ŠTÍTEK: Francie

Nález kostry. Ilustrační foto.
Ženy, které měly přivázané kotníky ke krku, byly oběťmi rituálu. Archeologové dospěli k novým závěrům po přezkoumání dříve objevených koster z neolitického hrobu nalezeného ve Francii. Odborníky překvapilo, že brutální metoda udušení se v pravěku používala napříč různými evropskými kulturami po tisíce let. Nejstarší důkaz pochází z Česka. Dnes ji praktikuje i italská mafie.

Děsivé obětování žen v pravěku: Svázané je pohřbili zaživa, rituál byl i v Česku

Objevy
Cheb vzdal poctu americkým osvoboditelům. Přítomný byl i atašé Don Cordell
Cheb se stal prvním větším městem na českém území osvobozeným americkou armádou. Stalo se tak 26. dubna 1945. Bitva o Cheb byla největším bojovým střetnutím americké armády na našem území. V sobotu 20. dubna si osvobození města v Chebu připomněli a vzdali tak hold padlým. Pozvání přijal i tiskový atašé americké ambasády Don Cordell, jehož příbuzný při osvobozování Evropy nedaleko Chebu zahynul.
22 fotografií

Cheb vzdal poctu americkým osvoboditelům. Přítomný byl i atašé Don Cordell

Chebsko
Živí šneci z Farmy Vlkoš v ruce farmáře Jiřího Szotkowskiho.
/VIDEO/ Proslavili se hlavně díky Francii a její kuchyni. A také jako delikatesa spojená s degustací vína. Řeč je o šnecích, kteří se jako pochoutka začínají prosazovat také v České republice. Jedna ze tří největších šnecích farem v zemi se nachází ve Vlkoši. Už deset let tam šneky chová farmář Jiří Szotkowski. Za sezonu jsou jich až tři tuny.
17 fotografií

Zapékaní šneci v ulitě i šnečí bonbony. Vůně gurmánské Francie vane z Vlkoše

Hodonínsko
Nejslavnější francouzská královská milenka Madame de Pompadour. Byla krásná a inteligentní, podporovala osvícenské umělce a charitu. Zasahovala také do politických záležitostí
Dostala se na vrchol, každý den za to ale platila. Francouzka Jeanne-Antoinette Poissonová se v 18. století z dcery nepříliš významného obchodníka stala nejmocnější ženou v zemi. Historie ji zná pod jménem Madame de Pompadour. Jako milenka francouzského krále Ludvíka XV. ovlivňovala politiku, umění i módu. Běžní lidé ji nenáviděli, za všechny jejich nesnáze ale ve skutečnosti nemohla.
9 fotografií

Příběh Madame de Pompadour: Stala se nejmocnější ženou Francie, cena byla vysoká

Historie
V rámci 28. ročníku Rallysprintu Kopná ovládla klání historických automobilů dvojice Lumír Vyorálek se spolujezdcem Radkem Olejníkem ve voze Mazda 323 GT- R.
Nezadržitelně se přiblížil termín uzávěrky přihlášek pro soutěžící na druhý sprintový podnik sezony 2024, kterým bude v termínu 3. – 4. května Síť21 Rallysprint Kopná s tradičním centrem ve Slušovicích. Uzávěrka zaslání přihlášek je stanovena na pondělí 22. dubna ve 20 hodin. Pořadatelé z Rallyklubu východní Morava v AČR registrují den před uzávěrkou více než 100 posádek z České republiky, Slovenska, Polska, Německa a Francie.
100 fotografií

Zájem o Rallysprint Kopná je velký. Uzávěrka přihlášek je v pondělí večer

Ostatní sporty
Josef Laufer při vystoupení ve Vrchlabí na Krkonošských pivních slavnostech v roce 2017.
/FOTOGALERIE Z KONCERTU VE VRCHLABÍ/ V sobotu zemřel ve věku 84 let Josef Laufer. Zpěvák a herec prožil v mládí část života ve Vrchlabí. Ve městě strávil tři roky, vyučil se tam v Tesle. „Do Vrchlabí jsem přišel do učení v roce 1955, když mi bylo patnáct. Měl jsem tady první holku, na to jsou hezké vzpomínky,“ vyprávěl v rozhovoru pro Deník v roce 2017, kdy vystupoval na Krkonošských pivních slavnostech ve Vrchlabí.
11 fotografií

Josef Laufer se vyučil ve Vrchlabí, za holkama chodil s gramofonem

Krkonoše
Podle produktového manažera osobních a užitkových vozů Toyota Central Europe Czech Václava Zikmunda má vodík budoucnost.
/ROZHOVOR/ Hradecké letiště obsadily na konci týdne vozy Toyota a Lexus. Lidé si mohli vyzkoušet všechny modely a k vidění byly i nejrůznější úpravy od těch pro záchranné složky, přes expediční nástavby, ale také rallyová auta nebo dakarský speciál. Mezi vozy se spalovacími motory, hybridy a čistými elektromobily nechyběl ani Mirai, tedy elektromobil poháněný elektřinou z vodíkového článku. Právě této technologie je japonská značka celosvětovým průkopníkem. Podle produktového manažera osobních a užitkových vozů Toyota Central Europe Czech Václava Zikmunda má vodík ohromný potenciál. Jen potřebuje do začátku podporu.
24 fotografií

Hradecké letiště patřilo autům. Vodík má budoucnost, říká manažer automobilky

Hradecko
ICT Roadshow 2024 od Huawei představila aktuální technologické novinky
Evropská ICT Roadshow 2024 společnosti Huawei zavítala minulý týden i do České republiky. Návštěvníci si mohli uvnitř stylového kamionu v rámci interaktivní výstavy prohlédnout zbrusu nová řešení v oblasti 5G a 5.5G sítí, pevného bezdrátového připojení, cloud computingu, zelené energetiky či datových úložišť. Hlavním tématem letošní roadshow je „Rozvoj inteligentního světa“.
2 fotografie

ICT Roadshow 2024 od Huawei představila aktuální technologické novinky

Technologie
Výstava v Muzeu papírových modelů představuje zemědělství v trochu širším pohledu.
/FOTO, VIDEO/ Snad každý, kdo alespoň jednou viděl komedii Vesničko má středisková, si vybaví bránu zemědělského areálu s nápisem „JZD Mír Neveklov, středisko Křečovice", kterou sladěným krokem procházeli řidič pan Pávek a jeho ne zrovna bystrý závozník Otík Rákosník. A právě tato brána s papírovými postavičkami obou hlavních protagonistů doplněná o alegorickou „vejtřasku" ukazuje jednu z tváří nejen tuzemského zemědělství, které připomíná několik desítek exponátů vystavených v polickém Muzeu papírových modelů.
19 fotografií

Po žních k Turkoj: Otík nechybí mezi zemědělskými modely traktorů a kombajnů

Náchodsko
Adolf Mayer za války
Na pořízení pamětní desky Adolfu Mayerovi se skládají obyvatelé města Ústí nad Labem. Na platformě Donio vybrali už přes 7,8 tisíce korun, přičemž cílová částka čini deset tisíc. Bude umístěna na budově OC Forum Ústí nad Labem, která stojí v místě, kde stál před bombardováním města na konci 2. světové války dům, kde Ústečan a válečný hrdina Adolf Mayer žil se svojí rodinou.
3 fotografie

Ústečané se skládají na pamětní desku perzekvovaného válečného hrdiny Mayera

Ústecko
Zahájení dostihové sezony na pardubickém Dostihovém závodišti v loňském roce.
Dny zbývají do velké události. Velké události pro každého koňáka. Pro koňáka, který vysílá své koně přes překážky dostihů. Už v neděli 14. dubna se otevřou brány dostihového závodiště v Pardubicích. Program obstará trojice rovin a stejný počet proutěnek, které zahájí českou překážkovou sezónu. Diváci se mohou těšit na početná startovní pole. Celkem se totiž v šesti závodech představí 68 koní. Mezi nimi lze najít několik zajímavých jmen.
20 fotografií

Zimní spánek u konce. Na pardubickém závodišti otevřou překážkovou sezonu

Ostatní sporty
Cesare Dell'Acqua: Mexická delegace nabízí Maxmiliánovi Rakouskému mexický trůn
V neděli 10. dubna roku 1864 hostil zámek Miramare u Terstu zvláštní návštěvu: mexickou delegaci, nabízející rakouskému arcivévodovi Ferdinandu Maxmiliánovi Habsburskému korunu mexického císaře. Maxmilián, mladší bratr rakouského císaře Františka Josefa I., tuto korunu přijal a ještě v květnu téhož roku odcestoval se svou manželkou Charlottou Belgickou do Mexika. O tři roky později byl v Mexiku popraven.
13 fotografií

Před 160 lety přijal Maxmilián Habsburský korunu císaře Mexika. Stála ho život

Historie
Členové SOE ve Francii, rok 1944. Vpředu zleva plukovník Charles, velitel Thomas, Marcel Lacouture a major McKenzie. Vzadu kpt. R. Maloubier (SOE), podporučíci Lannoux a Jean Claude Guiet, mjr. Jacques de Guelis (SOE), Andre Simon a Jacques Dufour (SOE)
Před 80 lety, v neděli 9. dubna 1944, seskočil do jižní Francie britský tajný agent Peter Lake, příslušník Oddělení zvláštních operací, aby ve francouzském vnitrozemí připravil půdu pro blížící se spojeneckou invazi. Úkol splnil, ale vděku se hned nedočkal. Šéf francouzského exilu Charles De Gaulle ho dokonce vyhodil z místnosti. Později však k sobě našli cestu.
9 fotografií

Agent Lake seskočil do Francie připravit invazi. Když proběhla, uslyšel: Padejte

Historie
Poslední mise, obraz Florence Ramioulové zachycující útok německého stíhače na letoun Lockheed P-38 Lightning, pilotovaný Antoinem Saint-Exupérym
Byla středa 7. dubna 2004. Francouzský podmořský záchranný tým mířil k místu nedaleko slavného přístavního města Marseille, kde už o 15 let dříve zaznamenal potápěč Luc Vanrell na mořském dně vrak válečného letadla. Tehdy ho považoval za německý stroj, ale o osm let později přišel objev stříbrného náramku se jménem Antoine Saint-Exupéry. Ani před 20 lety ale nebylo tajemství smrti autora Malého prince rozluštěno. 
10 fotografií

Před 20 lety našli vrak letadla Saint-Exupéryho. Záhadu Malého prince nevyřešili

Historie