ŠTÍTEK: Štýrský Hradec

Filip Pavlík, obránce Mountfieldu Hradec Králové.
/ROZHOVOR/ Větší stálici v dresu hradeckého Mountfieldu byste hledali jen těžko. Zkušený bek s nejtvrdší extraligovou střelou Filip Pavlík na soutoku Labe a Orlice vstupuje už do šesté sezony. A rozhodně se nejedná o jeho poslední. Třicetiletý borec totiž v minulém týdnu prodloužil na východě Čech smlouvu o další tři roky. „Jsem rád, že jsme se domluvili velmi rychle. Jsem tu spokojený, nic mi nechybí,“ říkal po úterním přípravném zápase, ve kterém jeho tým vyhrál 3:2 nad Vídní. Další rakouský celek čeká na Pavlíka a spol. už zítra, když od 17 hodin přivítá Štýrský Hradec.

Obránce Pavlík o výhře nad Vídní: Rychlý hokej. Věřím, že se na to dalo koukat

Hokej
Plavci Lokomotivy Beroun.
Některé děti si ještě užívaly letních prázdnin, když plavci berounské Lokomotivy už museli myslet na nastávající zimní sezonu. Po té letní, kdy plavci konečně mohli normálně trénovat a nebyla žádná covidová omezení a navíc byla velmi úspěšná, jsou dobře nachystáni.

Plavci dřeli na Šumavě, vystoupali i na Poledník

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Agentura výzkumu veřejného mínění OGM porovnala od května do června 20 000 cen v gastronomických provozech (žádné kantýny) ve všech rakouských okresech. Bylo mezi nimi 1300 cen řízků, napsaly OÖN.

Od sousedů: Řízek v průměru za 12,46 eura

Z okolí
Celkový vítěz: IMAGE QUEST 2021 Willa Saunderse z USA
Snímky z největší světové soutěže věnované dobrodružným a akčním sportovním snímkům Red Bull Illume 2021 vyráží na turné po Evropě. Vévodí jim celkový vítěz napříč kategoriemi, který zachycuje „padajícího“ horolozce Jakea Talleyho v Indian Creek v Utahu. Fotku pořídil Will Saunders. A musel pokořit obří konkurenci – celkem 53 porotců posoudilo přes 40 tisíc fotografií, než vybrali ty nejlepší, jak si je můžete prohlédnout v rozsáhlé fotogalerii.
46 fotografií

Z nejlepších Red Bull fotek mají mnozí husí kůži, podívejte se

Věda a technika
Odpírač státu dostal od soudu rok podmíněně.
54letý "odpírač státu", rozený Němec žijící v malé obci v okrese Ried, stanul před tamním soudem. Do Rakouska byl vydán po návratu do Německa. Hlásil se k tzv. Konfederaci států Rakousko, založené v roce 2015 Monikou Ungerovou ze Štýrska, vystupující jako prezidentka tohoto uskupení. V říjnu 2020 byla ve Štýrském Hradci odsouzena ke 12 letům vězení. Členové uskupení vystupovali vždy agresivně proti úředníkům.
3 fotografie

Od sousedů: Neuznává stát, protože ho má za firmu. Dostal podmínku

Z okolí
Volejbalisté rakouského Waldviertelu pod vedení trenéra Zdeňka Šmejkala (vlevo) a s českými hráči Pavlem Bartošem (číslo 6) a Markem Šulcem (číslo 17) letos vládnou rakouské lize.
/FOTOGALERIE/ Úžasnou sezonu zažívají volejbalisté rakouského týmu Raiffeisen Waldviertel pod vedením Zdeňka Šmejkala, bývalého kouče české reprezentace mužů a extraligového VK Ostrava. Jeho svěřenci, mezi kterými jsou český reprezentační nahrávač Pavel Bartoš a smečař Marek Šulc, odehráli v bundeslize devět zápasů a ve všech se radovali z vítězství!
11 fotografií

Podívejte se, Šmejkalův Waldviertel v rakouské lize válcuje všechny soupeře

Ostatní sporty
Šoumastr Gottschalk a král jeho sázky.
V sobotu 6. listopadu uvede televize ZDF od 20.15 v nostalgické párty 40 let po prvním vysílání revival slavných show "Wetten, dass…" se Thomasem Gottschalkem. U obrazovky na tyto soutěže zavzpomíná také král sázky z října 1999 Johann Brenner, dnes 43letý zemědělec pěstující chmel (a také chovající pštrosy nandu) z Eja u Pfaffenhofenu.

Od sousedů: Vsadil, že vyleze na volně stojící žebřík

Z okolí
Hokejisté Znojma na domácím ledě válí, čeká je Bratislava.
Zatímco většina ostatních českých hokejových klubů včetně slovutné Komety bojuje s úbytkem fanoušků, kteří se po uvolnění restrikcí vrátili na stadiony v menších počtech v porovnání s předkoronavirovou dobou, oni jsou na stejných číslech jako před dvěma lety. Hokejisté Znojma se svým příznivcům odvděčují po návratu do nejvyšší rakouské soutěže ICE Hockey League kvalitními výkony na domácím ledě.
12 fotografií

Česká rarita. Orlům po covidu neubyli fanoušci, doma soupeře drtí, venku ztrácí

Hokej
PŘÍPRAVA. Hradeckým hokejistům se zatím daří.
Tři zápasy, tři výhry a 16 nastřílených branek během týdne. Hokejisté Hradce Králové se v přípravě rozjeli. V úterý doma hladce porazili Olomouc (6:0), ve čtvrtek vyhráli v Karlových Varech (4:2) a v pátek doma porazili rakouský tým Graz 99ers 6:4. Proti Štýrskému Hradci se dvěma góly a asistencí blýskl slovenský útočník Lukáš Cingel.

Gólový týden Mountfieldu v přípravě. Naposledy dal šest branek Rakušanům

Hokej
Důvodně podezřelý z pokusu vraždy.
Čtyřicetiletý Chorvat bodl v úterý v Astenu 37letou manželku po hádce v bytě kuchyňským nožem do krku. Desetiletá dcera v noci ve 4.36 hodiny zavolala matce záchranku. Podle policie čin neviděla. Do sanitky zraněná sešla sama. Byla odvezena na kliniku univerzitní nemocnice, děti si převzali prarodiče. Po útočníkovi policie pátrá a jeho fotografii, kterou reprodukuje i náš web, zveřejnila na svých stránkách. Dosud nebyl trestán, ani vykázán z bytu.

Od sousedů: Za humny zase ubližovali ženám...

Českobudějovicko
Festival Diagonála
Od středoevropské k jižní přímořské atmosféře v Rakousku. Zatímco Linz u hranic a jihočeským krajem připomíná společným rakouskouherským dědictvím mnoho jihočeských měst, jihorakouský Štýrský Hradec se starobylými uličkami s knížecími a hraběcími názvy nás málem přenese přímo do Rakouska-Uherska. Obě rakouská města hostí tradičně i specifické filmové festivaly a Česko jako jeden z nejbližších sousedů tu vždycky nechá stopu.
4 fotografie

Rakouská města hostí specifické filmové festivaly. Česko tu vždy nechá stopu

Film a televize
Děčínský basketbalista Ondřej Šiška bude bojovat o účast na olympiádě.
Na samém konci dostal ještě jednu šanci na nápravu. Nápravu sezony zmaru, v níž jako gladiátor dřel od soumraku do úsvitu, aby své muže z okresu na severu udržel alespoň na dostřel dříve obvyklých pozic. Nakonec to ale stačilo jen na desáté místo, jež je za poslední dekádu hluboko pod standardy děčínských Válečníků.

Děčínský Ondra Šiška bude bojovat o olympiádu

Basketbal