do 15. srpna se mohou studenti z České a Slovenské republiky přihlásit do 17. ročníku soutěže Expedice Mars. V jejím průběhu si zkusí navrhnout experiment pro let stratosférického balónu, finalisty pak čekají exkurze do různých mezinárodních vědeckých a technických institucí. Pět vybraných soutěžících zažije stohodinový simulovaný let na Mars.

Studenti mohou poslat svůj experiment do stratosféry

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Do 15. srpna se mohou studenti z České a Slovenské republiky přihlásit do 17. ročníku soutěže Expedice Mars. V jejím průběhu si zkusí navrhnout experiment pro let stratosférického balónu, finalisty pak čekají exkurze do různých mezinárodních vědeckých a technických institucí. Pět vybraných soutěžících zažije stohodinový simulovaný let na Mars.

Studenti mohou poslat svůj experiment do stratosféry

Čtenář reportér