ŠTÍTEK: fotografie

Tomáš Havel.
Tomáš Havel je úspěšný mladý fotograf z Pelhřimova. Na sociálních sítích ho sleduje téměř dvě stě tisíc fanoušků z celého světa a jedna z jeho fotografií noční krajiny se dostala až k americké kosmické agentuře NASA. Přesto za svůj největší úspěch považuje něco úplně jiného. Povídání bude místy možná trochu osobnější, protože jsme byli čtyři roky spolužáky na pelhřimovském gymnáziu, proto tykání v rozhovoru…
21 fotografií

Mléčná dráha pelhřimovského fotografa Havla zaujala NASA. Letěl pro ni půl světa

Pelhřimovsko
Ilustrační foto
Odnesou si děti z letošního školního roku památku v podobě společné hromadné fotky? Budou na ni v roušce? Nebo ji sundají, ale rozmístí se a podle nařízení vlády dodrží rozestupy? Školy napříč krajem fotografování zrušily, nebo přesunuly na září.  

Společná vzpomínková fotka bude letos dětem chybět

Valašsko
Fotograf Jiří Skála
Slánského rodáka Jiřího Skálu můžete znát především jako nadšeného fotografa a milovníka hornictví. Spočítat, kolik snímků jednašedesátiletý fotograf vyfotil pro Kladenský deník, by zabralo nepředstavitelnou dávku úsilí a času. „Osobně nejraději fotím lidské emoce – radost, když někdo překoná sám sebe,“ vysvětluje Jiří, který bez fotoaparátu neudělá takřka ani krok.

Fotograf Jiří Skála: Fotím srdcem!

Zprávy z Česka
Fotograf Jiří Skála
Slánského rodáka Jiřího Skálu můžete znát především jako nadšeného fotografa a milovníka hornictví. Spočítat, kolik snímků jednašedesátiletý fotograf vyfotil pro Kladenský deník, by zabralo nepředstavitelnou dávku úsilí a času. „Osobně nejraději fotím lidské emoce – radost, když někdo překoná sám sebe,“ vysvětluje Jiří, který bez fotoaparátu neudělá takřka ani krok.

Fotograf Jiří Skála: Fotím srdcem!

Zprávy z Česka
Lidka Polišenská ve vrtulníku při Rohálovské padesátce
Lidka Polišenská je fotografka z Třebětic u Hulína. Bez ní se neobejde spousta událostí ve Zlínském kraji. Se svým fotoaparátem objíždí hlavně na Kroměřížsku a Holešovsku kulturní, společenské a také sportovní akce. Spolupracuje s Městským kulturním střediskem v Hulíně, Tymy Centrem Holešov, Tanečním Klubem Gradace Kroměříž, Domem kultury v Kroměříži, kroměřížským Poradenským centrem pro sluchově postižené, některými spolky, kapelami, hudebníky a sportovními kluby. Ráda fotí venku. Vyhovuje jí, když má volnou ruku a může fotit, co si sama vybere.
35 fotografií

Lidka Polišenská se díky fotografování setkala se spoustou zajímavých lidí

Zprávy z Česka
Jana Hronská.
Narodila jsem se v Kadani, kde jsem vystudovala místní gymnázium. Po maturitě jsem šla studovat do Prahy obor Zahradní a krajinářská architektura. Byla to logická volba, protože moji rodiče působí ve stejném oboru na Chomutovsku. Během studia jsem využila výměnného pobytu Erasmus a odjela na dva semestry do polské Wrocławi.
5 fotografií

Jana Hronská: Ráda fotím a cestuji

Zprávy z Česka
Martin Andrle.
Fotograf Martin Andrle pochází z Rožmitálu pod Třemšínem, nyní žije v Dolních Hbitech na Příbramsku. S fotografováním začal, když mu bylo sedmnáct. Tehdy se snažil pomocí obrázků vyjádřit okouzlení svou tehdejší přítelkyní, nyní manželkou a jako téměř každý fotografický novic ráno brzy vstával a lovil východy slunce, barevné krajinky, fotil své přátele atd. O něco později v sobě objevil náklonnost ke grafice, kterou postupně opouštěl, protože ho přestalo těšit sedět celé dny u klávesnice a honit myš po stole. 

Fotograf Martin Andrle: Ženské tělo vidím jako krásnou a tvárnou věc

Zprávy z Česka
Zdeněk Suchánek.
V Městci Králové bydlím od narození, vyrůstal jsem zde, chodil do školy. Během studií na střední škole jsem žil střídavě v Praze a Městci. Mým hlavním zájmem a zálibou je focení. Již při studiu střední grafické školy jsem se začal aktivně zajímat o život ve městě. V roce 2018 jsem kandidoval do zastupitelstva za nezávislou stranu Nezávislá 15. I když nejsem součástí zastupitelstva, stále s kolegy udržuji kontakt, připomínkujeme věci ve městě a snažím se být aktivním občanem.

Zdeněk Suchánek: vytvořil jsem knihu, komentuji zápasy a nejraději fotím

Zprávy z Česka
Václav Tršo
Svůj první foťák dostal dnes dvaatřicetiletý Václav Tršo z Vyškova před čtrnácti lety, tehdy by ho nenapadlo, že si bude focením vydělávat. „Nikdy jsem tím směrem vyloženě nesměřoval. Měli jsme doma foťák, tak jsem se s ním bavil, postupně to přerostlo v něco víc. Na nějaké lepší úrovni jsem se tomu začal věnovat asi před deseti lety,“ říká Tršo.

Focení mi umožňuje utéct do jiné dimenze, říká vyškovský fotograf Václav Tršo

Zprávy z Česka
AC Sparta Praha - FC Slovan Liberec (21.kolo) 0:2
/FOTOGALERIE/ Fotbalisté Sparty v úvodním jarním kole překvapivě doma podlehli Liberci 0:2. O výhře Slovanu rozhodl stejně jako na podzim dvěma góly záložník Tomáš Malinský. Letenským nepomohl ani návrat kapitána Bořka Dočkala, který do soutěžního utkání nastoupil poprvé od 9. března.
8 fotografií

FOTO: Sparta i s Dočkalem podlehla Liberci doma 0:2

FORTUNA:LIGA
Hana Morová
Vždycky, když dostanu otázku, jak jsem se dostala k focení, odpovídám asi takto. Bylo to asi před osmi lety, kdy jsem měla trochu „roupy“ na mateřské, já viděla kolem sebe krásné ostré fotky dětí a rodin s rozmazaným pozadím, a v tu chvíli jsem si přála umět dělat taky takové. Ale ten prvopočátek byl asi už v době dospívání, uvědomila jsem si to nedávno při prohlížení starých fotoalb. Už si nevzpomenu, čím jsem fotila, ale pamatuji si, že všechny třídní akce na střední či na vysoké škole, jsem fotila já. Ještě na klasický film, v albech mám schované negativy.

Hana Morová: Věřím, že po mně zbydou fotografie Kolína

Zprávy z Česka