ŠTÍTEK: Francie

Rakovnické gymnázium slaví 190 let od založení.
Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivé střední školy na Rakovnicku. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce a o jaké školy byl největší zájem. Současně jsme se ptali ředitelů škol, na kolik museli přijatí žáci splnit testy z těchto předmětů, aby se na školu dostali.
60 fotografií

Víme, jak musí zvládnout přijímačky uchazeči o střední školy na Rakovnicku

Rakovnicko
Dnes jsme se rozhodli, když se blíží Velikonoce, jejichž symbolem jsou malovaná vajíčka, představit vám několik vozidel, kterým se této přezdívky mezi uživateli a motoristickými fanoušky dostalo. Na sním je BMW Isetta.
Říká se jim vajíčka nebo taky bubliny. Řeč je o většinou malých aut, které upoutaly svou pozornost hlavně tvarem, ale také úsporností, třeba při spotřebě paliva. Někdy také i tím, jak vznikla nebo k čemu sloužila. A protože symbolem blížících se Velikonoc jsou hlavně vajíčka, rozhodli jsme se vám některá, ta motoristická, tak trochu naservírovat na předvelikonoční stůl.
17 fotografií

Velikonoce se blíží a není vejce jako vejce. Prohlédněte si ta automobilová

Automagazín
Stolní tenistky Hodonína (černé dresy) vyhlíží semifinále Ligy mistryň.
Na tenhle zápas čekaly spousty let. Z přání se konečně stala realita. Hodonínské stolní tenistky se chystají na největší bitvu desetiletí. Jako první český tým v historii se probojovaly do semifinále Ligy mistryň. V nejprestižnější klubové soutěži vyzvou elitní francouzský celek ASRTT Étival -Clairefontaine. Moravanky za výhrou i postupem požene zaplněná sportovní hala TEZA.

Větší zápas tu nebyl. Hodonín chce při semifinále Ligy mistryň vyprodat halu

Ostatní sporty
Výsledky se musejí správně evidovat. Ilustrační foto.
Jubilejní desátý ročník plavecké výzvy pro všechny aktivní seniory „Přeplavme svůj La Manche“ přilákal rekordní počet účastníků. Na patnáct stovek lidí společnými silami zdolalo přes sedm a půl tisíce kilometrů. Plaveckou štafetu každoročně vyhlašuje projekt SenSen (Senzační Senioři) Nadace Charty 77. Letos senioři pomyslný kanál La Manche pokořili téměř 225krát.

Senioři plavali štafetu „přes La Manche“. Zdolali sedm a půl tisíce kilometrů

Čtenář reportér
Skupina šesti plavců, která chce štafetově přeplavat Lamanšský průliv. Zleva: Andrea Klementová, Jan Knotek, Gábina Dvořáčková, Pavlína Dvořáková, Josef Knotek, Helena Bišková.
Překonat Lamanšský průliv je meta, která láká odvážlivce z celého světa. Vzdálenost 34 kilometrů může přerůst ve výzvu daleko náročnější kvůli silnému proudu, který je často příčinou neplánovaných kilometrů navíc. Štafetu nazvanou Error 404: La Manche not found tvoří  smíšená skupina odvážlivců převážně z Pardubic. Chystají se na unikátní dobrodružství, šest plavců se chopí výzvy zdolat slavnou úžinu.
5 fotografií

La Manche je jako plavecký Mount Everest. Pardubická štafeta se výzvy nebojí

Pardubicko
V Lačnově na Valašsku vykvetly šafrány
Jsou to dva, nebo tři týdny zpátky, co jsme společně zavítali na Opavsko, kde v rezervaci Hořina u Velkých Heraltic vykvetla celá populace šafránu Heuffelova. Krásné bledě fialové kvítky rozzářily louku podél potoka a jako každoročně přilákaly spoustu zvědavců a milovníků přírody. Ještě mnohem více lidí však přitahuje a láká další významná botanická lokalita - Lačnov na Vsetínsku.
56 fotografií

Objevily se s vojskem Napoleona. V Lačnově na Valašsku nyní vykvetly šafrány

Čtenář reportér
Všechny části podbělu obsahují množství slizu, což je látka, která zklidňuje zanícené tkáně v ústech, krku a dýchacích cestách
První jarní okrasou přírody bývá podběl lékařský. Jeho žlutavé kvítky se objevují ještě v době, kdy okolní tráva, keře a stromy nejeví žádné známky nového života. O jeho skvělých léčivých účincích se ví od pradávna, ale o tom, že je s ním potřeba zacházet opatrně, aby nezpůsobil více škody než užitku, se mluví teprve v poslední době. Přečtěte si, co léčí podběl lékařský, jak ho užívat a kdy by podběl mohl být pro člověka nebezpečný.

Žluté kvítky účinně léčily lidi od pradávna. Mohou však být i nebezpečné

Zdravý život
V Lačnově na Valašsku vykvetly šafrány.
Je to dva, tři týdny zpátky, kdy jsme společně zavítali na Opavsko, kde v rezervaci Hořina u Velkých Heraltic vykvetla celá populace šafránu Heuffelova. Krásné bledě fialové kvítky rozzářily louku podél potoka a jako každoročně přilákaly spoustu zvědavců a milovníků přírody. Ještě mnohem více lidí však přitahuje a láká další významná botanická lokalita, Lačnov na Vsetínsku.
56 fotografií

Kvítky přišly s vojskem Napoleona aneb V Lačnově na Valašsku vykvetly šafrány

Čtenář reportér
Peugeot E-5008
Několik měsíců po představení nové třetí generace Peugeotu 3008, přichází nyní i větší sourozenec 5008. Tak jako již v minulosti platí, že vozy stojí na stejné platformě a sdílí kompletní příď i interiér, 5008 je ovšem prodlouženou verzí s výrazně větším zavazadelníkem a hlavně možností sedmimístného provedení.
23 fotografií

Rodinný Peugeot 5008 nabízí sedm míst a hromadu místa

Autosalon
Vyplétač raket Jakub Šnajdr.
Profesního triumfu v podobě práce na grandslamovém turnaji tenistů Australian Open dosáhl vyplétač raket Jakub Šnajdr z Prahy. Zařadil se tak do nejužší špičky v oboru. Celosvětové špičky. K vyplétání raket se přitom vlastně dostal náhodou: poté, co se začal věnovat tenisu. Když po čase řešil, proč raketa přestává sloužit tak jako dřív, poprvé něco slyšel o vyplétání. Chytlo ho to, nastoupil do společnosti Ondřeje Lubase ve Zdibech dodávající sportovní vybavení – a propracoval se na absolutní vrchol. Věří, že by se v létě mohl uplatnit i na olympiádě ve Francii.
27 fotografií

Z Prahy a Zdib k protinožcům. Jakub vyplétal rakety na Australian Open

Praha
Plavecká štafeta seniorů přes La Manche: senioři z teplického SenSen klubu Zvonkohra.
/FOTO/ Jubilejní desátý ročník plavecké výzvy pro všechny aktivní seniory „Přeplavme svůj La Manche“ přilákal rekordní počet účastníků. Na patnáct stovek lidí společnými silami zdolalo přes sedm a půl tisíce kilometrů. Plaveckou štafetu každoročně vyhlašuje projekt SenSen (Senzační Senioři) Nadace Charty 77. Letos senioři pomyslný kanál La Manche pokořili téměř 225krát.
7 fotografií

Senioři plavali štafetu přes La Manche. Zdolali sedm a půl tisíce kilometrů

Čtenář reportér
Badmintonový deblista Ondřej Král z BK Meteor Praha při návštěvě sponzorské firmy Yonex ve Zdibech. Na snímku vlevo jednatel Ondřej Lubas.
Celkem blízko naplnění snu o účasti na olympijských hrách se dostal badmintonista Ondřej Král z BK Meteor Praha. S o čtyři roky starším Adamem Mendrekem z brněnského klubu Badminton FSpS Masarykovy univerzity sdílí první místo republikového žebříčku ve čtyřhře, kdy je jeho spoluhráčem právě Mendrek. O tom, zda se na přelomu července a srpna společně zapojí ve Francii do sportovních bojů pod vlajkou s pěti kruhy, rozhodnou výkony v příštích týdnech. „Mohlo by by to vyjít; zatím máme v boji o poslední postupová místa na olympiádu náskok,“ věří Král. Pokud se to podaří, šlo by historicky první zastoupení českého badmintonového deblu na olympijských hrách.

V olympijské kvalifikaci posunula badmintonovou dvojici i prohra v Londýně

Ostatní sporty
Antonín Holub s mámou Bárou Hrzánovou
Jaké to je hrát po boku rodičů, zažívá na jevišti pražského Divadla Kalich v komedii rakouského dramatika Stefana Vögela Dobře rozehraná partie šestadvacetiletý herec Antonín Holub. Syn Báry Hrzánové a Radka Holuba si rodinné setkání pochvaluje, i když přiznává, že během zkoušení si spolu některé věci vyříkávali. „Táta mě občas režíroval, což jsem nechtěl ani já, ani režisérka, paní Lída Engelová. Takže jsme se i párkrát pohádali, ale vlastně bylo všechno v pořádku,“ usmívá se mladý herec.
4 fotografie

Napůl Holub a napůl Hrzán? Jsem rád za oboje, říká herec Antonín Holub

Divadlo
Zpěvačka Lenka Filipová vydává reedici svého prvního alba Zamilovaná a pomalu začíná přemýšlet o nové desce.
Nedávno oslavila krásné jubileum. Konkrétní číslo netřeba říkat, protože Lenka Filipová na něj stejně nevypadá. Vydavatelství Supraphon při té příležitosti znovu vydalo její první album Zamilovaná z roku 1981, doplněné o zpěvaččiny vůbec první nahrávky – včetně skladeb Štěpána Raka na verše básníka Vítězslava Nezvala. Někdejší studentka klasické kytary se slabostí pro šansony se od té doby proměnila v jednu z nejúspěšnějších interpretek české populární hudby. V srdci však zůstala hledačkou, která nepřestává přemýšlet o nových výzvách.
9 fotografií

Lenka Filipová: V minulém životě jsem musela být indiánka

Hudba
Areál kdysi věhlasné továrny na výrobu čokolády, marmelády a cukrovinek Terezie Hrubé na Osmeku v Přerově hodlá jeho majitelka Dagmar Vobecká (na snímku) zpřístupnit veřejnosti pro pořádání kulturních akcí.
Ručně zdobené bonboniéry, ale také účetní kniha, do které si Terezie Hrubá pečlivě zapisovala veškeré náklady na nákup ingrediencí, jež potřebovala na výrobu cukrovinek, čokolády a marmelád ve své továrně. I takové poklady dnes vlastní Dagmar Vobecká, příbuzná majitelky slavné přerovské továrny, která patřila za první republiky k nejvýznamnějším v Československu.
36 fotografií

Chtěli bychom areál továrny Terezie Hrubé zpřístupnit lidem, říká Dagmar Vobecká

Přerovsko
Gymnazisté besedovali s paní Danou Drábovou o jaderné energii
Paní Dana Drábová, česká jaderná inženýrka, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a místostarostka Pyšel, přijela v úterý 12. března na besedu se studenty Gymnázia T. G. Masaryka v Hustopečích. Tématem jejich setkání byla historie a využití jaderné energie v každodenním životě. Pozvání přijali i žáci z vyšších ročníků hustopečských základních škol.
3 fotografie

Gymnazisté besedovali s paní Danou Drábovou o jaderné energii. Podívejte se

Čtenář reportér
Marta Růžičková, režisérka, dramaturgyně a scénáristka Babylonu.
/ROZHOVOR/ Pořad ostravského studia České televize o těch, kteří žijí jinde, než jsou jejich kořeny… To je podstata obsahové náplně populárního Babylonu, pořadu České televize Ostrava, jenž právě v těchto dnech slaví dvacet let své existence. Nejen o něm jsme si povídali s režisérkou, dramaturgyní a scenáristkou Babylonu Martou Růžičkovou.

Oblíbený pořad Babylon ostravského studia ČT slaví letos dvacetiny

Ostravsko
Bonjour Olomouc. Festival francouzské kultury
Olomouc v úterý 12. března 2024 přivítala již pátý ročník festivalu francouzské kultury Bonjour Olomouc. Návštěvníci se mohou těšit na desetidenní program plný francouzského jazyka, workshopů, ochutnávek francouzských specialit, či dokonce povídání s rodilými Francouzi.

Bonjour Olomouc: festival francouzské kultury zahájen

Čtenář reportér
Matyáš Kuboš a Tomáš Kopecký s Natálkou.
/DENÍK ZAUJALO/ O nevídaný kousek se v příštích týdnech pokusí dva kamarádi Matyáš Kuboš a Tomáš Kopecký. Mladíci z Nového Jičína by si rádi vyzkoušeli své (nejen) fyzické možnosti a v následujících třech měsících se dostali z daleké španělské Barcelony domů pěšky. Jejich akce má zároveň charitativní podtext, prostřednictvím webu donio.cz budou vybírat peníze pro malou Natálku. „Chceme překonat sami sebe, a také pomoci,“ shoduje se dvojice, jejichž cesta začala v neděli 10. března.
4 fotografie

Přes půl Evropy pro Natálku. Fanoušci Baníku jdou z Barcelony do Nového Jičína

Ostatní sporty